[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我孭三枝,所以輕得幾多輕幾多
三支行山咁癲?
邊三支?
剛剛沒得訂了,大家唔駛心思思
可以安心等疫情過左&跌價先出手
今次訂本身係咪冇優惠,仲要冇filter
廣角、微距、遠攝

好重
今日咁既天氣影唔影到星 啱啱入手左支1635gm 想快d試下
有無巴打有用100-400mm GM 想問下感覺如何?
3枝好重
舉得多就會慣 小弟仲要屎忽痕加埋金屬L架 利申:舉左成年
射到好撚遠
而且400mm無其它廠軟到仆街嘅贈品感覺
最正係個防震
體能好值得收藏
因為我都係轉左會SONY 1個月 手上得24同135mm 兩枝定焦
依加研究緊買咩變焦去補完
1635gm/24105/100-400mm都係目標
100-400mm想拎黎加2x影月亮
24105就泛用
1635gm其實有咩用

最後再諗
14.8 sigma
laowa 15, 10-18,
Sigma 14-24
Tamron 17-28
邊枝拎黎影星星
生態攝影高速度之選 200-600mm超遠攝鏡頭限定套裝

ILCE-9 (淨機身) + FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

優惠價: HK$37,990
100400無買錯嘅
始終咁重嘅鏡,若不用腳架,防震+對焦其實好緊要
自家gm就唔會有問題
畫質嚟講更加唔使擔心

至於貴價超廣角
就是但一支都無咩問題
各有各用
好似唔平wor
filter 唔係最大問題
佢聲稱平左6百比你
而且今次騰龍搵左d youtuber & 業內人仕 幫手test & sell, 成本高左所以沒filter送
梗係唔會啦, 因為總有一堆以工作為主嘅, 要求穩定性嘅工作者係需要用到原廠, 同埋原廠有1.4x 同2x, 唔需要減價
1635gm 又係萬用鏡黎
要出70-200 GM II就真
係都f4個支先
小弟覺得1635GM係必買
去旅行真係可以一支1635GM長插就行得
風景建築又得
大光圈室內室外又得
35mm呢個焦距又萬用
其他廠Wide zoom做唔到
小弟去旅行都係1635GM+B40
我係貓奴 25 分鐘前
1635gm 又係萬用鏡黎

咁睇黎我要SONY試試1635
手上無閒錢一次買晒咁多枝 要認真諗下買嘅順序
唔覺sony 有意欲想出
分期大法
但提返你插GM1635掛頸行會頭重尾輕
好鬼煩 要一邊行一邊搵隻手磅住
搭單有冇巴打用過200600g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞