[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
拍片就35.8 la, 你再筆直咪50.4
其實b40個近拍問題解決咗未
見咁多人推b40反55.8
同頭po唔同講法既
你係咪買左支壞
我前後用三支都無對焦上問題(影相拍片都無問題)
佢除左最近對焦廢
口徑蝕勁外
都值得收藏

不過上gimbal用35.8或者24gm應該好d?
支野口徑蝕勁同有少少二線
最大問題係樹木做背景下會有好明顯旋形散景(依樣野睇人鍾唔鍾意,我就覺得太暈)
所以我放左轉入sigma50.4
但因為輕便最後又買多支55.8
55.8係好早期鏡
果時e mount得好少高畫質同重量係輕既鏡
(好d既就要又貴又重既gm)
但而家選擇多左自然比下去

正如當年cp最高既28f2而家都少左人keep
希望唔係
我覺得佢對焦係正常嘅 不過我覺得1米內好易迷焦 夜晚都係 有好多時啲野0.6m 0.7m都唔太穩陣

我有用b25呀 不過有時b25如果想影室內/食物 變到哄得好似太埋咁 好似好有壓迫咁 所以想換一枝室內定焦

口俓真係蝕到嘔

我成日都覺得50.8太入門 50.4又太唔親民 55.8又有一堆缺點 batis又無呢個經典焦段 點解sony唔肯出枝新嘅50prime
好似而家收到F2
Firmware update叫做解決左
但都係會收光圈到2.8
我自己覺得就無所謂
隊到咁埋影有幾何要用到2
最煩都係個變焦環 要成日用濕布抹
人都癲
以我所知係2.8啊

就係因為呢個問題,已放走左支B40
你岩
在屋企用微距有咩可以影下?
其實Sony不知不覺都有好多支50
我前後玩過5支50
50.8《己賣=對焦真心廢,AFC可用,但畫質其實唔錯
55.8《現有=CP唔算值,但已經係最平衡果支
S50.4《己賣=CP超高,同Zeiss50.4只輸少少紫邊,對焦銳利同Z50差不多
Zeiss50.4《現有=純粹原廠控先換,基本上S50>Zeiss50.4係無乜升級感
50 2.8 macro《現有=好好用既隨身Macro鏡,只係對焦廢(但微距用手動多)

反而Sony70-200果類長鏡就真係廢...要更新唔該果D先
我用開影close up又唔多覺有問題
有排都未出第2代
唉,支70-200GM三大廠中最貴,但200果度係最廢
連Sigma支70-200都好過佢
真心買唔落手
不過前排係星際見到有2支放緊11500都有D心動
其實係咪未有一支FE 鏡出過2 代?
55.8 CP值咁上下啦
枝野講緊係一開頭好早出時既LEN黎
Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T* 2014 年初 HKD $7,990
呢枝野到左2020年都仲KEEP到講緊係4000頭有枝水貨我覺得好好
反而50.8過左咁耐咁既質素咁既價就真係貴左啲
只於70200我自己就覺得無咩問題好靚但係真係好貴
而家龍仔仲要出左枝70-180真係屌打佢
印象中無
最舊果批24-70za都係整多支24-105就無下文
認同啊
所以支55出出入入都買過三支最後keep埋
70-200其實衰在afs對焦慢同200端全開sharpness會突然下降果下慘姐
Afs因為工作要用到所以先影響到我
一般用家都係afc所以問題不大
200端問題只要扭去150mm影文字例如報紙
再扭去200影多張..兩張相對比既質素就會發現差好多
對於三廠中最貴,但衰係200mm度咪有d唔開心

龍仔批大三元真係sony殺手
但長鏡只靠機身防震有d麻煩
我個人使用環境...135gm加R機..暗場..成日要走位
安全快門下放大睇十張都有1-2張震
去旅行你地會帶咩相機裝備去?我用6400加3枝鏡,加腳都已經覺得好大負擔
成個防潮箱帶埋去
有時插支35就算
試過淨係用電話影哂成程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞