[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁你咪試吓用有oss嘅tele
睇吓開oss同ibis嘅分別

你拎枝筷子fing 搖得勁嘅都係離軸心最遠嘅點
你tele就係zoom到最大 咁你手震少少震幅咪會放大

機身嘅防震零件係唔會理你成像震成點㗎wor
佢係彌補返你手震嘅幅度咋wor

同埋呢個唔係光學野 係普通物理常識
set就quick menu碌吓就有

範圍就睇你部機
但咁計sensor 調整少少個幅度已經等於你遠端大幅度調整,唔係仲有效?
我A7III暫時都係用AF-C單點
會影 化妝 頭髮 首飾 產品

應該冇咩要求 輕便?

因為對影相知識係0 淨係想影出黎D色似肉眼睇

幾大張係咩? 都係放番係手機睇 唔會曬出黎
你咁迷戀ibis就慢慢用啦
tele有oss一定有用過ibis咁囉

或者你覺得tele嘅ibis = oss嘅就自己拎枝鏡試
我就覺得Sony body+tele嚟講 ibis < oss
學術性問下啫,冇乜意思想話邊樣好d
如果iphone都接受到,不如諗吓down個影相app較吓white balance/買枝LED燈自己打燈

3 4000應該其實新機冇咩得揀

DC仔就Sony rx100iv
apsc機就Canon M6 mk1, M50, A6000

Sony舊機嘅jpg直出顏色一般,但係你個筆直又買唔到新機,就算買到新機都係用kit鏡 影完同iphone差唔多,同埋鏡頭同埋影相知識重要過器材
去執笠倉買個迷你攝影棚,$29蚊,有白色底同黑色底,用嚟影product十分正,就算iphone都影得靚
Sony 嘅ibis我覺得唔多勁,不過tamron 枝2.8呢個重量,size,價錢,畫質,對焦速度我覺得好吸引
應該都會入手,oss對我嚟講唔係必需,一來有2.8光圈,二來好少用125以下嘅快門,被攝對象本身都會郁,如果室內太暗我盡可能都會落燈
都係嗰句

180嘅前玉最細都要65mm
Tamron做到67mm AF又快 又唔破萬

我係絕對收貨
已經準備好錢不過應該唔會衝,反正早買都冇乜機會用,等佢疫情好啲,呢啲鏡嘅貨源應該會充足啲,平返幾舊先入手
聽官方page講好似今個月就有訂

不過睇1728個勢 70180應該等返一年半載先會有大貨買
反正買咗都少機會影 咁梗係遲買平幾舊
枝1728本來都諗住買,結果邊度都唔去得就唔買住
睇下幾銀同有乜送先決定訂唔訂
去雙成驚佢扣B+W
但又多兩年保
好矛盾
各位用lightroom定capture one 執相?用capture one 又有冇俾錢轉用pro版?
我都係咁諗 等等下話唔定又平左
Free版無好野
利申用lr
我會揀sigma ,我自己用tamron 2875
35我通常都係影下生活照,女朋友咁
20fps嘅意義不大
以前長期用Lightroom, 但C1開Sony raw 顏色同detail 都比Lightroom ,試下你就知,又唔洗錢
三月佢特價已經心大心細
但早買又冇得早享受,下年一定會平啲
有冇需要用pro版?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞