[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

半月果陣好天再玩下
仲拗緊
屌你叫人用a7i真係不知所謂
收皮啦
部機唔夠好唔一定影得唔開心
但你用部好D 既機一定有爽快感
依家2020 數碼攝影呀
部機勁d 梗係開心d 喇
咁不如拎返10年前嘅100萬像素電話出去影啦
其實影相都係講心,影出嚟矇到乜都睇唔到都無所謂啦
講心
自己覺得靚咪得
本來都唔想出聲不過你真係好撚煩
上邊已經有巴打講咗其實你同另一位師兄係講緊唔同嘅嘢冇衝突
其實再講1000句 你都係想講用個心同技術去影部機唔重要
你入咗仙人模式唔緊要,我唔否認技術係攝影中好重要嘅,但工欲善其事必先利其器,器材係真係有幫到手
唔係話有靚器材就變大師,但器材係確確次次幫緊你影相
本身個師兄都話想upgrade,咁其他師兄推介好想寄俾佢有咩問題
你係咁講撚到唔a7 i就係冇心冇技術咁,將個討論無限巡迴你煩唔撚煩
再加上叫人買a7呢部白老鼠基本上就已經好戇鳩
唔好意思 得罪各位大師.
咁一個forum唔係凈係得一種聲音架嘛,大家有爭拗有唔同聲音某程度上都係對大家好嘅. 我又唔係引戰鬧人
十年前 iPhone 己經係 500萬相素,擺相係 ig 冇問題呀
其實 A7 第一代係今年先停production, amazon 一路有新貨賣,減價起上來平過 canon RP,買 A7 第一代有咩問題呢?
賣走晒啲嘢再出部VisionKids
仲有錢袋返
你睇下A72全新幾錢先
btw佢係要upgrade A7係買咗
好正影埋d星出黎,請問ching咩setting影到
A6400 70350G
呢張 f8 1/250 iso100
由細光圈慢慢升高 減翻快門 iso keep 100
影左30幾張覺得呢張最正
其實無乜特別
人人睇法唔同
攝影心態去到邊就會影響你揀咩器材

不過個例子係極端左d先咁多爭議
A71同A73絕對係兩個世界既產品
重點係A73又平又好用
所以咁對比起黎緊係升機身先
換機身有五軸防震,大電,高iso,4K,對焦追焦,手感,操控
反觀換鏡頭kit換24-70gm都好
都一樣覺得對焦慢..仲會超級頭重腳輕..換黎只有sharpness好d..光圈大d咁

如果個例子係A7r3升a7r4定升鏡頭先
咁樣比較升級鏡頭先就合理得多啦
T70-180好似唔錯
對焦快又利
sigma幾時又出返支但係有防手震嘅70-20」
攪到好想買枝200600打月
forum多聲音,同你要拗輸嬴兩回事
三句唔埋又話咩香港冇攝影師衝出香港
咩睇多d書呢d扮仙人既態度真係比器材撚更討厭
bigma 出品
我諗變左2.5kg
Tarmon呢set大三元最聰明嘅係又輕又細
開工用,要求又好高嘅基本上一定用原廠
但好多攝影愛好者都追求大光圈又唔想拎咁重嘅頸出街
Tamron就係睇中呢點,所以真係好吸引
Sigma啲lens就真係好靚,但真係重到唔想拎出去,同埋太大支鏡有時好麻煩
2020年 仲a7i 做咩事
我以事論事我好似無得罪你wor 攝影學院派睇多啲書有咩問題. 叫人睇多啲書又話我扮...
Tamron大三元係睇到真係有心思去設計
你呢啲撚樣語氣態度閪撚到咁都話唔係引戰
柒撚咗就收皮啦,拎乜撚尾彩啊
見咁多人屌你就笠水,廢柴
你唔講我以為有a71 果個想成為攝影大師
何蕃係富二代wor 老豆係紡織工廠老闆 佢又有部rollei去crop相 有錢又有器材 唔怪得佢出名啦

巴打睇開咩書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞