[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打們 想問問而家Sony 做緊70-200G 減三千蚊優優,想問問值唔唔值得入手
自己鐘意影街拍多,手頭上已有24.4GM 同27-70G
機係a7iii
24-70g
反正手頭上成手都係gm
應該再接再厲買70200既gm
再唔係既買龍仔個枝仲好
佢講得出a73定鏡頭咁啫係佢budget容許啦
唔明你想表達啲咩
唔明算啦.
有錢有器材實影到好相唔怪得香港攝影界無一個人好似Fan Ho咁走出香港.
邊到有講過有器材就影到好相?
器材就係提供更多彈性俾你
你俾新手一枝600 gm + a9ii就影得好咩?一定唔係
但係你冇一枝長焦鏡,例如apsc嘅70-350你影都影唔到
我一直講緊嘅係就算你冇budget都好你都要明白一樣野就係器材係重要
如果器材唔重要咁佢唔使出a9ii啦
但係當你真係冇呢舊錢買呢舊嘢你就要降低你嘅期望
你唔好諗住用kit鏡可以影到同大三元一樣嘅效果
你推得iso就冇咁清
你減快門你就一定要落腳同凍結唔到個動作
你要用個腦諗點樣用手頭嘅嘢影一張自己滿意嘅相
但係都要明白你嘅限制比器材好嘅人多
而唔係不停咁話器材唔重要
我真係冇講過器材唔重要,你睇吓我一開頭點覆果位巴打先啦大師
我話upgrade鏡頭先 得個機身勁冇鏡頭都冇用.
同你講真係哂氣..唔講啦 有錢買多啲書,睇吓啲唔同攝影師嘅portfolios仲好過啦大師
Your camera is the your best camera
影得開心就好

但呢個post 罪大 post黎
罪大啲鏡都貴啦

無大光圈打唔到星 無長焦打唔到雀
咁無咪唔打去打其他囉
錢唔係無限
無得打雀數毛毛咪打貓貓狗狗 一樣數到毛毛
有錢實值得架
完美補埋70-200個段
好好用...
我會簡二手市場買
咁有冇手足收24105 2月1號買有補有filter
啱啱買咗幫你唔到
咁你鏡勁部機跟唔到有咩用
A7i真係要換機啦 你話用緊a72 a7r2都叫可以一戰
玩過fd部a7i個體驗真係好差
Exactly
你自己影得唔開心就唔會想出去影
唔出去影你睇晒啲書都冇用
佢部機太舊啦, "買鏡先"呢次唔太適用
我當佢a71+2470GM vs a73+kit, 我自己會揀a73+kit。日景kit鏡收光圈唔聞相都用得過, 夜景71同73差成兩級iso, 俾支2.8你都追唔返2級。 加上body性能差太多, 顏色/低光/對焦/電量/手感, 換機先成個體驗會好好多。
1. 100400GM比200600G輕便細支,放大率比70200GM&200600G大得多,配合埋1.4x / 2x備用,影人影花打雀玩壓縮景深影風景都得
反過來講,如果一定要有F2.8散景就惟有70200GM,如果一定要影得更遠唔介意大D重D就200600G,其實三支本身用途唔衝突,自己都有Keep因應唔同情況出勤
影月亮本身就200600G更正而且價錢更平,所以睇返巴打你如果諗一支超長焦的話要睇返影乜多,介唔介意GIVE AND TAKE
而如果巴打你已有135GM的話,可以一定程度上取代70200GM

2. 24105G旅行一鏡過算方便,遠攝端放率都有0.31x可以影特寫,問題只係你需唔需要F2.8散景效果;如果要,2470GM / T2875 / S2470都係選擇,豐儉由人

3. 1635GM超廣角變焦大光圈,歐遊巴打愛用,特顯建築宏大感;而且超廣角焦段差少少都會有明顯變化,所以變焦都方便做到更多唔同效果構圖
通常會有人用1224G去相比,如果你已有24GM的話,試用1224G都係選擇
不過1224G得F4,如果想要大光圈影星的話,S14.8或者S1424都可以考慮用來影星

4. 影星空的話,首先睇你想唔想追到最大光圈,同埋扭曲程度去到幾勁
S14.8超廣角定焦出來效果會好,但影星以外都幾難用
新出的SEL20F18都唔錯,而且唔會太扭曲,平時都用得,但又同你24GM頗接近
S1424就F2.8光圈,但勝在取景更自由,平時都可以影風景
Laowa鏡個人而言興趣唔大,建議去試用睇睇暗角自己接唔接受到;之前都有唔少巴打用15F2影星
等多陣出12 24 gm
加大三元同2868
1224GM傳說話可能貴到4000USD左右程度,巴打量力而為
同埋補充多點,用L15F2、B18F28、SEL20F18、V21F14/F18依類定焦大卷圈鏡可以簡單裝埋防光害Filter
S14.8/S1424 / 1224G比較難攪
其實原Po巴打都剩係話想UPGRADE
冇講明想向邊方面發展
冇講明自己影開乜&未來想影乜
冇講明預算考慮
冇講明自己對攝影的諗法
依類實在考慮惟有等佢自己澄清
只知道A7 + KIT

日常語言去理解,聽UPGRADE一般都係指想影出來的相更SHARP / 操上用上更流暢
如果要玩特殊效果&老鏡鏡味就唔會用UPGRADE依個字
今時今刻建議換先a73都係中肯建議,甚至APSC機種其實都可以考慮,至於要補乜鏡就等原Po補充資料

更多器材提供更大可能性
攝影樂趣不受高低階性能限制
上面各巴打提出的論點其實唔同層面,並無衝突
點解部機唔夠好就會影得唔開心?攝影係睇你有冇skill & heart,你唔想影幾靚嘅器材都無用.
Btw 關於藝術,曾經有人講過 :”Nothing is more paralyzing than the idea of limitless possibilities.” 有時唔一定下下都出去影,睇多啲書 你會了解自己好多以前唔識嘅嘢.
想問一句你用緊咩機
打冷震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞