[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (55)買鏡頭抗疫

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
講真單兵有幾可會in shot要zoom如果有咁多手就上gimbal換1655g/FF鏡

拍片就點都要恆定光圈 曝光一變就好煩 呢個shot拍完 zoom咗又要重頭較一次曝光

所以apsc鏡就得兩枝zoom揀唔要電zoom咪1655g 一係插ff鏡啫
4光圈都真係叫有好過無咁,用t2875重少少其實都屌得過
唔係太暗都ok嘅
T2875都係冇oss一樣要上gimbal
同埋冇哂wide嘅range

都係要補返枝16.4 同ultrawide鏡
買鏡先,買哂自己啱用嘅鏡(唔一定支支最貴) 剩低啲錢可以再諗upgrade機身.
你部機身再勁都好,用支雞鏡,有咩用?
But anyway, 攝影係講影相技術唔係鬥買gear,如果器材勁就攝影勁嘅話,啲公園打雀阿叔係咪應該要上神台?
睇下影咩
風影或者人像就係人重要過機
但係啲一到啲專門啲嘅例如影雀 影運動 影星呢啲
你冇個硬件你跟本練唔到個技術上去因為你連一張sharp嘅相都影唔到
而家發現機真係好重要個對焦速度同高ISO表現真係唔同level
所以起碼要有部a73先 用起黎順手同習慣左先
我覺得話body唔重要嘅人大多數都係因為已經有人部「夠用」嘅body先
a7響當時嚟講都唔係一部夠用嘅機嚟
係真係出咗a7iii啲人先認真睇無反
夠唔夠睇你個人要求高定低
你覺得佢用a71 + kit set會係平時打開雀嘅人咩?我地而家係討論緊關於佢嘅問題
點解要俾手上嘅器材限制自己攝影嘅題材?
仲有a71依家嚟睇就係一部落後嘅機嚟
a7iii有啲咩?
iso可以放心推上10000
比a71更快同更可靠嘅對焦系統
eye af
更好嘅人體工學
用z電
如果佢支kit鏡換24-105但係照用a7會點?
f4 + 差iso表現 + 差嘅對焦系統= 晚景影出嚟一定差
更差嘅dynamic range你想後製拉返啲暗位嘅detail又難好多
更加唔好講大電同埋人體工學呢啲改善你使用體驗嘅野
影相最緊要就係開心
當你用緊一部用部阻手阻腳嘅機仲要講大話安慰自己話器材唔重要
你係辛苦緊自己

想問下呢個好唔好用?
換左coupon 唸緊換多粒電定換個remote 影夜景/長曝
要粒電好d,電話app遙控仲好用
有小小想放左支24105佢
4光圈又真係太細 支1635GM又真係好好玩
想放左佢換多支定焦
依加有1635GM 55.8 同2410
大家有咩建議
少用長焦咪放咗佢
入支85 1.8備用
咁你有冇諗過人地budget幾多?呢個係第一個應該要考慮嘅 唔係話高階機唔好 我夠想買部Hasselblad 啦😂
喺有限嘅budget入面點樣最大限度去upgrade先係我地講緊嘅. 與其一高階機一鏡 不如一低階機with2-3支靚鏡?
我唔係好識研究器材,我用低階機...影相多.. 可能因為咁大家諗法先唔同
影protest
缺枝長焦
手頭上有枝24-105 g
諗緊買sony 70-200 f4定sony 70-300 f3.5-5.6
內變焦冇咁易入水
金屬鏡身襟撞d
so far枝24-105比狗用碌鳩棍敲過幾次都無走焦
如果咁既話應該內70-200 可能好啲
但拎得70-200都唔會近影水炮
因為其實想買枝長焦壓相
繼續死撐
有錢佬post黎師父
隔黎台硬件post都叫人無2070s都咪問買邊間廠
除非玩手動鏡
唔係既話a73同a71個af同iso表現差太遠
而我覺得呢兩樣野對新手幫助係大過支鏡

同埋講咩機身再勁用支雞鏡無咩意思
調返轉黎講都係一樣 始終d野相輔相成

不過有心玩既我覺得最低限度都a73+支tamron28-75
如果連呢個budget都無就真係鏡先啦
錢大過一切
我就唔敢玩FF機
而家已經好左好多
a73+龍仔都只係16,7k
個standard已經遠遠超過入門級
會玩手動鏡既a72r+支舊鏡應該一萬都有找添
未有sony以前就話ff同apsc可能差萬幾兩萬
但而家a7系列普及又帶動到多左副廠做ff鏡 真係易上車左好多
反而我覺得而家ff定apsc係比教偏向用透/牌子問題多過價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞