HKBUCIE相認區!(六)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
想係到比番個小提示大家 唔分男女 其實男女都有機會出現呢啲事 亦都唔係特別話針對邊個
如果係學校或者出面有人對自己唔檢點 毛手毛腳 或者直接非禮你嘅
係呢個時候盡量唔好驚 如果你有勇氣嘅 當然可以即場搞掂佢
但係唔敢出聲嘅 都唔好收埋係自己個心到唔講 諗住多一事不如少一事
你可以試下比啲眼神周圍嘅人 話比佢地知你需要幫手 我相信男又好女又好都一定肯幫你
再唔係記低佢個樣 認住咩特徵 有相有片就更加好 係地鐵可以搵職員幫手 係街可以報警

記住點都要出聲 因為你唔出聲嘅話同縱容佢冇分別
呢一個係好好好自私嘅行為

唔好因爲覺得羞家就唔講 為自己由好 其他人都好 記住講出聲

搞笑 我無話要問過我意見
係你地又開人名又po相先 同埋點可以因爲一個人嘅片面之詞而斷定佢有心摸女仔?
利申 理性討論

就係睇到得兩位絲打係度講 好似空口講白話 會唔會對當事人唔係好公平?

咁你想點?

我覺得不如直接報警 因為如果佢真係咁既人 佢係好危險 受害人只會一直增加 而且我覺得連登唔係解決呢啲問題既好地方 風化案誰是誰非既指控好嚴重 應該要尋求直接公平解決到問題既方法

好簡單,報警警察會問你 證據呢?
人證呢?會唔會你地夾埋一齊屈佢呢?
咁物證呢?
唔通每次遇到既時候 都要叫人影一影相先好摸?
我都明白連登唔係解決到既方法
但除左發泄一下之外 作為一個受害者可以點?

咁你究竟係想發泄定警惕其他人?

sorry 用錯term 警惕

咁即係想點呀大佬?點夠你地玩?
疑似受害人連前同後都撈亂
用完驚惕個term 之後講多兩講又話用錯term
究竟你地講緊乜呀? 越講我越唔明

咁係連登講會解決到?

無他既佢都係石大見架啦講出黎比其他CIE同學仔留意番又ok唔ok先?
係唔係又要問過你意見先?
利申:理性討論

係你地又開人名又po相先 同埋點可以因爲一個人嘅片面之詞而斷定佢有心摸女仔?
利申 理性討論

依家就係唔係一個人嘅片面之詞先衰
就係傾傾下原來有其他人都比佢唔檢點過
先要講出黎等大家小心

仲有邊個?

呢段阿巴打

我知呀 絲

無他既佢都係石大見架啦講出黎比其他CIE同學仔留意番又ok唔ok先?

利申 理性討論

先要講出黎等大家小心

仲有邊個?

呢段阿巴打

我知呀 絲

見你冇comment以為直接skip左
有冇人讀緊music? 係讀成點

我依家讀緊AD1 music
其實音樂系係喺九龍塘上堂
不過PE要去番石門上
老老實實好睇你玩樂器
我有fd樂器勁要3晚學校樂團排練
雖然我都係
但我仲要major樂器唔係樂團樂器
好似double major咁
好撚chur 不過係chur得開心嘅
怕辛苦嘅我建議你唔好花時間同精神讀

利申 理性討論

先要講出黎等大家小心

仲有邊個?

呢段阿巴打

我知呀 絲

最緊要係其他受害都睇到 夠膽岀聲

咁係連登講會解決到?

利申 理性討論

就係睇到得兩位絲打係度講 好似空口講白話 會唔會對當事人唔係好公平?

咁你想點?

我覺得不如直接報警 因為如果佢真係咁既人 佢係好危險 受害人只會一直增加 而且我覺得連登唔係解決呢啲問題既好地方 風化案誰是誰非既指控好嚴重 應該要尋求直接公平解決到問題既方法

咁物證呢?

發泄下真係要開曬名 po人相?先唔理個男有心定冇意 站係你既立場係一定會好嬲好唔開心 我女朋友都試過 係連我自己都會嬲埋一份 但po相開名呢啲行為係未完全確實地分清楚事非黑白就做 好似有少少唔係咁好 如果佢真係冇心 其實個男仔要面對好大壓力同埋旁人既指罵

sorry 我係用錯字 係警剔一時手快快打錯字
我都明白巴打你所講既說話
都好感激你明白當時人既心情
唔會似人地咁淨係搵位入
但我可以講既係 佢唔係有心

利申 理性討論

咁你想點?

咁物證呢?

其實係想發洩喺自己ig都達到效果啦,如果呢幾個女仔真係好似巴打諗咁係要老屈人嘅,用自己名義開個post出啖氣仲爽啦,就係因為呢度多啲cie人睇到所以佢地先想喺度警惕下其他人啫。
總之無論點都好 男女都要小心啲 唔好淆底唔出聲
你唔出聲令到有下個受害者出現 係你自私嘅表現

先要講出黎等大家小心

仲有邊個?

呢段阿巴打

我知呀 絲

最緊要係其他受害都睇到 夠膽岀聲

其實有啲意見話返比我知 都完sem唔會再見到廢事再搞
發生咩事

利申 理性討論

咁你想點?

咁物證呢?

其實係想發洩喺自己ig都達到效果啦,如果呢幾個女仔真係好似巴打諗咁係要老屈人嘅,用自己名義開個post出啖氣仲爽啦,就係因為呢度多啲cie人睇到所以佢地先想喺度警惕下其他人啫。

發泄唔係我用嘅term:但除左發泄一下之外 作為一個受害者可以點?
警惕又係佢話用錯term
我都只係想知咁po上連登即係想..?
等睇下有冇其他人有類似經歷先啦
加上你地可以睇返 係有人問cie有冇厹
發生咩事

冇懶人包 自己慢慢睇番落黎
算啦唔再回應喇 反正當時人唔係我
我希望有CIE絲打見到呢個post可以大膽d出聲
三百六巴打講得岩 有非禮真係唔好容忍
由其係個兩位絲打 如果真係唔okay真係要報警
希望你地可以開心完sem

我都同意假如有非禮唔好忍 忍只會縱容個情況繼續惡化同只會有更多受害者 每個人都有權利為自己發聲或者尋求合適嘅人為你提供幫助

冇錯 呢到有好多人都願意聽你講 同比意見你 所以可以放膽講出黎 唔洗怕
無論係學校發生又好 出面又好 冇所謂

Final加油 奔向開心暑假

冇錯 呢到有好多人都願意聽你講 同比意見你 所以可以放膽講出黎 唔洗怕

咁嬲都只係自己出左聲屌佢都可以繼續厚面皮。警就唔會報無謂做到咁絕 ,不過已同校方反映
希望呢啲事唔好再出現
另外 想問下各位升學方面
唔計u唔u life
樹仁定cie top up
想排定次序 謝謝

咁嬲都只係自己出左聲屌佢都可以繼續厚面皮。警就唔會報無謂做到咁絕 ,不過已同校方反映
希望呢啲事唔好再出現

所以我覺得有時就算fd 都要保持返適當距離 未必個個人都鐘意身體接觸 更何況有時候又未必真係咁熟呢 絲 淨低嘅野就交比校方處理 而我都相信個男仔以後會更加小心 我亦唔希望有任何非禮嘅情況係cie入面發生
Btw期待過個開心sem break 我已經準備好去旅行 你地sem break又有乜do?

希望呢啲事唔好再出現

咁就得啦 唔好因爲啲無謂人激心
建議你食番餐好或者訓個靚教嘅 咁會開心啲
其實咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞