醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
撐醫護
撐醫護
推返上熱門,撐醫護HAEA快啲搵律師告鳩HA
有啲用政府錢讀要比公院綁幾年
Push
呢個真係好撚嘢,左膠左到入埋骨。當初嗌晒唔好唔俾人插入,直到俾人強行內射完,之後話唔夠喉要來多次咁嘅人去lead工業行動,小朋友玩泥沙咁,班一齊罷嘅真係多得呢個人唔少
人同錢越多命越長
所以全球各地醫療人才長遠都會短缺

以西式醫護教育地區黎講
福利人工等等
香港係食物鏈最低層
對上有歐加澳
最高係美國 可以連歐加澳嘅人都挖走埋

引入大陸醫護 第一個屌一定係班睇落黎睇嘅權貴
除咗因為班醫護天真之外 真係唔知點解可以咁串
支持醫護

其實罷到後期,士氣都冇得七七八八,一來個主席同副主席太弱傾唔到d乜嘢返來,政府擺到明wfc。二來其他工會籌組罷工太遲,失晒時機,其實到罷嘅第二三日就要開始罷埋。到後期班醫護嘅士氣根本唔可能撐到其他工會開始罷,頂唔順未停囉。

至於你話要攞勇武來比,我想講每個人嘅包袱都唔同。如果下下都要用呢種道德批判來批判所有有為場運動付出過嘅人,質疑佢地唔夠盡力,呢樣嘢本身對佢地來講係極度唔公平。點解出咗一分力得到嘅反而係謾罵,而q埋雙手睇戲乜都唔做果班點解反而鬧得冇咁重,甚至直情當睇唔到算。咁樣公平咩?

如果我依家質疑你,你冇出力去到同勇武一樣level,咁我依家屌你出唔夠力,你又會點諗?

難聽說話可以講,但講之前亦要企係對方立場。唔係講完幾句好high-level嘅意見就覺得件事一定行得通,睇事情要睇埋細節,可唔可行,做與唔做有咩後果,爭唔爭取到目的,亦同時要有同理心。
如果呢個罷工本身就錯(以政治訴求為罷工訴求),又會送頭(實名制),我寧願人數少一半,甚至零就最好,事實就係咁。

你覺得係無聊,我覺得係提醒同教育,至少我係想咁。當時既話,大家更加唔會聽,失敗左再講,肯諗野既人自然會反省。香港人已經俾,泛民擺佈左好多年,錯左好多次,次次錯完都唔屌得,屌親就五毛丫熱狗丫分化丫咁,乜真係咁想繼續錯落去咩?

比起團結,教育民智更重要。不為團結而團結。

至於係咪批評既人都係我咁諗,我唔知,至少我肯定自己唔係得一個人,只係好多人將我地打曬做五毛熱狗分化撚之類吧
講得好啱有班人永遠就係會企喺自己角度睇嘢,從來唔會企人地角度睇嘢。總之人地就一定要賣埋條命同身家出來同人死過,自己就可以隔岸觀火多多意見。佢地根本都冇考慮當刻班醫護嘅心情同士氣,淨係識屌呢樣果樣。但從來唔見呢班人去現場聲援,得班醫護同班記者喺度吽。俾我係醫護都灰啦,當人condom。呢班人唔該好好諗清楚先好出聲啦,真心鄧班醫護慘
支持醫護!
一句轉工囉,就好似解決左件事咁
我有屌咩?邊一句係屌?
原來有貢獻先可以留言架?
原來叫人轉工就係負左責任
咁你搞大左條女個肚,係咪叫佢落仔就係負左責任?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞