醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
推爆佢
係你諗到太簡單。佢推呢個政策只會安撫到少部分冇腦藍絲同中共,反而會得罪哂成個香港。
一定唔會阻力細,業界本身阻力就好大,加埋而家高度政治化,正常有腦既人都會反對。

本身就係因為業界,所以呢十年先擋咗落黎,唔係政府到最後點解要妥協去搞OU、明愛、東華、浸大,重開Nursing School,我話你知呢堆加位全部都係政府背後做推手搞既。護士訓練本身就係一門大生意,不分黃藍有大量既得利益者係入面。

直接引入支那醫護,就係打爛佢地既生意,亦影響現職護士未來既薪酬。

另外,你話一開放就大陸醫護就會衝落黎,呢段時間一定唔會先,本身佢地搞移民既程序就要經過黨既核准,醫護係武漢肺炎期間,就係佢地既戰略資源,咩都可以死,係醫療體系唔可以死,好似武漢咁醫護感染就全部人會死,所以佢而家封死北京,講明唔再支援其他省既醫療。

佢呢段時間會重放人?
根據某啲人嘅講法:「咁都唔幫係咪當手足係condom?」
真係成班仆街嚟
之前成日話要罷工罷工罷工,
而家第一批人罷完工就成班衝出嚟乜乜77咁
之前醫護真係去罷緊工嘅時候,
連登仔做緊咩?搶緊廁紙呀
自己不合作少少都唔得? 駛唔駛咁跟足自己送個罷公list上去?? 即係你發完夢會唔會主動舉手話俾人知呀?你明唔明我個point呀? 一味剩係識扣帽子話我分化,自己諗吓啦
屌,冚家鏟正苦
搞工會罷工既作用就係齊上齊落,渣住僱主個春袋
但係而家班友仔一啲就淆底從來都無罷過
一啲就罷罷下淆底投票復工
一啲就大愛膠上腦,自己除褲隊返個春袋比人渣

工會班友仔自己都唔團結救自己人
我地旁觀者可以點幫佢地
你試下兩萬工會成員宣布炒一個就即兩萬人辭職丫
Ha即刻出信道歉都似
一齊走
dllm
到時係咪幫我地抗爭先?
上次醫生放寛引入人材都係得我地自己醫護示威jar

我屌你啦HA
以為嚇到我
Dllm
支持醫護
連登仔最叻就係睇人仆街
醫護罷工個陣諗下自己做左乜7先出聲啦
成班垃圾
用罷工同發夢比
想笑死人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞