醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
Support 醫護
你覺得醫管局會唔會仲理你係罷工定礦工? 總知見你冇返工就已經直接當你礦工啦,你做得呢啲抗命就係會「犯法」架啦,呢個時勢全世界都知/撐醫護係罷工,咁你仲想要求咩合理性?
舉例呀,明唔明
push
都我就係覺得反對阻力都係來自業界
醫委會擴充左,一半醫生一半外人,病人聲音又大左
推力比以前大左好多
醫生一守唔住,成行都會守唔住
咁政策係長期加嘛,下個月搞咩
好似上邊分析。今年醫護學生都會defer,再加迫人走(HA會炒罷工搞手架姐,不過高層藍絲點玩班罷工既就有排玩。轉佢做CND人幾個月調一調你去地獄藍絲ward都夠好玩)
人手短缺唔到立刻出現。之前2000個學護會嚮4/5月interview, 10/11月正式入職。600個houseman 7月入職。今次搞一搞當要defer半年至9個月
咁最缺人應該嚮年尾。亦係重啟引入外外醫護最好時機
由啟動到實行到都一至兩年啦,到時我係大陸醫護我都落嚟啦。仲可以帶埋成家黎
仲可以溝淡香港人
支持醫護。
搞多一次醫護 大罷工
我係想講叫公會唔好主動配合交哂罷工list,你等個濕鳩醫管局自己慢慢查到2046,查到你嘅時候先叫公會證實你係罷工,咁好難咩? 一開始就雙手送個list上去等被人清算? 弱智?
驚鬼佢炒我
計番工時低到爆 福利又差 高層又on9
政府唔比資源 HA又孤寒 有咩出事前線又食哂
真係以為自己份工好好做
利申: 罷工醫生
救美帝取消香港既關稅待遇
[quote]我內文有解釋,藍絲醫護都唔會允許輸入支那醫護。
香港不嬲都有輸入外地醫護,只係個考試好難,考3次Fail就永不超生。如果係支那醫護既話,去睇下支那最近既情況就知佢地自己都唔夠人手。
同埋政治就係政治
政治就唔需要諗成立既政策有冇實際效用既
只需要諗個政策可以安撫到幾多人同達唔達到政治目的
你話引入海外醫護個政策唔會幫到實質醫護人手,所以林鄭未必會跟?
大佬,點止幫唔到醫護人手啊!直情拓林香港醫護啦!
但引入海外護士即係大陸醫護啦,可以拉近同大陸之間嘅距離,同大陸更加緊密交流,送頂高帽比大陸帶。可以提供一個方法去解決醫護問題(你唔好理佢有冇效,總之方法就俾咗)可以討好病人藍絲
阻力只有醫護人員
所以呢個政策其實係好細阻力,好大效益
係你諗到太簡單。佢推呢個政策只會安撫到少部分冇腦藍絲同中共,反而會得罪哂成個香港。
一定唔會阻力細,業界本身阻力就好大,加埋而家高度政治化,正常有腦既人都會反對。

本身就係因為業界,所以呢十年先擋咗落黎,唔係政府到最後點解要妥協去搞OU、明愛、東華、浸大,重開Nursing School,我話你知呢堆加位全部都係政府背後做推手搞既。護士訓練本身就係一門大生意,不分黃藍有大量既得利益者係入面。

直接引入支那醫護,就係打爛佢地既生意,亦影響現職護士未來既薪酬。

另外,你話一開放就大陸醫護就會衝落黎,呢段時間一定唔會先,本身佢地搞移民既程序就要經過黨既核准,醫護係武漢肺炎期間,就係佢地既戰略資源,咩都可以死,係醫療體系唔可以死,好似武漢咁醫護感染就全部人會死,所以佢而家封死北京,講明唔再支援其他省既醫療。

佢呢段時間會重放人?

我就係覺得反對阻力都係得業界,其他人都唔會理,甚至對佢地有利
而家醫委會擴充左,一半醫生一半外人,外人、病人聲音大左好多。支持引入醫護聲音好大,好多基層市民支持(仲話我地專登守住等自己人工高)
推力比以前大左好多
醫生一守唔住,成行都會守唔住

咁政策係長期加嘛,下個月搞咩

好似上邊分析。今年醫護學生都會defer,再加迫人走(HA會炒罷工搞手架姐,不過高層藍絲點玩班罷工既就有排玩。轉佢做CND人幾個月調一調你去地獄藍絲ward都夠好玩)
人手短缺唔到立刻出現。之前2000個學護會嚮4/5月interview, 10/11月正式入職。600個houseman 7月入職。今次搞一搞當要defer半年至9個月
咁最缺人應該嚮年尾。亦係重啟引入外外醫護最好時機
由啟動到實行到都一至兩年啦,到時我係大陸醫護我都落嚟啦。仲可以帶埋成家黎
仲可以溝淡香港人
起底, 五毛黎
[quote]我內文有解釋,藍絲醫護都唔會允許輸入支那醫護。
香港不嬲都有輸入外地醫護,只係個考試好難,考3次Fail就永不超生。如果係支那醫護既話,去睇下支那最近既情況就知佢地自己都唔夠人手。
同埋政治就係政治
政治就唔需要諗成立既政策有冇實際效用既
只需要諗個政策可以安撫到幾多人同達唔達到政治目的
你話引入海外醫護個政策唔會幫到實質醫護人手,所以林鄭未必會跟?
大佬,點止幫唔到醫護人手啊!直情拓林香港醫護啦!
但引入海外護士即係大陸醫護啦,可以拉近同大陸之間嘅距離,同大陸更加緊密交流,送頂高帽比大陸帶。可以提供一個方法去解決醫護問題(你唔好理佢有冇效,總之方法就俾咗)可以討好病人藍絲
阻力只有醫護人員
所以呢個政策其實係好細阻力,好大效益
係你諗到太簡單。佢推呢個政策只會安撫到少部分冇腦藍絲同中共,反而會得罪哂成個香港。
一定唔會阻力細,業界本身阻力就好大,加埋而家高度政治化,正常有腦既人都會反對。

本身就係因為業界,所以呢十年先擋咗落黎,唔係政府到最後點解要妥協去搞OU、明愛、東華、浸大,重開Nursing School,我話你知呢堆加位全部都係政府背後做推手搞既。護士訓練本身就係一門大生意,不分黃藍有大量既得利益者係入面。

直接引入支那醫護,就係打爛佢地既生意,亦影響現職護士未來既薪酬。

另外,你話一開放就大陸醫護就會衝落黎,呢段時間一定唔會先,本身佢地搞移民既程序就要經過黨既核准,醫護係武漢肺炎期間,就係佢地既戰略資源,咩都可以死,係醫療體系唔可以死,好似武漢咁醫護感染就全部人會死,所以佢而家封死北京,講明唔再支援其他省既醫療。

佢呢段時間會重放人?
.
咁你交乜撚野list
不如你講下點解你地要咁做
仲有共產黨所有野政治先行, 之後100%會清算你地, 咁你地之後會點做
我講緊自動交List呀,唔係send email通知呀,你明唔明我講緊咩
立即公會聘用出名大律師,回覆醫局,是次罷工乃根據法例既合法工業行動,著局方不可有任何非法律賦予之剩餘追究行動,否則會進行施法覆核及禁制令等等等等
又係件垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞