醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
杯葛政府醫院!!!!!
炒一個會連鎖反應全部辭職? 當一半辭職都gg
不如由民間整個新醫管局對抗醫管局

又開工
支持人事部決定
醫管狗理想劇本:佢雞幾個帶頭人,之後就唔會有人出黎
其實你地有冇思考過點解醫護堅持唔到?

社會上d人好似覺得逼政府封關只係醫護責任,同我無關啊所以得佢地罷工就得啦。事實係佢地班勇士企出黎之後根本冇人響應 你估醫護真係唔驚冇左份工? 好多人都好有包袱架,好多都要養家,你估醫護移民真係食飯咁簡單咩。。。。然後好多罷工醫護覺得自己被邊緣化,咪唯有返去做野。

責怪之前唔該諗下自己有冇做過咩啦,我唔係醫護但我覺得可以比多少少同理心
你無改錯名
醫護嘅訴求擺明就關職業安全事
blocked
Push
集體辭職,叫林鄭自己去醫人
push
真係唔驚醫護即時罷多次,反正遲早中招
我唔知其他人有冇罷啦
但係個陣都有工會籌備緊工業行動
點解唔堅持多陣比其他工會跟隊呢?
你話佢地有包袱, 咁勇武呢?
只係想醫護吸取教訓, 難聽嘅說話一定有

利申: 窮學生冇工返, 唔好再問我有冇罷
嘩 好彩冇罷
原來會清算
我唔知其他人有冇罷啦
但係個陣都有工會籌備緊工業行動
點解唔堅持多陣比其他工會跟隊呢?
你話佢地有包袱, 咁勇武呢?
只係想醫護吸取教訓, 難聽嘅說話一定有

利申: 窮學生冇工返, 唔好再問我有冇罷
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScM3mNYE6Aevk_y6xBgQr-DDaZXLF1tZuEYFkZ2qtyTb_FqOQ/viewform

醫管局醫護要求不處分罷工同袍實名聯署 (只限HA 員工)
致醫院管理局行政總裁高拔陞醫生:

關於醫院管理局員工最近就「武漢肺炎」疫情事宜罷工的公開信

我們是一群在醫管局工作但沒有參與是次由「醫管局員工陣線」發起於二零二零年二月三日至七日的罷工行動的醫護員工。我們雖然沒有參與罷工,但我們深信罷工同事是次罷工的動機絕不是為了個人利益,而是因為擔心「武漢肺炎」在香港的疫情以及考慮到醫療系統有可能因龐大工作量和醫護壓力爆煲而步入崩潰。作為醫管局員工,我們親身感受到醫護前線人員的壓力:看見「武漢肺炎」在武漢的疫情尚未受控,又看見香港的傳入個案數字上升,加上在工作環境上不斷接收到口罩和保護物資不足的告示,實在難免有擔心自己和家人、痛心香港市民和醫院同事的感受。他們選擇罷工並非因為想不負責任而棄病人的需要於不顧,他們亦不是一些人口中所說的「逃兵」,而是跟其他沒有罷工的同事一樣在為香港人爭取健康福祉及為香港醫護人員爭取工作環境上的保障。他們不但不是「逃兵」,而且是在冒着犧牲個人前途利益之下為我們發聲的勇士。

我們明白他們是次做事的表達手法不被一些人士認同,但希望醫院管理局能體諒罷工同事的初衷,不要對他們作出任何處分。我們亦在此表示我們完全不介意罷工期間引致的額外工作量,並且在此衷心感謝罷工的戰友為保障香港人及醫護人員的利益向政府進諫。懇請醫管局體諒他們現時要擔心港人的健康,工作時要面對受病毒感染的威脅,又要憂慮醫療系統面臨崩潰的可能,已承受了極大的心理壓力。假如醫管局對他們作出任何處分,將會對前線醫護人員繼續抗疫的士氣造成很大打擊,並且進一步加深本已水深火熱的社會分化和矛盾。

我們深信所有醫管局醫護人員的價值觀都一致,以廣大市民和病人的健康為先,願意上下同心抗疫,齊上齊落!

一群誠懇的醫管局員工上

如果實名聯署的數目達到6000名,我們將會將以上的信件連同各個聯署的資料交給醫管局及各報章。敬請各位踴躍參加聯署及轉發,體諒及支持罷了工面臨處分的同事,減少醫護界間的分化,同心抗疫。
組織多次罷工囉,上次都冇應承唔秋後算賬
反正都清算 我表示支持再擺一次
推,支持醫護
而家一定係陰啲陰啲架啦,利用部分人未燒到埋嚟既心態

公會態度要變,強硬啲,搞一個就即刻行動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞