醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
政府知唔知咩叫暴動?how dare you...
呢啲需要蘋果,立埸報先會有更多人睇
覆工啦
同港共講仁義道德嘅後果
邊有人咁樣直接咩都唔要就返返工架....
咁樣同自己訓上砧板冇分別
企硬啊
就唔撚信夠膽炒晒班醫護
又要出糧比人又要屌
咁撚大支野 唔好出果幾日糧呀嗎
又要打佢工,要又懶死
最好咪唔撚做,睇佢去邊到搵咁多醫護
到時跪低求你返去做
裝修!!
罷工前一路無對外公佈有無足夠裝備
到決定咗唔罷先話唔夠
根本政府同泛民就擺咗成班醫護上枱
(你地成班無理解件事就支持嘅人都間接有份
但話你地知 又話係鬼係分化

唔係一句基本法確保罷工自由就乜都講晒
一向罷工嘅官司到最尾都係跟勞工條例打
要勞資問題先有法律保障
封關係逼政府做野 ,not 資方(醫管局)
100%係政治訴求

利申:支持醫護,但唔支持畀情緒主導決定
唔係
封關資方(醫管局)無權搞,係要其他政府部門搞
真係好智障 罷工自由都無
咁呢啲要等若果有醫護畀清算
同時肯畀錢同醫管局打官司
再睇個官點判
醫護唔憂做,仲可以諗移民,一樣可以幫人,洗驚
香港捱得過疫情先再算啦
關又唔封
上面復工 香港就仆曬街
班小朋友連個時候好多人home office都唔知
既然你係醫護,我收返之前部份批評你既評論。但既要係咁,即係你並不在我批評既範圍之中,咁你開初就唔需要咁大反應

二黎,我有幾個醫護fd,我諗我知得唔會比你少,唔好以為只有自己知道最多吧有無聽過當局者迷,或者情緒主導理性?如我之前所言,醫護落得呢個下場係自己都有責任,只係都咁慘,故我本身都不打算講太多。我一直主要批評既係泛民工會同推你地去死既人。

三黎,咩待遇既罷工?你其實知唔知道自己參加緊啲咩行動嫁你地最主要既要求係封關,which is 政治訴求既罷工,按勞工條例同僱傭條例,呢種罷工不受基本法保障。如果有心理準備會被清算,我佩服,但如果無,就即係打算係規矩入面玩,就要知規矩係咩,先做到以損敵不損己為原則去玩。但睇黎,你地既無被清算既決心,又唔熟規矩,以為基本法同泛民工會會保障你地,咁就係蠢。

四黎,你問我知唔知道實名既原因,不如我問你知唔知道實名既後果……black block無名無姓係抗爭既基本做法,係有原因的,但似乎你呢9個月learn nth

Be smart plz. 依家你地白白送頭,係慘,我都盡量講得唔mean的了,只希望你地經一事長一智吧
駛唔駛眾籌打官司
仲有,唔係大三罷就唔係大三罷,我講緊既係實際當下既效果,唔係講緊你將行動既結果所產生既影響同意義延伸落去所得出既說法。望真啲,我係話今次唔係三罷,無話同三罷無關,你最好睇清楚先講野,唔好情緒上頭九唔搭八。Stay calm.
請醫護企硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞