醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
基本法夠寫有集會自由啦

同班無賴講法律
本地醫療系統一向都頻臨崩潰邊緣,就算係平時人手都不足,解僱現有人手完全不智既做法。
以護士為例,本身離職率已經高,而且每年上升,離職大多係年資較淺既,印象新入職護士未做滿一年就離職既比例亦極高,近年新聘既護士都只係填補流失,冇新增人手。

同時間,受抗爭同武漢肺炎既影響,一部分學護實習受到影響,好有可能會Defer,所以可以填補既人手絕對只會比之前更少,RN我唔夠膽講(朋友話Sars既時候冇影響,但佢話今次連續兩個sem),但EN應該好有可能要Defer。

有關林鄭月娥想清算罷工醫護既睇法
https://lih.kg/1893812
終須有日著籌衣
我都會同你講句 抵死喇
做人咁衰遲早會被天收
炒晒佢哋?公院都唔夠人手, 出信都唔諗下自己有冇本錢。
其實你幾個工會應該做到咩既point都啱架,我都支持要做到,尤其依家有啲時間執好呢啲關公野。

我亦唔係想搵咩藉口幫haea,但當時(一)開始爆武肺,成件事好緊急(二)想跟條例同程序需時,但又係要做黎明面上保障會員(三)醫護好多擺生死係第一,你諗返太子站諗返中大。客觀啲睇其實咁既情況,呢次行動真真正正係不完美,可接受,要改善。又冇話一定冇下一次,係咪先!今次屌左既野list出黎,下次記得唔好再犯就

而且佢地罷完工之後,亦有密切跟進各方面既問題。佢地成為工會組織者之前,都只不過係你同我。鼓起勇氣踏出呢一步,我覺得唔可以一句「係佢地既問題」就唔諗,因為其實都係你同我面對既困難。佢地回應緊大家既期望同時,我地有時可能一個忽發奇想既建議就幫到佢地。

今個星期五定星期六就有個俾haea員既法律咨詢會議,到時睇下有咩料子啦。Btw你入左公會未?未就快啲啦,得醫護唔夠架

最後回應你個黑警例子:黑警只會呃OT,點會罷工
一句講曬 支持醫護
做就做到底
擺一半比人睇住黎食...
屌佢老味
政府做錯野醫護出嚟幫手勸封關
宜家就清算番人
乜撚野事 打橫嚟講
炒人睇下仲有無人幫你番工
叫工會集體請辭吧啦,睇吓邊個怕啲。
而家大家一人有一萬,搞個基金支援受影響嘅人
唔摸耳眾籌請律師幫罷工醫護打官司告7條777同HA
支持醫護!
事實擺在眼前, 但泛粉繼續比泛民撚
然後鬧人熱狗
根本哩個post入面唔係醫護嘅人全部都唔關事,包括你
post都唔撚使開,唔爭氣嘅下場就同黨泰空姐一撚樣,有晒事例都要跪嘅話冇得救
嚇鬼咩~~~
推!吊你老母林鄭月娥
支持,DLGH HA!
好撚後悔罷左工屌你老母垃圾工會
利申:rn
下一句佢就問你:咁你有冇罷啊?
依家咁嘅時勢仲要動搖軍心係咪on9 啊
醫管局我屌你老母呀
抵撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞