醫管局正式出信清算罷工醫護

1386 回覆
549 Like 1463 Dislike
fuck those ppl
工會一定要企硬,唔係嘅話有工會同無工會有咩分別
講到尾都係衰唔夠團結, 醒未
正確玩法應該係全體罷工罷到HA 完全跪低為止
玩到高層出嚟奶地認錯辭職先復工
但現實應該成咋醫護話都冇效果人地都唔理你然後死死地比HA 炒
唔好話我話
係on9

HA 真係咁撚得閒 ,明明打緊仗
當初去得唔夠狠
點都好 醫護同行 建議再搞罷工
我會繼續去集會
手足不是condom 大家點都要撐
公民袋d大律師去左邊
HAEA 會唔會有基金支援??有冇方法可以幫到手
純粹靠嚇,工會應該申請臨時禁制令,禁止醫管局報復,然後安排醫管局談判,響談判未有結果前,醫護工照返唔做嘢或盡量拖住做,睇吓邊個死先。
需求醫護大係病人需求醫護大
唔係管理層需求醫護大
管理層夠賤夠忍心睇住d病人死唔醫,咁員工就輸晒

公營唔同私營咁,私營係員工罷工滿足唔到市場需求,公司收入減少—>管理層分佣減少
公營係:員工減少—>服務減少—>虧損減少(因為一個病人醫療嘅支出有95%都係政府資助嘅。即係每減少一個病人可以幫政府一日慳到$2000至$5000)—>支出減少—>管理層分佣增加

用航空公司套罷工方法真係害死醫護前線
多謝醫護
支持醫護

屌柒你 即係回應咗蘋果報導
喂,好喎。即刻炒晒d醫護啦,搞埋d咁罷工,有份入新工會嘅,全部炒晒去。班黑警有急救牌,全部入醫院幫手
講真,政府宜家唔care 醫院有冇人運作,頭痛發燒又唔係林鄭痛。

btw 封信屈人abs,工會冇人識僱傭條例?
再罷工...等佢超越南韓感染數字
咁即係勞工法例違反基本法?
Push
HA識撚救人咩,淨係識玩政治,再叫你唔好政治行動
巴打好波
HA真係好on9!支持醫護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞