[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
留個名
留名
正!
留名支持
高貿
長智識了,感謝巴打!
評已正!
高質
長智識了,感謝巴打!
評已正!
正皮
紅樓夢正啊!!睇一世都仲可以發現新既野!巴打講多啲
btw對近代史好有興趣,成日上維基loop 巴打會唔會講多啲?同埋東南亞既歷史會唔會講下,wiki既泰國歷史都好簡略,拉瑪皇朝嗰啲 巴打有無歷史書推介??易入口,啱新手既
好圖留名
紅樓夢正啊!!睇一世都仲可以發現新既野!巴打講多啲
btw對近代史好有興趣,成日上維基loop 巴打會唔會講多啲?同埋東南亞既歷史會唔會講下,wiki既泰國歷史都好簡略,拉瑪皇朝嗰啲 巴打有無歷史書推介??易入口,啱新手既

泰國歷史我唔熟呀,秦國歷史我熟啲
要講都要study吓先

易入口嘅歷史書即係寫得簡潔易明?我基本上睇歷史係接觸到某個歷史人物嘅名同生平,之後再自己另外搵關於佢嘅書睇

如果你問specific講某個歷史人物嘅書我都可能答到你,但如果你話簡明又好睇、又包羅萬有嘅歷史書,中三歷史教科書吧
live 左
學到好多嘢
正皮
黎明拜讀
好高質 留名學野

追到live
歷史撚留名
20. 「自反而縮,雖千萬人,吾往矣!」

此句出自《孟子》:「自反而不縮,雖褐寬博,吾不惴焉;自反而縮,雖千萬人,吾往矣。」意即:「反省之後,知道自己理虧,即使面對衣衫襤褸嘅市井之徒,我亦會心虛膽怯;但若反覆思量,知道道理喺自己果邊、理直氣壯,縱千萬人加以阻撓,我亦會堅持到底。」當中,喺上世紀八十年代為爭取台灣民主自由、甚至支持台灣獨立嘅政治人物鄭南榕,就以此為勉。

自國民黨喺1949年敗走台灣後,蔣中正就以「抵禦共匪」為由實施戒嚴令,期間所有懷疑同共產黨有關係、或有反國民黨嫌疑嘅人物都會被逮捕、甚至處決。呢段被後世稱為「白色恐怖」嘅戒嚴時期,人人自危、擔驚受怕,更有唔少人蒙上不白之冤,甚至賠上性命。而鄭南榕,就喺呢段恐怖時期中成長、奮鬥。

鄭南榕出生於1947年,當年發生二二八事件,台灣政治氣氛肅殺;加上國民黨1949年來台直接管治,並發出戒嚴令後,人人生活更係噤若寒蟬,遑論投身政治。雖然鄭南榕喺台灣土生土長,但由於父母係外省人,成長期間難免被本省人歧視;生性固執嘅鄭南榕多次因為呢件事與人爭執、甚至動干戈,自少就培養咗「台灣人」呢個身分認同。儘管鄭南榕經常生事,但小學至中學嘅讀書成績一直名列前矛;然而,由於家庭拮据,鄭南榕放棄咗自己有興趣嘅文科,選擇升讀出路較廣嘅國立成功大學工程科學系。但喺一年後,鄭南榕始終覺得自己對工程都係興味索然,就毅然退學重考大學入學試;終於喺第二年入讀輔仁大學哲學系。期間,佢更喺大學認識咗佢嘅終身伴侶-當時就讀法律系嘅葉菊蘭。

.高中時期嘅鄭南榕。

為咗追求一見鐘情嘅葉菊蘭,鄭南榕可謂窮追不捨,日日寫情信、送花予女方,又同佢行街、睇電影;終於,鍥而不捨嘅鄭南榕抱得美人歸。更為甚者,鄭南榕為咗令彼此「打風都打唔甩」,除咗「天天寫,封封寫滿六百句的我愛你」之外,更喺校內佈告欄公開二人戀情,以防狂蜂浪蝶;喺果個保守嘅年代都愛得咁高調,可見鄭南榕膽識非凡,搵到目標就堅定不移、勇往直前。

然而,兩人戀情始終遇到障礙-葉菊蘭父親嘅反對。葉菊蘭父親係傳統客家人,認為女兒應該搵返客家人伴侶;鄭南榕係外省人,當然不為其所接受,更軟硬兼施要女兒回鄉教書,從而分隔兩人。但係,情竇初開嘅年青人又豈容迂腐老人對其戀愛置喙?為見佳人一面,鄭南榕不惜多次登門造訪葉家,屢遭葉父掃地出門、乃至閉門不見都仍不屈不撓,只為聯絡女方:寄信行唔通,就以同學名義寄信;又行唔通,就連電報都打埋。葉父阻得到兩人嘅通訊,但又點阻得到兩人嘅愛意呢?終於,佢哋秘密結婚;葉父知道後雖然怒不可遏,但始終都要接受現實。硬頸鬥頸硬,冥頑不靈嘅葉父始終不及擇善固執嘅鄭南榕。

.鄭南榕與葉菊蘭。鄭南榕造訪葉家時,曾對葉父講:「我不是來找你的,我是來找你女兒的。」

「天將降大任於斯人也」;投身社會以後嘅鄭南榕屢遭挫敗,鬱鬱不得志。然而,懷著大無畏精神嘅鄭南榕更敢冒天下之大不韙,喺政治敏感嘅八十年代創辦《自由時代周刊》雜誌,狠批時下政局、社會不公,更揭發蔣氏家族秘聞,目的只為「爭取百分之百言論自由」。雜誌一出好評如潮,國民政府見狀馬上查禁雜誌;但鄭南榕又點會輕言放棄?佢一共搵咗十八個人、十八張大學畢業證書、申請十八張雜誌執照,目的係令《自由時代周刊》不斷借屍還魂,以唔同名稱繼續出版批判政府嘅雜誌。除此之外,鄭南榕仍積極投身政治、參加形形色色嘅社會運動,以逼迫國民政府解除戒嚴令。1987年,佢更喺公開場合表示支持「台灣獨立」。

https://www.youtube.com/watch?v=Eg0qpSksluk
「我叫做鄭南榕,我主張台灣獨立!」1987年4月16日

-下續
1987年7月15日,時任總統蔣經國終於宣布解除戒嚴;台灣自1949年5月20日起開始戒嚴,總共維持咗三十八年又五十六日。國民政府開始放寬言論,容許台灣人討論民主化;然而,討論「台灣獨立」始終不為政府所容許。鄭南榕無畏無懼,公然喺海外同爭取台灣獨立嘅志同道合者會面;1988年12月10日,更喺《自由時代周刊》刊登所謂《臺灣共和國憲法草案》,挑戰國民政府嘅底線。1989年1月21日,鄭南榕終於以「涉嫌叛亂」罪名遭受檢控。
對此,鄭南榕表示:「國民黨不能逮捕到我,只能夠抓到我的屍體。臺灣人與從中國來的人們之間有難於解決的遺恨。但是,無論如何此遺恨非化解不可。若不建立臺灣國,臺灣無法達成真正的民主化。臺灣須以一個獨立國家獲得世界各國的承認。必須依據公民投票決定臺灣的獨立。」當時好多人以為鄭南榕呢番說話只係意氣之爭,包括鄭南榕嘅戰友亦然。只能講,鄭南榕意志之堅定,非常人能想像。

.鄭南榕創辦《自由時代周刊》嘅初衷:「爭取言論自由,維護人權尊嚴。」

1989年1月27日,鄭南榕開始喺雜誌社內自囚,更加裝鐵窗、鐵門以防警察逮捕;此外,佢更準備咗汽油,佢聲明假若警方強行闖入,佢就自焚。即使係鄭南榕嘅親密戰友,亦唔相信鄭南榕會真係走到呢一步,所以亦不以為然。自當日起,法庭就多次傳訊要求鄭南榕上庭,但鄭南榕都不為所動;終於喺1989年4月7日,檢察官決定強制拘捕鄭南榕。

當日,超過二百名警察掩至鄭南榕所在之雜誌社,開始破門而入。鄭南榕見狀,即刻叫雜誌社嘅員工疏散,但就喺總編輯室內反鎖自己,並點燃起汽油桶自焚。當時雜誌社一片混亂,鄭南榕之弟鄭肇基發現哥哥不見影蹤,馬上用備用匙打開緊鎖嘅總編輯室;開門一瞥,整個總編輯室已成火海,鄭南榕亦已成一條焦屍,終年四十一歲。

.1986年的6月2日,鄭南榕被控違反選罷法,未經審判就直接被捕入獄。監禁期間,佢喺日記中改寫一句歐洲古諺:「當哲學家被處死之時,山河都將流淚。」

今時今日嘅台灣已經徹底民主化,鄭南榕亦由被控分裂國家嘅奸細變成爭取民主自由嘅英雄;其雜誌社嘅遺址亦改建成鄭南榕紀念館。喺1775年、美國獨立戰爭期間,柏卓.亨利(Patrick Henry)曾云:「不自由,毋寧死。」(Give me liberty or give me death.);冇鄭南榕嘅英勇犧牲,台灣亦未必得到今日嘅民主。縱觀歷史,幾乎每個地方嘅民主,都係以人民嘅血、汗,甚至以生命作代價而換來。香港人,共勉之。

.鄭南榕紀念館。

http://www.nylon.org.tw/
.部分圖片來源自鄭南榕基金會網站。
留明學野!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞