[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
Op加油
NICE
終於睇到live
好好睇 加油
喺聽日出埋第三十章之後,連載將會停一排

喺呢個開咗個幾月嘅post、三十篇唔長唔短嘅文章可以得到五百幾個正評、三百幾個留言(雖然大部分都係我嘅 ),實在不勝感激
雖然三十篇文章話多唔多話少唔少,但其實都有近四萬字
當中近乎每一粒字都係我錙銖積累而成,可以話係我嘅心血結晶

之不過如果有巴打係讀開文史哲嘅話,你都會知道我分享嘅故仔其實都唔係啲咩冷門嘢,全部都係啲我稱之為「二線」嘅歷史故仔;太多人知、聽過嘅故事我都係盡量少講,我主力都係想分享啲大家略有耳聞、或者知其名不知其故嘅歷史人物/事件出嚟講吓
假若大家本身冇睇書習慣、或者好少睇文章,但係都睇哂我打嘅文字嘅話,其實呢到都幾乎係一本百幾頁嘅書仔

開呢個post除咗希望大家可以吸收到少少知識、有少少領悟之外,亦希望大家可以培養吓閱讀習慣
因為我認為文字嘅魔力係影像、圖片所不能比擬;細膩嘅文字可以令你幻想書中嘅情節、人物,從而培養想像力;而且我都曾經喺一篇文章(第十四章)入面講過,同一本書俾十個人睇可以得出十個結論,一本平平無奇嘅書,除時會成為你嘅人生啟蒙,乃至影響你一生

之不過,其實呢個post都有少少遺憾,就係樓上有巴打留言希望我寫嘅拉瑪皇朝同鄭愁予我都冇寫到,因為我冇咁多時間去了解、學習,乃至出一篇文係專講呢兩個題目。希望未來有機會 (如果我的起心肝嘅話

最後,多謝大家支持呢個講故仔post;喺未來嘅時間,我可能會執一執啲文句、甚至改寫某幾篇文章,再開個新post同大家見面,然後繼續連載

有緣再見
Support
原來不知不覺都咁耐
第時得閒再寫啦,我都不知不覺寫左近四個月了,雖然過程會少少辛苦,但為興趣及分享,一切都值得既
原來不知不覺都咁耐
第時得閒再寫啦,我都不知不覺寫左近四個月了,雖然過程會少少辛苦,但為興趣及分享,一切都值得既

巴打寫戰國史
9. 「圍在城裏的想逃出去,城外的人想衝進去。對婚姻也罷,對職業也罷,人生的願望大都如此。」

呢句說話出自中國名作家楊絳,改編自其丈夫錢鍾書名作《圍城》中引用嘅一句法國諺語:「婚姻是一座圍城,沒有結婚的人,拚命想擠進去,結了婚的人卻拚命想向外爬。」《圍城》主角方鴻漸正正就係一個受圍城所困嘅人,學業、愛情、事業、家庭統統都一塌糊塗;渴望衝出圍城,卻又走入另一座圍城。我覺得方鴻漸就好似《紅樓夢》入面嘅賈寶玉,平生一事無成,只愛「溝女」;如同《圍城》書中人物趙辛楣對方鴻漸嘅評價:「你不討厭,可是全無用處。」-或者各位可能同我一樣對呢句說話有所共鳴。

.年青時侯嘅錢鍾書與楊絳。

我覺得《圍城》係一本令人發人深省嘅書,除咗情節引人入勝外(我最中意頭四章嘅愛恨交織);錢鍾書幽默嘅筆風、創新嘅比喻、警世嘅金句亦令人睇得津津有味。

譬如「忠厚老實人的惡毒,像飯里的砂礫或魚片裡未淨的刺,給人一種不期待的傷痛」;「天下只有兩種人。比如一串葡萄到手,一種人挑最好的先吃,另一種人把最好的留到最後吃。照例第一種人應該樂觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最好的;第二種人應該悲觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最壞的。不過事實卻適得其反,緣故是第二種人還有希望,第一種人只有回憶」;「一個人的缺點正像猴子的尾巴,在地面的時候,尾巴是看不見的,直到他向樹上爬,就把後部供大眾瞻仰,可是這紅臀長尾巴本來就有,並非地位爬高了的新標識。」

好多原有諺語、成語所表達嘅道理,錢鍾書就用生動嘅文字去將其活靈活現,盡顯功架。

.老年時候嘅錢鍾書同楊絳。二人1935年共諧連理、白頭到老。二人喺文化大革命被下放期間,冒住被舉報、批鬥嘅情況下仍然經常偷偷會面。

可惜晚年失節舐共,哀哉
9. 「圍在城裏的想逃出去,城外的人想衝進去。對婚姻也罷,對職業也罷,人生的願望大都如此。」

呢句說話出自中國名作家楊絳,改編自其丈夫錢鍾書名作《圍城》中引用嘅一句法國諺語:「婚姻是一座圍城,沒有結婚的人,拚命想擠進去,結了婚的人卻拚命想向外爬。」《圍城》主角方鴻漸正正就係一個受圍城所困嘅人,學業、愛情、事業、家庭統統都一塌糊塗;渴望衝出圍城,卻又走入另一座圍城。我覺得方鴻漸就好似《紅樓夢》入面嘅賈寶玉,平生一事無成,只愛「溝女」;如同《圍城》書中人物趙辛楣對方鴻漸嘅評價:「你不討厭,可是全無用處。」-或者各位可能同我一樣對呢句說話有所共鳴。

.年青時侯嘅錢鍾書與楊絳。

我覺得《圍城》係一本令人發人深省嘅書,除咗情節引人入勝外(我最中意頭四章嘅愛恨交織);錢鍾書幽默嘅筆風、創新嘅比喻、警世嘅金句亦令人睇得津津有味。

譬如「忠厚老實人的惡毒,像飯里的砂礫或魚片裡未淨的刺,給人一種不期待的傷痛」;「天下只有兩種人。比如一串葡萄到手,一種人挑最好的先吃,另一種人把最好的留到最後吃。照例第一種人應該樂觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最好的;第二種人應該悲觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最壞的。不過事實卻適得其反,緣故是第二種人還有希望,第一種人只有回憶」;「一個人的缺點正像猴子的尾巴,在地面的時候,尾巴是看不見的,直到他向樹上爬,就把後部供大眾瞻仰,可是這紅臀長尾巴本來就有,並非地位爬高了的新標識。」

好多原有諺語、成語所表達嘅道理,錢鍾書就用生動嘅文字去將其活靈活現,盡顯功架。

.老年時候嘅錢鍾書同楊絳。二人1935年共諧連理、白頭到老。二人喺文化大革命被下放期間,冒住被舉報、批鬥嘅情況下仍然經常偷偷會面。

可惜晚年失節舐共,哀哉

果陣時中國知識分子有邊個唔奶共
唔好奶到郭沫若、老舍咁難睇咪算

btw圍城真係好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞