[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
夜啲再出,有冇人睇緊
留名+正評
4. 「七時初醒,濡滯不起,何以革命;八時起床,已成廢人矣,戒之。」

呢句說話摘錄自蔣介石日記;原本前段同後段唔係收錄於同一篇日記(前段節錄於1928年1月3日;後段節錄於1926年12月16日),我將其合組成一句說話。老實講,我初初接觸呢句說話時真係自慚形穢,「八時起床」都成廢人,相信我已成人渣爾。無論如何,呢句說話亦引證咗蔣中正係何等克己復禮、律己以嚴。

.喺史丹福大學胡佛研究所展出嘅蔣介石日記。

蔣中正寫呢兩句說話時正值國民軍北伐,通常軍閥嫖賭飲蕩吹樣樣齊,但蔣中正一生唔煙唔酒唔賭,更經常自我批判,每日喺日記記錄日程之餘,亦會自我評價、反省;早年批判自己最多在「色」(1919年11月7日,蔣介石日記:「欲立品,先戒色」),後來同宋美齡結婚後,一生已無再娶。除此之外,佢每日有四項必做活動:早起、靜坐、默思格言、讀書,直至晚年為止,從無間斷。蔣中正,字「介石」,出自《易.豫》,意指操守堅貞;從其表字,對其自我要求可見一斑。

.蔣中正廿四歲時於日本新潟縣高田市當兵,當地冬天天寒地凍;士兵要喺凜冽寒風下訓練、操兵。

《禮記.大學》有云:「修身、齊家、治國、平天下。」喺動盪不安嘅年代,仍能開創「南京十年」嘅風光;喺後世一片「剿匪無力」、「用人唯親」、「專制獨裁」嘅謾罵聲中,希望歷史能給予蔣中正一個公道、客觀嘅評價。
希望各位唔好吝嗇你哋嘅正皮同留言,呢啲係我寫文嘅動力嚟
聽日再續
自推
留名
皮已正
繼續巴打
繼續
5. 「我們存在的本身,就是潛在的死亡。」

呢句說話出自日本名作家三島由紀夫作品《豐饒之海》第四章《天人五衰》,而呢部亦係三島嘅遺作;喺當日佢交付原稿後,就發動震驚中外嘅「三島事件」,切腹自盡。三島嘅作品以陰沉、厭世、憂鬱嘅悲劇著稱,其中以1956年出版、以金閣寺縱火案為靈感嘅《金閣寺》最為著名。除此之外,佢嘅出身、經歷亦唔比佢嘅作品遜色。

.三島由紀夫

1925年出生,原名平岡公威嘅三島由紀夫自少就體弱多病、命途多舛,一歲就因為樓梯摔跤險入鬼門關;1945年,日本喺世界大戰已達強弩之末、當時正值弱冠之年嘅三島由紀夫被軍隊徵召入伍,點知三島身患支氣管炎、卻被軍醫誤診為肺結核而被遣送回鄉;原先三島隸屬嘅軍隊到菲律賓嘅戰場後則近乎全軍覆沒。屢次死裡逃生嘅三島,深諳「生死有命」嘅道理;同時,信奉日本武士道精神嘅三島,亦對呢件往事耿耿於懷。漸漸,佢建立咗與別不同嘅人生觀、政治觀;其後,以別樹一幟嘅風格喺文壇、影壇大放異彩,更三獲諾貝爾文學獎提名,惜屢失之交臂。

.三島由紀夫對「美」嘅追求近乎病態,而且相當自戀;呢一點除咗喺佢嘅作品顯現出嚟之外,佢對「肉體」嘅操練亦可見一斑。

1968至1969年,受鄰近國家中華人民共和國嘅文化大革命影響,日本極左思潮急速傳播;同紅衛兵相互呼應嘅「全学共闘会議」(簡稱全共鬥)學生運動席捲全日本嘅大學,其中尤以三島由紀夫母校嘅東京大學為甚。以「日本人」身份為傲、倡導武士道精神、民族意識極濃、政治立場偏右嘅三島由紀夫喺1969年5月重返母校同「全共鬥」辯論。以下係部分片段,本人摘錄並翻譯部分對話。

https://www.youtube.com/watch?v=1PtPFkogIXo
三島由紀夫vs東大全共闘(字幕版) 1969年5月13日

取自3:47:
全共鬥:「冇日本就唔存在嘅人…」
三島:「嗰個人就係我。」
全共鬥:「係咩?之不過我啲祖先都係喺日本坐井觀天,咩都未見識過,目光如豆。雖然咁講,但唔代表我想做外國人,只係我都同其他人一樣想見識一下外國。好快就到廿一世紀,我哋會咁諗都係理所當然。…照你咁講,你係咪唔想擺脫『日本人』呢個身份所帶嚟嘅束縛?」
三島:「擺脫唔到都冇所謂呀。我係日本人,我好樂意生於日本、死於日本。我從來都冇諗過擺脫呢個『束縛』;喺你眼中,我呢個人係咪好可憐?」
全共鬥:「係呀,簡直可悲。」
三島:「但係我只有『日本人』呢個身份,別無其他。」

.信奉日本武士道精神、以日本為傲嘅三島由紀夫

-下續
5. 第二次世界大戰後,日本社會全盤西方化,同時主權亦受美國所制肘;三島由紀夫對此深惡痛絕,認為昔日遠東巨擘日本已成西方嘅傀儡。1970年11月25日,三島由紀夫聯同四位由自身創立嘅政治組織「楯會」成員,以「獻寶刀予司令鑑賞」為由,闖入日本陸上自衛隊東部總監部並脅持總監益田兼利;隨後,三島由紀夫向在場軍人發表演說,意圖煽動軍人發動政變。

https://www.youtube.com/watch?v=_oNMABlVRtM
三島由紀夫 最後の演説 1970年11月25日

取自0:59:
「…再咁落去,日本以後就再冇可能修改憲法架喇!亦都再冇可能將自衛隊改組成國軍…係咁嘅話當初嘅建軍已經毫無意義!呢個亦都係我最痛恨嘅一件事…當初成立自衛隊嘅意義係咩呀!?咩叫守護日本呀?所謂守護日本,就係應該以天皇為中心、恪守日本嘅歷史同文化傳統…」

「你哋同我留心啲聽!收聲!收聲!聽我講!依家一個男人本住條命同你哋講嘢呀!如果依家日本人仲唔企出嚟、自衛隊仲係唔願意奮起抗爭嘅話,以後就再冇可能修改憲法架喇!各位都會永遠成為美國人嘅軍隊架喇…」

取自2:45:
「我已經等咗四年喇…等緊自衛隊願意企出嚟反抗嘅日子…喺呢最後三十分鐘,我仲依然等緊。各位係武士嘛?各位係武士丫嘛!?係武士嘅話,點解要擁護否定自己嘅憲法呢?點解要屈服於否定自己嘅憲法呢?只要呢部憲法一日存在,各位都永遠無辦法自救。」

三島由紀夫戴著寫上「七生救國」嘅頭巾,聲嘶力竭咁演講,但只換嚟軍人嘅冷嘲熱諷。心灰意冷嘅三島由紀夫退入室內,決定遵循武士道嘅究極精神-切腹諫世。三島喺腹部綁上白毛巾,準備切腹。首先,一刀捅入側腹、再將短刀向橫一拉,腸臟隨即溢出;然而,原先負責介錯嘅「楯會」成員森田必勝就三次都唔能夠斬斷三島嘅頭顱,三島難忍劇痛,試圖咬舌自盡。最後,要另一位成員古賀浩靖操刀先完成介錯;一代大文豪三島由紀夫以最轟烈嘅方式與世長辭,終年四十五歲。

.戴上「七生救國」頭巾嘅三島由紀夫

綜觀日本文學史,大文豪如三島由紀夫、太宰治、芥川龍之介、川端康成都不約而同走上自殺一途,教人不勝唏噓;或者佢哋就如日本名作家林房雄為三島而寫嘅弔唁辭:「満開時を待つことなく自ら散った桜の花」—「等不到滿開就自己散落的櫻花」。

.三島由紀夫與川端康成,川端康成接到三島由紀夫嘅死訊之後悲傷不已;曾對學生表示:「被砍下腦袋的應該是我。」三島由紀夫自殺之後十七個月,喺1972年4月16日,川端康成以煤氣自殺,冇留低任何遺書。
延伸閱讀[慎入]:https://read01.com/RmoQKN.html
入面有好多三島由紀夫珍貴圖片,包括三島嘅屍體同頭顱嘅圖片。
文章亦有剖析三島由紀夫自殺嘅原因、同三島嘅性取向。
2. 「得之,我幸;失之,我命」

呢句說話改編自徐志摩《致梁啟超》一句:「我將於茫茫人海中訪我唯一靈魂之伴侶;得之,我幸;不得,我命,如此而已。」當初我接觸呢句說話時可謂怦然心動,心中暗自感嘆徐志摩果然係一代詩人,年僅廿五就能夠看破紅塵;一邊迷失在這場愛情遊戲之中、一邊欣然接受命運對佢嘅安排。咁究竟令看透世事嘅徐志摩都不惜一切去愛嘅女人係何許人也?實為詩人、建築師林徽因。

.徐志摩

1922年,徐志摩喺英國留學期間,邂逅林徽因;徐為追求林,更同元配張幼儀離婚。但係,「落花有意,流水無情」;當其時林徽因已有心上人,為梁啟超次子梁思成。事實上,梁啟超係徐志摩嘅老師;梁啟超得知此事,就寫信勸退徐志摩:「茲事蓋可遇而不可求」、「天下豈有圓滿之宇宙?」後來,徐志摩以《致梁啟超》回覆其師,盡訴其愛情觀;徐志摩雖一意孤行,但仍然唔能夠同林徽因開花結果。情場失意嘅徐志摩,喺1924年回國後又邂逅才女陸小曼。

陸小曼出身書香世家,自小受高等教育,琴棋書畫樣樣精,係民國一代才女;徐志摩出身富裕家庭,以「新月派」散文、新詩聞名於世,係民國一代才子。兩人可謂門當戶對、金童玉女;然而,陸小曼卻為已婚之人。

陸小曼與其丈夫王賡、徐志摩與其前妻張幼儀,都係按父母意願而結婚,其實彼此性格互不咬弦。由於陸小曼生性風流,中意遊山玩水、紙醉金迷;王賡為人老實勤奮,平生只愛讀書,所以叫其友人徐志摩陪伴佢老婆,結果兩人一拍即合、互生情愫,後來更係打得火熱。

淫人妻女嘅徐志摩、紅杏出牆嘅陸小曼、綠帽慘執嘅王賡,作為當其時有頭有面嘅三人,難免造成社會迴響;王賡為免他人閒言閒語,主動同陸小曼離婚;但思想開放嘅徐、陸二人就懶理世俗目光,決定結婚。徐志摩更邀請其老師梁啟超作其證婚人,梁啟超雖然反對二人結婚,但仍尊重學生決定出席婚禮,並半諷刺、半祝願二人為「最後一次結婚」。

.徐志摩與陸小曼

然而,二人婚後生活並唔如意:陸小曼本性難移,生活依舊奢華,甚至染上鴉片毒癮;徐志摩每個月都要花大筆金錢以滿足妻子嘅慾望。後來,水性楊花嘅陸小曼更勾搭上紈絝子弟翁端午;徐志摩當日撬人牆腳、今日老婆出軌,真係「因果報應,屢試不爽」。

1931年,心灰意冷嘅徐志摩,由南京搭飛機去北平出席昔日單戀成癡、今日各有家室嘅林徽因演講會;結果,飛機失事,徐志摩罹難,終年三十四歲。

徐志摩短短一生,經歷過刻骨銘心嘅愛情、撰寫過流芳百世嘅詩詞、開創過影響後世嘅文學。傳奇一生正如佢嘅名作《再別康橋》:「輕輕我我走了,正如我輕輕的來;我輕輕的招手, 作別西天的雲彩」、「悄悄的我走了,正如我悄悄的來;我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩」。

.位於劍橋大學、刻上《再別康橋》詩詞嘅石頭
圖片來源:<a href="http://lydiasvie.pixnet.net/blog/post/50648227-%5B%E8%8B%B1%E5%9C%8B%5D-%E5%86%8D%E5%88%A5%E5%BA%B7%E6%A9%8B~
" target="_blank">http://lydiasvie.pixnet.net/blog/post/50648227-%5B%E8%8B%B1%E5%9C%8B%5D-%E5%86%8D%E5%88%A5%E5%BA%B7%E6%A9%8B~
</a>

《致梁啟超》全文:
「我之甘冒世之不韙,竭全力以鬥者,非特求免兇慘之苦痛,實求良心之安頓,求人格之確立,求靈魂之救度耳。人誰不求庸德?人誰不安現成?人誰不畏艱難?然且有突圍而出者,大豈得已而然哉?

我將於茫茫人海中訪我唯一靈魂之伴侶;得之,我幸;不得,我命,如此而已。

嗟夫吾師!我嘗奮我靈魂之精髓,以凝成一理想之明珠,涵之以熱滿之心血,明照我深奧之靈府。而庸俗忌之嫉之,輒欲麻木其靈魂,搗碎其理想,殺滅其希望,污毀其純潔!我之不流入墮落,流入庸懦,流入卑污,其幾亦微矣!」

笑左 原來佢先係男主角
留名
留名
留名
好正
留名
6. 「滄海一聲笑,笑傲江湖一名士;忘盡心中情,情牽當年每段詞。」

呢句係顧嘉煇為黃霑所寫嘅輓聯,當中引用黃霑兩首傳頌千古嘅名作《滄海一聲笑》同《忘盡心中情》,以紀念黃霑波瀾壯闊嘅一生、放蕩不羈嘅性格、扣人心弦嘅詞曲。

原名黃湛森嘅黃霑可謂「百足咁多爪」,一生涉獵過廣告、口琴演奏、唱歌、填詞、作曲、寫書、寫論文、電視主持、電影編劇、導演、演員,憑佢出類拔萃嘅中文同音樂造詣,創作逾百首膾炙人口嘅名曲;同時嬉笑怒罵嘅性格令佢不避嫌咁寫作《不文集》,大談粵語粗口、兩性文化,堪稱創作鬼才。

.顧家煇與黃霑

一九四九年,國共戰爭大局已定;親國民黨嘅黃家逃難至香港,喺深水埗區定居。一九五三年聖誕節,石硤尾發生大火、近五萬八千人無家可歸;黃家咁啱就喺火場邊緣倖免於難。後來,一九五六年右派喺深水埗李鄭屋徙置區首先爆發「雙十暴動」、一九六七年左派喺香港爆發「六七暴動」;自小就親身經歷過呢啲風風雨雨嘅黃霑,成為佢後來創作唔少貼近社會時事歌曲嘅契機,例如《獅子山下》。

喺香港大學中文系畢業嘅黃霑,文學根底深厚,能夠將唐詩宋詞同音樂融會貫通,例如《滄海一聲笑》、《楚留香》;同時,對粵語文化推崇備至嘅黃霑,亦會將通俗廣東話口語寫入歌詞,予人親切感之餘又別樹一幟,例如《問我》、《鬼叫你窮》。除此之外,鑽研過佛學嘅黃霑亦將唔少浮生百態、人生哲理寫入歌詞,例如《家變》。

.黃霑與張國榮喺樂壇可謂合作無間、譜出無數名曲;同時二人亦私交甚篤。每當聽到《明星》,都不禁「輕輕淒然歎喟,懷念他們在我心中照耀過。」

黃霑終其一生對粵語流行曲可謂貢獻良多、厥功至偉,甚至晚年博士論文《粵語流行曲的發展與興衰:香港流行音樂研究(1949-1997)》都以粵語流行曲為題。最後,送上我最中意嘅一句黃霑名詞:「道人道、道神道,自求人間道!」

https://www.youtube.com/watch?v=Grd7B0OtVSA
張學友 - 人間道 (粵語版)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞