[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
lm
唔洗自己推po咁辛苦
等我幫你
十卜十卜
呢排懶出少咗文
過幾日多d時間
希望仲有人睇
支持樓主 想睇多啲同文學有關嘅
lm
23. “In war: Resolution. In Defeat: Defiance. In Victory: Magnanimity. In peace: Good Will.”
「戰爭時:堅毅不屈、失敗時:在艱彌厲、勝利時:寬宏大量、和平時:親善友好。」

此句出自英國第六十與六十二任首相邱吉爾(Winston Churchill)於1948年嘅著作《第二次世界大戰回憶錄》第一冊;邱吉爾更憑此系列書籍於1953年獲頒諾貝爾文學獎。2002年,英國廣播公司(BBC)進行咗一個名為「最偉大嘅一百名英國人」(100 Greatest Britons)嘅調查,結果邱吉爾榮膺第一位。

邱吉爾生於1874年,系出名門望族;少年時期就讀於名校哈羅公學,成績相當優異,而且英文與歷史科尤其突出;1894年畢業於桑德赫斯特皇家軍事學院後冇投考大學,反而選擇投身社會,曾先後參軍、參選國會、做記者;1899年更試過喺南非採訪戰爭期間被俘,後來自行逃脫。而呢段經歷令佢喺英國聲名大噪,1900年,廿六歲嘅邱吉爾以保守黨身分乘勢參選國會,結果順利當選、晉身下議院,喺政壇嶄露頭角。

.廿六歲嘅邱吉爾。

然而,由於與保守黨內政策產生分歧,邱吉爾於1904年轉投在野黨嘅自由黨;直至翌年自由黨執政後,邱吉爾先後任職多個政府高層如殖民地次官、內政大臣。第一次世界大戰期間,身任海軍大臣嘅邱吉爾指揮軍隊登陸達達尼爾海峽,向鄂圖曼帝國進攻,結果戰略失敗,大批軍人陣亡,邱吉爾備受抨擊,只好引咎辭職;後來,邱吉爾以團長身分到法國指揮戰事,結果又因指揮失當導致傷亡慘重。經歷屢次戰爭失利嘅邱吉爾唯有退出戰場,重返議會。但係,由於1917年俄國發生十月革命、蘇聯成立,整個世界捲入社會主義洪流;同時奉行社會民主主義嘅左翼政黨工黨喺英國崛起,令整個自由黨進退失據。1922年,自由黨大敗,淪為在野黨,唔少自由黨成員,包括邱吉爾在內都丟失咗議席。眼見保守黨執政、工黨氣勢如虹,邱吉爾決定脫離自由黨,以獨立身分參選國會;但因其「反共」立場,邱吉爾屢屢未能當選。1924年,邱吉爾重返昔日視為寇讎嘅保守黨,以保守黨身分參選國會,結果終於當選。對於佢重新加入保守黨,邱吉爾講出一句名言:「任何人都可以轉黨,但要轉兩次黨就需要一點聰明才智。」("Anyone can rat, but it takes a certain ingenuity to re-rat.")

1938年,納粹德國蠢蠢欲動;保守黨黨魁、時任英國首相張伯倫面對國內反戰呼聲,決定施以「綏靖政策」,與納粹德國簽定《慕尼黑協定》,將捷克斯洛伐克嘅蘇台德地區拱手相讓,以換取一時之和平;邱吉爾對此表示強烈反對,認為綏靖政策只會令納粹德國逐步壯大,一時妥協始終無法避免戰爭:「英法兩國喺戰爭同恥辱之間選擇咗恥辱,然而佢哋終將面對戰爭。」(Britain and France had to choose between war and dishonour. They chose dishonour. They will have war.)果然,邱吉爾一語成讖;納粹德國破壞協定,於1939年入侵波蘭,掀起第二次世界大戰嘅序幕。

.長達六年嘅第二次世界大戰,喺邱吉爾眼中實為「不必要嘅戰爭」(The Unnecessary War),戰爭會爆發皆因英法兩國姑息養奸。
戰事始終爆發,意味綏靖政策失敗;張伯倫只好邀請邱吉爾加入其內閣,並重新任命其為海軍大臣。直至1940年5月,英軍於戰爭中不甚順利,張伯倫只好引咎辭職;並由邱吉爾接任首相,邱吉爾首次入主位於唐寧街十號嘅首相官邸。同年6月,納粹德國攻陷法國,劍指英國,英德兩國戰事一觸即發。不久,不列顛戰役(Battle of Britain)爆發,納粹德國大肆空襲英國;喺邱吉爾親身指揮下,英軍「堅毅不屈」,死命抵抗德軍入侵,使其不敢越雷池半步;終於,希特拉眼見英國久攻不下,決定放棄進攻英國;英國成功抵禦德軍、阻止納粹德國繼續壯大。

後來,納粹德國進攻蘇聯、加上日本偷襲珍珠港;蘇聯、美國接連參戰並加入盟軍對抗軸心國,成為戰爭轉機。得到強力盟友後,邱吉爾以英國首相身分接連出席魁北克會議、開羅會議,與各個同盟國國家領導人如美國總統羅斯福、中華民國國民政府軍事委員會委員長蔣中正會晤,商討對付軸心國戰略;同時,邱吉爾調兵遣將,派出英軍參與重要戰役諾曼第戰役,成為盟軍中嘅重要戰力、亦為勝利奠定基礎。終於,1945年,軸心國家接連投降;盟軍凱旋而歸。

.1945年,盟軍勝利前夕;雅爾達會議中三大巨頭:邱吉爾、羅斯福、史太林。

大戰過後嘅1945年,以邱吉爾為首嘅保守黨參選國會;帶領英國走向勝利嘅邱吉爾,其政黨理應大勝;然而,戰後英國百廢待舉,工黨參選嘅福利政綱令人民趨之若鶩,結果工黨大勝保守黨,成為執政黨。雖然邱吉爾當選議員,但卻無緣連任首相。傳聞,保守黨大選落敗之後,史太林曾調侃邱吉爾,稱英國人民「忘恩負義」,對領導英國人民戰勝法西斯嘅英雄棄如敝屣;邱吉爾聞後引用希臘史學家普魯塔克(Plutarch)嘅名言回答:「對建立過豐功偉績嘅政客無情,係偉大民族敢於進步嘅象徵。」(Ingratitude towards great men is the mark of a strong people.)雖然戰爭大勝,但大選落敗;邱吉爾卻依然不失風度、「在艱彌厲」。1948年,邱吉爾著手撰寫《第二次世界大戰回憶錄》,總共出版六冊,成為記錄第二次世界大戰嘅重要史料,邱吉爾更因此作品於1953年獲得諾貝爾文學獎,可謂文武雙全。

1951年,保守黨於大選中擊敗工黨,重新執政,邱吉爾再度出任首相。期間,一生反共嘅邱吉爾致力於制衡喺戰後躋身超級強國嘅蘇聯;同時亦為統一歐洲不遺餘力,為歐盟嘅成立作出先導作用。1955年,八十歲嘅邱吉爾以年事以高、精神體力不堪負荷為由辭任首相,結束其逾半世紀嘅政治生涯;1965年,邱吉爾以九十高齡與世長辭,結束其波瀾壯闊嘅一生。

.邱吉爾嘅標誌動作-「V字手勢」,至今仍為人所津津樂道。
訓前一推
晚晚追
瞓醒一推

少有高質post
十卜樓豬繼續出文
長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞