[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=P1WnTp9MHzo

早幾日喺YouTube聽歌,喺留言見到一句說話幾有意思(可能有啲人覺得係無病呻吟)。原文係「僕が今日無為に過ごした1日は誰かにとって一番最後の日だった」,意思大概係「我無所事事所渡過的一天、亦是某人生命裡的最後一天。」

呢句說話雖然講唔出咩大道理,但係我睇完之後覺得非常之有親切感
為咗令自己嘅「一日」過得有意義少少,我決定同各位巴打分享吓一啲名言名句,再講吓其背後故事,希望大家當故仔睇吓、同時從中領悟到少少嘢

1. 「大海有真能容之量,明月以不常滿為心」

由台灣著名竹雕藝術家李佑增所寫嘅書法

1940年,中日戰爭期間,日本人喺南京扶植咗一個以汪兆銘為首嘅政權。而呢句說話,係汪兆銘政權時期嘅立法院院長陳公博,喺1945年日本投降後以漢奸罪被判死刑後,行刑前應典獄長之邀即席揮毫寫低嘅一副對聯。據聞,陳公博寫到最後三個字果陣,發現身後有幾個法警,心知時辰已到。「請勞駕再等幾分鐘,讓我把這對聯寫完吧。」佢講完呢句說話後淡淡然咁寫埋「滿為心」三個字,先至從容赴死。

呢句說話指做人胸襟應該寬如大海,能夠「海納百川,有容乃大」、亦應緊記做人運勢如月有陰晴圓缺、人有高山低谷,「月盈則虧,水滿則溢」;做人做事豈能盡如人意,但求無愧於心。

「漢奸」之名,係後世對陳公博扣上嘅一個罪名。然而,從蘆溝橋事變到太平洋戰爭期間,國民軍隊對日軍可謂節節敗退,北平、上海、南京等大城市接連失守,國民政府狗急跳牆不惜炸毀黃河實施焦土政策、又被逼遷都重慶。國家正值存亡之秋,眼見中日實力懸殊,一班「主和派」為令國土「保得一吋得一吋」,不惜投靠日本主動乞和、仰人鼻息都要「和平救國」,其實相當可悲。

明知人民會唾罵、歷史會讉責,一眾「主和派」如汪兆銘、周佛海、陳公博冒住「漢奸」之名仍向日本媾和,為嘅只係救萬民於水深火熱之中。「知我罪我,其惟春秋」;「漢奸」定「英雄」,其實只係一線之差。

汪精衛(前排中)同「偽國民政府」高官合影。後排右二為陳公博。
夜少少post多篇
希望中意睇嘅巴打可以留個言、正個皮支持
幾得意
Lm
2. 「得之,我幸;失之,我命」

呢句說話改編自徐志摩《致梁啟超》一句:「我將於茫茫人海中訪我唯一靈魂之伴侶;得之,我幸;不得,我命,如此而已。」當初我接觸呢句說話時可謂怦然心動,心中暗自感嘆徐志摩果然係一代詩人,年僅廿五就能夠看破紅塵;一邊迷失在這場愛情遊戲之中、一邊欣然接受命運對佢嘅安排。咁究竟令看透世事嘅徐志摩都不惜一切去愛嘅女人係何許人也?實為詩人、建築師林徽因。

.徐志摩

1922年,徐志摩喺英國留學期間,邂逅林徽因;徐為追求林,更同元配張幼儀離婚。但係,「落花有意,流水無情」;當其時林徽因已有心上人,為梁啟超次子梁思成。事實上,梁啟超係徐志摩嘅老師;梁啟超得知此事,就寫信勸退徐志摩:「茲事蓋可遇而不可求」、「天下豈有圓滿之宇宙?」後來,徐志摩以《致梁啟超》回覆其師,盡訴其愛情觀;徐志摩雖一意孤行,但仍然唔能夠同林徽因開花結果。情場失意嘅徐志摩,喺1924年回國後又邂逅才女陸小曼。

陸小曼出身書香世家,自小受高等教育,琴棋書畫樣樣精,係民國一代才女;徐志摩出身富裕家庭,以「新月派」散文、新詩聞名於世,係民國一代才子。兩人可謂門當戶對、金童玉女;然而,陸小曼卻為已婚之人。

陸小曼與其丈夫王賡、徐志摩與其前妻張幼儀,都係按父母意願而結婚,其實彼此性格互不咬弦。由於陸小曼生性風流,中意遊山玩水、紙醉金迷;王賡為人老實勤奮,平生只愛讀書,所以叫其友人徐志摩陪伴佢老婆,結果兩人一拍即合、互生情愫,後來更係打得火熱。

淫人妻女嘅徐志摩、紅杏出牆嘅陸小曼、綠帽慘執嘅王賡,作為當其時有頭有面嘅三人,難免造成社會迴響;王賡為免他人閒言閒語,主動同陸小曼離婚;但思想開放嘅徐、陸二人就懶理世俗目光,決定結婚。徐志摩更邀請其老師梁啟超作其證婚人,梁啟超雖然反對二人結婚,但仍尊重學生決定出席婚禮,並半諷刺、半祝願二人為「最後一次結婚」。

.徐志摩與陸小曼

然而,二人婚後生活並唔如意:陸小曼本性難移,生活依舊奢華,甚至染上鴉片毒癮;徐志摩每個月都要花大筆金錢以滿足妻子嘅慾望。後來,水性楊花嘅陸小曼更勾搭上紈絝子弟翁端午;徐志摩當日撬人牆腳、今日老婆出軌,真係「因果報應,屢試不爽」。

1931年,心灰意冷嘅徐志摩,由南京搭飛機去北平出席昔日單戀成癡、今日各有家室嘅林徽因演講會;結果,飛機失事,徐志摩罹難,終年三十四歲。

徐志摩短短一生,經歷過刻骨銘心嘅愛情、撰寫過流芳百世嘅詩詞、開創過影響後世嘅文學。傳奇一生正如佢嘅名作《再別康橋》:「輕輕我我走了,正如我輕輕的來;我輕輕的招手, 作別西天的雲彩」、「悄悄的我走了,正如我悄悄的來;我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩」。

.位於劍橋大學、刻上《再別康橋》詩詞嘅石頭
圖片來源:[url]http://lydiasvie.pixnet.net/blog/post/50648227-%5B%E8%8B%B1%E5%9C%8B%5D-%E5%86%8D%E5%88%A5%E5%BA%B7%E6%A9%8B~
[/url]

《致梁啟超》全文:
「我之甘冒世之不韙,竭全力以鬥者,非特求免兇慘之苦痛,實求良心之安頓,求人格之確立,求靈魂之救度耳。人誰不求庸德?人誰不安現成?人誰不畏艱難?然且有突圍而出者,大豈得已而然哉?

我將於茫茫人海中訪我唯一靈魂之伴侶;得之,我幸;不得,我命,如此而已。

嗟夫吾師!我嘗奮我靈魂之精髓,以凝成一理想之明珠,涵之以熱滿之心血,明照我深奧之靈府。而庸俗忌之嫉之,輒欲麻木其靈魂,搗碎其理想,殺滅其希望,污毀其純潔!我之不流入墮落,流入庸懦,流入卑污,其幾亦微矣!」
自推
More
下晝再出
正喎
問君能有幾多愁,你老母的西水猛咁流

巴打
我遲吓就想講李後主嘅詩詞,你點知
3. "All animals are equal, but some animals are more equal than others."
「所有動物生來平等,但有些動物比其他動物更平等。」

呢句說話出自英國作家佐治.柯維(George Orwell)喺1945年出版嘅名作《動物農莊》(Animal Farm),講述一群動物起義推翻農莊主人,結果以豬為首嘅革命者反而變成另一個獨裁者;故事影射十月革命、同以史太林為首嘅蘇聯。

.《動物農莊》初版封面

由馬克思、恩格斯提出嘅《共產黨宣言》;到列寧為首嘅布爾什維克發動十月革命建立蘇聯;再到世界各地共產思潮百花齊放,社會主義洪流直捲全球… 然而,歷史得出一個結論:再美好嘅烏托邦理想,都敵唔過人性嘅醜惡。

.七誡係動物農莊入面嘅「真理」,影射《共產黨宣言》。

七誡條文:
一、凡靠兩條腿行走的,全是仇敵;
二、凡靠四條腿行走,或者長著翅膀的,全是朋友;
三、所有動物不能穿衣服;
四、所有動物不能睡床鋪;
五、所有動物不能喝酒;
六、所有動物不能傷害其他動物;
七、所有動物一律平等。

作者以動物們嘅勾心鬥角比喻同志們嘅階級鬥爭;故事入面,黑豬「拿破崙」專橫跋扈,以各種理由誅殺異己,支持平等但又將食物囤積居奇,影射大獨裁者史太林。時至今日,史太林早已「拉柴」、蘇聯亦已「收皮」;但世界最大「社會主義烏托邦」、由「共產黨」統治、實行「中國特色社會主義」嘅世界第二大經濟體「中華人民共和國」仍然仿如食咗過期壯陽藥一樣屹立不倒。以「中華人民共和國」呢個作為全球擁有最多「動物」嘅國家,《動物農莊》入面嘅金石良言可謂歷久彌新。
3. "All animals are equal, but some animals are more equal than others."

呢句說話出自英國作家佐治.柯維(George Orwell)喺1945年出版嘅名作《動物農莊》(Animal Farm),講述一群動物起義推翻農莊主人,結果以豬為首嘅革命者反而變成另一個獨裁者;故事影射十月革命、同以史太林為首嘅蘇聯。

.《動物農莊》初版封面

由馬克思、恩格斯提出嘅《共產黨宣言》;到列寧為首嘅布爾什維克發動十月革命建立蘇聯;再到世界各地共產思潮百花齊放,社會主義洪流直捲全球… 然而,歷史得出一個結論:再美好嘅烏托邦理想,都敵唔過人性嘅醜惡。

七誡條文:
五、所有動物不能喝酒;
七、所有動物一律平等。

作者以動物們嘅勾心鬥角比喻同志們嘅階級鬥爭;故事入面,黑豬「拿破崙」專橫跋扈,以各種理由誅殺異己,支持平等但又將食物囤積居奇,影射大獨裁者史太林。時至今日,史太林早已「拉柴」、蘇聯亦已「收皮」;但世界最大「社會主義烏托邦」、由「共產黨」統治、實行「中國特色社會主義」嘅世界第二大經濟體「中華人民共和國」仍然仿如食咗過期壯陽藥一樣屹立不倒。以「中華人民共和國」呢個作為全球擁有最多「動物」嘅國家,《動物農莊》入面嘅金石良言可謂歷久彌新。

.《動物農莊》初版封面

七誡條文:
五、所有動物不能喝酒;
七、所有動物一律平等。

連續post錯幾次
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞