[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
6. 「滄海一聲笑,笑傲江湖一名士;忘盡心中情,情牽當年每段詞。」

呢句係顧嘉煇為黃霑所寫嘅輓聯,當中引用黃霑兩首傳頌千古嘅名作《滄海一聲笑》同《忘盡心中情》,以紀念黃霑波瀾壯闊嘅一生、放蕩不羈嘅性格、扣人心弦嘅詞曲。

原名黃湛森嘅黃霑可謂「百足咁多爪」,一生涉獵過廣告、口琴演奏、唱歌、填詞、作曲、寫書、寫論文、電視主持、電影編劇、導演、演員,憑佢出類拔萃嘅中文同音樂造詣,創作逾百首膾炙人口嘅名曲;同時嬉笑怒罵嘅性格令佢不避嫌咁寫作《不文集》,大談粵語粗口、兩性文化,堪稱創作鬼才。

.顧家煇與黃霑

一九四九年,國共戰爭大局已定;親國民黨嘅黃家逃難至香港,喺深水埗區定居。一九五三年聖誕節,石硤尾發生大火、近五萬八千人無家可歸;黃家咁啱就喺火場邊緣倖免於難。後來,一九五六年右派喺深水埗李鄭屋徙置區首先爆發「雙十暴動」、一九六七年左派喺香港爆發「六七暴動」;自小就親身經歷過呢啲風風雨雨嘅黃霑,成為佢後來創作唔少貼近社會時事歌曲嘅契機,例如《獅子山下》。

喺香港大學中文系畢業嘅黃霑,文學根底深厚,能夠將唐詩宋詞同音樂融會貫通,例如《滄海一聲笑》、《楚留香》;同時,對粵語文化推崇備至嘅黃霑,亦會將通俗廣東話口語寫入歌詞,予人親切感之餘又別樹一幟,例如《問我》、《鬼叫你窮》。除此之外,鑽研過佛學嘅黃霑亦將唔少浮生百態、人生哲理寫入歌詞,例如《家變》。

.黃霑與張國榮喺樂壇可謂合作無間、譜出無數名曲;同時二人亦私交甚篤。每當聽到《明星》,都不禁「輕輕淒然歎喟,懷念他們在我心中照耀過。」

黃霑終其一生對粵語流行曲可謂貢獻良多、厥功至偉,甚至晚年博士論文《粵語流行曲的發展與興衰:香港流行音樂研究(1949-1997)》都以粵語流行曲為題。最後,送上我最中意嘅一句黃霑名詞:「道人道、道神道,自求人間道!」

https://www.youtube.com/watch?v=Grd7B0OtVSA
張學友 - 人間道 (粵語版)

https://www.youtube.com/watch?v=y5HS3WY3D2s
明星 - 唱:張國榮 詞/曲:黃霑
pish
Lm
留名學野
留名
絕憐高處多風雨,莫到瓊樓最上層
世間安得雙全法 不負如來不負卿
高質
8. 「問君能有幾多愁?恰是一江春水向東流!」

呢句摘錄自南唐後主李煜一首《虞美人》詞。數歷代皇帝,李煜政績雖百無一是;但其詩詞歌賦、文學造詣就首屈一指,無出其右。

五代十國,烽火連天;宋太祖趙匡胤接連掃除強敵一統天下,南唐政權日暮途窮,身為皇帝嘅李煜喺國家存亡之秋依然縱情聲色,結果國家不保之餘、自己甚至被宋軍所俘。而《虞美人》正係李煜嘅絕命詩;傳聞詩詞嘅思國情緒激嬲咗宋太祖,李煜冇幾耐就被投毒殺害。

.李煜畫像。

李後主嘅詩詞可分為前、後兩個時期:前期指李煜依然大權在握、沉醉於聲色犬馬時所作嘅詩,內容大多有關花天酒地、佢風花雪月嘅麋爛日子;後期指李煜痛失國家、淪為階下囚時所作嘅詩,內容大多有關國仇家恨、佢悔不當初嘅凄涼日子。

最後送上一首李後主晚年所寫嘅《破陣子》:
「四十年來家國,三千里地山河。鳳閣龍樓連霄漢,玉樹瓊枝作煙蘿。幾曾識干戈?
 一旦歸為臣虜,沈腰潘鬢消磨。最是倉皇辭廟日,教坊猶奏別離歌。揮淚對宮娥。」

譯文:
「南唐四十年、幅員三千里。數瓊樓玉宇、高聳入雲,花團錦簇、繁盛茂密;豈知戰爭為何物?
 今當為俘虜、腰瘦鬚鬢白。今國破家亡、辭別祖先,樂隊猶在、演奏驪歌;不禁對宮女灑淚。」

.《破陣子》書法。

《虞美人》全詩:
「春花秋月何時了?往事知多少!小樓昨夜又東風,故國不堪回首月明中!
 雕欄玉砌應猶在,只是朱顏改。問君能有幾多愁?恰似一江春水向東流!」
9. 「圍在城裏的想逃出去,城外的人想衝進去。對婚姻也罷,對職業也罷,人生的願望大都如此。」

呢句說話出自中國名作家楊絳,改編自其丈夫錢鍾書名作《圍城》中引用嘅一句法國諺語:「婚姻是一座圍城,沒有結婚的人,拚命想擠進去,結了婚的人卻拚命想向外爬。」《圍城》主角方鴻漸正正就係一個受圍城所困嘅人,學業、愛情、事業、家庭統統都一塌糊塗;渴望衝出圍城,卻又走入另一座圍城。我覺得方鴻漸就好似《紅樓夢》入面嘅賈寶玉,平生一事無成,只愛「溝女」;如同《圍城》書中人物趙辛楣對方鴻漸嘅評價:「你不討厭,可是全無用處。」-或者各位可能同我一樣對呢句說話有所共鳴。

.年青時侯嘅錢鍾書與楊絳。

我覺得《圍城》係一本令人發人深省嘅書,除咗情節引人入勝外(我最中意頭四章嘅愛恨交織);錢鍾書幽默嘅筆風、創新嘅比喻、警世嘅金句亦令人睇得津津有味。

譬如「忠厚老實人的惡毒,像飯里的砂礫或魚片裡未淨的刺,給人一種不期待的傷痛」;「天下只有兩種人。比如一串葡萄到手,一種人挑最好的先吃,另一種人把最好的留到最後吃。照例第一種人應該樂觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最好的;第二種人應該悲觀,因為他每吃一顆都是吃剩的葡萄里最壞的。不過事實卻適得其反,緣故是第二種人還有希望,第一種人只有回憶」;「一個人的缺點正像猴子的尾巴,在地面的時候,尾巴是看不見的,直到他向樹上爬,就把後部供大眾瞻仰,可是這紅臀長尾巴本來就有,並非地位爬高了的新標識。」

好多原有諺語、成語所表達嘅道理,錢鍾書就用生動嘅文字去將其活靈活現,盡顯功架。

.老年時候嘅錢鍾書同楊絳。二人1935年共諧連理、白頭到老。二人喺文化大革命被下放期間,冒住被舉報、批鬥嘅情況下仍然經常偷偷會面。
今日出住一篇先,因為存貨唔多
希望大家仲有睇緊嘅可以正下皮、留下言、推吓post,不勝感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞