[講故仔][歷史] 名言與其背後故事

421 回覆
665 Like 4 Dislike
留名
加速
有無心理學家講過自卑與自大
留名支持
巴打平時鍾意睇咩類型嘅書
留名
高質po
留名支持
巴打平時鍾意睇咩類型嘅書

歷史同中文文學
簡單嚟講中意睇「故仔」
未睇完先正皮留名
19. 「家あれども帰り得ず
   涙あれども語り得ず
   法あれども正しきを得ず
   冤あれども誰にか訴えん」

「有家無所歸,
   有淚無人拭;
   有法無官從,
   有冤無路訴。」

此為川島芳子以漢奸罪被判死刑後所寫嘅絕命詩。照道理,日本人點會係「漢奸」?然而,川島芳子乃化名,該女子實為滿清皇族肅親王善耆之女,原名愛新覺羅顯玗,係滿洲鑲白旗人,漢名則為金璧輝。咁何解一位滿清皇族會得日本名?又何解出身顯赫卻淪為漢奸?

川島芳子生於1907年,當其時滿清政府已經日落西山,1911年更被辛亥革命所推翻。善耆為復辟滿清皇朝,喺1914年不惜將其女兒顯玗送予日本人川島浪速,希望滿族能喺異地捲土重來;七歲嘅顥玗因而得日本名川島芳子,寄人籬下。

川島芳子遠離多事之鄉,喺日本成長、接受教育,加上已入籍,幾乎同日本人無異,亦算係生活無憂。然而,喺佢十七歲果年,佢被養父川島浪速玷污,因而大受打擊、性情大變;剃平頭、化男裝、學騎馬、習射擊,由一名亭亭玉立嘅少女變成一個英姿颯颯嘅少年。同時,川島自少受日本政治、軍事文化薰陶,令佢漸漸走上間諜一途。

.作男裝打扮嘅川島芳子。

長大成人嘅川島芳子,返回中華民國以間諜身分為日本賣命,1931年亦有份配合日本發動「九一八事變」,建立滿州國。1937年,到天津日租界經營「東興樓飯莊」,以飯店主人掩飾其特務身分。期間,佢認識到當時嘅知名日本歌手、藝名李香蘭嘅山口淑子,兩人一見如故,感情深厚,更以「兄妹」相稱。一個生於中國、長於日本嘅滿族人;同一個喺中國土生土長嘅日本人,彼此惺惺相惜,但卻結局迥異。

.「東興樓」主人-金璧輝。

1945年,日本向中國投降;大批戰爭期間為日本人效力嘅「中國人」都遭興師問罪,當中包括川島芳子同李香蘭,兩人均以「漢奸」罪名被逮捕。然而,李香蘭攞出出生證明,證實佢雙親都係日本人,所以無罪釋放;川島芳子就冇咁好彩,由於佢丟失其日本戶籍資料,未能證實其日本人身分;加上,當其時一本小說《男裝の麗人》就影射川島芳子係「中國人」,令唔少民眾先入為主咁認同此說。儘管法庭採納一個無從稽考嘅虛構作品係非常可笑,但呢個「證據」亦成為川島「漢奸」罪成嘅致命關鍵。一個喺日本生長嘅「滿」人成為「漢」奸,真為亂世間嘅黑色幽默。

1948年3月25日,川島芳子遭槍斃,終年四十一歲,其遺體更被公開示眾。縱然如此,坊間卻一直有傳聞指川島芳子其實未被槍殺,示眾嘅只係替身;2008年,一名長春畫家張鈺指其婆婆就係川島芳子、喺1978年先離世,佢更拎出遺物、字跡等作為證據,但至今呢個說法仍未得到證實。

一個姓名、性別、乃至國籍都疑團重重嘅奇人,又莫名其妙被冠以「漢奸」死罪;更為甚者,乃至槍斃後都有「替死」疑雲。連其「死亡」本身都滿佈謎團,川島芳子果真為一代傳奇人物。
追到live 好正
巴打點解識咁多野既
全部睇書睇返黎架?
追到live 好正
巴打點解識咁多野既
全部睇書睇返黎架?

過獎
主要都係睇書睇片聽網台,興趣而已
高汁 正皮支持
好高質

宣傳post:
https://lihkg.com/thread/213916/page/1?post=2a41917616113a49bf6c9e8f01ce2467145db4a1
三十一張世界名人/政客少年照

lm
少有高質post
樓主可以講下winston churchill
佢好多演講都好正
少有高質post
佢好多演講都好正

少有高質post
佢好多演講都好正

有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞