【連登 商業電台 光明頂 討論區(十五)】

5001 回覆
42 Like 1 Dislike
+1
成日以為係泥路上
phone in 節目:多謝依位聽眾來電
商台而家都無咩廣告
登記email, 每日都有10篇好文推介
佢阿爺真係好堅
以前既左派係有信念,認唔認同佢地就另一回事
而家個d擺明只係搵食搵著數
陶傑的父母是1949年從大陸隨百萬逃港大潮來香港的,父親曹驥雲當年投奔的是從上海來港的姨媽,而他的姨丈就是上海第一代從美國引進機器做紗廠(20世紀20年代)的紡織實業首富王啟宇。王家當年無論在上海還是香港,都是首屈一指的名門望族。

從小深受資深媒體人父親的影響,陶傑喜歡看電影和戲劇,而他的父親亦曾深受過他爺爺的影響,因此,使得陶傑有機會接觸到舊上海流行的歌曲和一些經典的電影作品。或者對藝術和美的欣賞,就是從那時不經不覺開始的。

陶傑童年居於灣仔近摩利臣山道,自幼接觸古典文學,中學時開始投稿,並發表在《新晚報》。

王啟宇(1883年-1965年),近代著名紡織工業家、慈善家。香港棉紡織工業先驅,王統元家族創始人。

生平

社會兼職編輯

上海華商紗廠聯合會董事

中華工商聯合會理事

蘇浙皖贛魯豫六區棉紡業同業公會理事長

香港紗廠業同業公會理事長

家族編輯

有四子,均為上海香港紡織業知名企業家,子王統元、王福元尤為著名[5]。續娶李象珮,為陶傑姨婆。孫王國旌(Chris Wong),為關之琳首任丈夫。孫女王培琪,嫁香港金融人士馬時亨[6]。

希望19鮑sir你地日後可以講多啲呢啲個人故事
要save低,對香港人黎講係legacy嚟
呢啲故事身世先反映到香港嘅變遷,呢啲先係活生生嘅歷史
口述歷史真係好重要
全靠陶傑阿爺
佢先可以係香港長大
千禧後嘅我感覺 人生就係喺香港望住呢度隕落
最重要係英國果段時間

佢自己係咁講
其實好多人唔明白左派, 左派o係80年前係最前衛, 點解要咁激進呢? 係因為清朝太垃圾太弱, 之後軍閥又太過腐敗所致, 而左派同共產黨係兩回事, 真係唔好搞錯, 左係指對社會有關懷唔係絕對自私, 但左到盡之後就出現共產。所以極左同極右都係會出事。
自己阿嫲嗰輩都係咁
落得到黎就盡量落
好多親戚骨肉分離
有起有落姐
我朋友呀爺都係中國名門,走難走黎香港,好有錢但無讀書,送左佢呀爸去加拿大讀書
而家中共其實係以左派之名行右派之實
明明馬克思就提倡工人無祖國
民族主義係極右思想
聽到我個心都那住,重播埋果d歌
真係順左

大公
好多70,80至90後既老豆阿爺都係恐共由大陸落黎,呢幾代人多數反共
癈移民?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞