【連登 商業電台 光明頂 討論區(十五)】

5001 回覆
42 Like 1 Dislike
但好多年前新聞話梘係無衛生問題
病毒就唔知
學似19咁講,我覺得依家佢似係要命定要享受你地自己揀,總之條路自己揀仆街就唔好喊。
病毒唔知係未咁

美國《紐約時報》曾報道一篇學術研究,發現番梘難以傳播細菌:

研究人員將大腸桿菌和綠膿桿菌接種在幾塊番梘上。然後,16個人被要求使用那些受污染的肥皂洗手。洗手過後,竟然沒有人被驗出帶有該兩種細菌。這項研究顯示,使用其他人用過的肥皂洗手並無多大害處

為甚麼用帶有細菌的肥皂洗手不會傳播細菌?

原來番梘的分子結構可以分成兩個部分,一端是親水的,另一端是親油的。番梘起泡時親油的部分會黏走皮膚上的油污。當你沖水時,親水的部分就會洗走手上的污垢。換句話說,就算與人共用的番梘上有細菌,那些細菌都會在洗手的過程中被水沖走。若再保險一些,在用梘洗手之前,沖一沖番梘就行了。
其實梘液個原理都係一樣
但係個個走去行山人逼人
到頭來咪又係一樣
同意因為多人而去行山,結果行山都好多人,姐係將個感染場地去咗郊區
終於都係要出聲
好事
你唔出聲佢地未必會去蒲得咁勁,但係一出咗聲,佢地就同你講條命係我既我想點就點,猶如早幾年果個上山睇霜港女
左膠長期主導西方社會+右翼真係太奴役既後果
之前先有單新聞話美國有啲公廁裝梘液嚿嘢好多菌
陳雲就算啦,成日鳩up
陶傑點解又外遊,返來又隔14日
其實陳雲中,反而19炒車
我平時睇陳雲講野唔好過早評論,好易炒車
3月15日 fb, 3月16日光明頂,講既野完全唔同
19去完旅行番黎又要隔離
永續phone in
才子係咪俾升學公司屌
轉左口風
才子係咪俾升學公司屌
轉左口風

直頭將駿洋邨改裝做直播室啦
隔離事少,怕佢中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞