【連登 商業電台 光明頂 討論區(十五)】

5001 回覆
42 Like 1 Dislike
有一天,一隻青蛙到河邊想要游泳過河的時候

一隻蠍子叫住了牠:
「青蛙老兄,載我一程吧,我也想到對岸去」

青蛙看了看蠍子,開口對蠍子說:
「這太危險了,萬一到了河中間,你用尾巴螫我一下
那我不是要被你毒死,掉到河裡去了嗎?!」

「青蛙老兄啊,那樣對我有什麼好處?你要是掉下去的話
在你背上的我更是活不下去啊!」蠍子很快就接口說

青蛙想了想,覺得蠍子說得也有道理,好吧,就幫牠一下吧
於是青蛙讓蠍子上了牠的背,往對岸游去

游著游著,約莫到了河中間的時候
青蛙只覺背上一緊,接著是一陣刺痛,然後就慢慢覺得麻痺

青蛙很不可思議地轉過頭〈請別問我青蛙怎麼轉頭,故事是這樣寫的〉問蠍子:
「你怎麼會螫我?這樣子你也活不了啊!」

蠍子露出了無奈的表情說:
「沒辦法,這是我的天性啊!(It's my nature)」
口講信政府
做就另一回事
中國立場
愛支笑撚死
青蛙轉頭
其實d信政府既藍絲呢輪已經精神分裂哂
明知香港少人中肺炎過日韓意大利新加坡
係因為香港人唔信政府
明明係好事來
但係都要繼續日日鬧香港人唔信政府
愛國唔係口號
你國家強大 唔做土匪 愛民如子
自家研究發明生產唔係偷呃拐騙
大事上有大國應有風範氣度
慢慢D人自然會為自己身為強國人已自豪 就會愛國
但用埋D 呃人洗腦 / 打到你迫你講愛國
所以支共成世都只係一班土匪
點解你唔信政府但係又信政府公佈既肺炎個案數字?
我就覺得香港肯定唔止咁少
人性本自私,永遠想自己攞哂所有着數,香港人dna
唔係我信
係藍絲信
支那要乘100(0)
港共起碼都乘2/5啦
今集又可以重複又重複聽多幾次,正
啱啱聽到18樓C座 又抽啲利迷
正體字
最令我擔心,國際民情會唔會比支那成功反黑為白
近排國際風向好似唔多對路,
啲外國人亦無我想像中咁聰明,
好多都9吓9吓
陣間拜登贏埋就搞笑

同埋除非你唔去中國做生意
要做既台灣同新加坡都幫唔到你入大陸
到時得番赤化香港同上海揀
係未鬼佬會選擇唔揀,走人,定係無所謂繼續做生意?
就係因為真係唔關野味事囉
想用瘟疫嚟走數嘛
咁你走數我咪夾鳩你中國要俾香港有普選囉

又黎好似今朝太后森鳩吹嘅阻膠大愛支風向:美帝唔係真心幫你,佢旨在攞著數乍!!!

鳩兜得呢種說法嘅,連政治從來係互相利用都未曉就咪撚再扮KOL啦仆街!!!

香江第一共養大愛支維撚賤隊!!!
到時九月DQ曬建制以外所有人
又睇吓會唔會變成
KOL和理非前線戰隊

BTW
全部入閘/
今晚跑馬跑咁耐
佢講起「嚴肅跟進」自己都笑撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞