【連登 商業電台 光明頂 討論區(十五)】

5001 回覆
42 Like 1 Dislike
屌,月頭,19『生果』專欄鄰居左鳩山已引用膠拿大醫療指引唔洗帶口罩,叫人唔洗帶,跟本單野古零精怪,
嗱,好簡單,帶口罩防疫、防治傳染病其實係基於上次沙士俾我哋經驗。同埋我哋亦係因為呢次經歷提高咗對防治傳染病意識。自己有傷風、感冒呢啲傳染病要帶口罩,減低自己將病傳染俾其他人情況發生。有病要去睇醫生,要請病假留喺屋企休息。但香港人、中國人社會有幾多人做到大家有目共睹。仲未計依家仲會有人隨地吐痰,啲老嘢周街‘申’鼻滯之後四圍hi。仲未計依家重有人帶咗口罩嘅態度、方法唔正確,求其帶,口罩變‘下爬罩’、打乞嗤就除罩,打完就帶返正等等...

我聽咗上面提議大家聽嗰幾集節目,節目中討論係好直接講喺現在缺乏口罩情況下,個個都希望買到,甚至出現搶購,通宵排隊購買呢啲荒謬情況(其實我自己覺得社會已經出現咗恐慌情況,好多謝土共)。

上星期四、五(好似)節目集數,醫生其實係基於西醫或者西方科學概念:evidences based去解釋口罩工用。口罩主要功用係減低病者透過自身飛沫體液將病傳染俾其他人,唔係真正完全有效減低自己受感染傷風、感冒、甚至今次支共大禮武漢肺炎機會。希望香港市民唔好咁陰功去求口罩。

節目中亦提出,咁嘅搶購口罩情況會令到人忘記咗洗手,保持雙手清潔,唔好用手摸面、捽眼、捽鼻其他防疫措施。個個以為有口罩就可以完全防疫呢種假安全性。同埋亦提出其他美國、香港一啲醫療資料去提醒市民帶口罩唔一定有效防到呢隻支那肺炎。結果醫生俾人瘋狂鞭屍

其實節目中有主持人提出上邊我第一段寫嘅情況,‘帶口罩’已經成為現今香港禮儀,因為香港人要自保,冇其他人可以靠同依賴。

到今個星期一,醫生因為見到好多上邊第一段情況,係喺佢診所附近發生。佢明白咗中國人、香港人習慣,之後佢喺節目中認輸,建議大家帶返個口罩好啲。

今朝聽到林奠條pk話依家封關已經冇用,真係即場小佢老尾,人無恥真係無敵
日本厚生勞動省今日(12日)公布,停泊在橫濱港的「鑽石公主號」郵輪,再增39人確診感染新型冠狀病毒肺炎,當中包括一名檢疫官。船上至今累計有174宗確診病例。
Dr. Tim好慘 又俾鮑sir捅一刀
馮智政日日都做主持,變左全職咁滯
反正佢想清低端人口,死多啲人仲好,又可以借機加快國有化
聽劉細良節目,佢似乎唔滿意陶生剩係抽水旁觀
佢似鬧開有條路係人都鬧
佢鬧人蝗蟲我嚇咗嚇
佢近排睇法同連登仔無分別,係差在佢將憤怒導向佢所講既公民抗暴,旁觀而不就手,而唔係用武力
話說尋晚係咪有人踩場
見佢越鬧越有火
可能係chat room有人屌佢無限loop,
佢即刻著火,
屌某啲網民咩都唔做,鍵盤建國
之後屌人之前唔配合醫護罷工,
而家時機已過,曬9氣,屌埋其他人步伐太慢好失望,又屌中國人等等,
開曬地圖炮
光明頂始終係大氣電波節目
好多野唔可以講得太盡
温馨提示: 老老豆豆,商台個咪同枱,由朝用到晚好dirt, 光頭頂主持搵1:99抹抹佢, 命仔緊要
蝗永可勿略
我入閘先
一定冇事, 19係義人來, 雖然成日講咸野
而家每日新增果班應該係屈埋一齊先係咁交叉感染
沈生
陶傑
馬達加斯加
番唔到香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞