【連登 商業電台 光明頂 討論區(十五)】

5001 回覆
42 Like 1 Dislike
佢地嗰邊嘅人根本唔肯戴口罩
係一路以來都係咁
商台駐歐洲戰地記者
點只,食晏下午茶時間成個商場都係人,唔好講星期六、日
我相信計呢盤數應該好早已經討論,
我估係意大利爆發之前已經計好
如果唔係好難一時三刻有呢條equation
唉,抗疫疲勞
其實我都係果句
好返真係好返,真係可以免疫既你咁做係無問題
但依家唔係,唔單止可以復發仲會令肺功能受到損害
而且佢叫人用翻梘洗手,而唔係梘液,其實病毒係可以係舊梘度停留好污糟,風險仲大咗

你想啲國民自己做野,唔該你都做咗自己應該做既野先,學似19講搞口罩工廠、酒精廠去穩定某類必須品供應,而唔係made in uk既貨uk買唔到,咁樣國民做自己野先會真係work

所以都係台灣果套比較似樣,如果可以將台灣果套既元素放入bj果套應該都會有效,可惜bj唔係咁諗
其實比你HOME OFFICE 唔洗返學
想你留係屋企 D人 唔好集埋 / 周圍走
但D人就成班行山 覺得山上面空氣清新D 就唔會中
所以佢係咪高估左自己E一代既國民?
如果可以將台灣果套既元素放入bj果套應該都會有效

時空間唔同 真係難講
三個月前 三個月後
地區
叫英國人儘量戴口罩=要香港人唔好西口西面
係無咩可能做到
而家對佢地來講除咗洗手之外都冇咩可以做
會唔會係BJ計過 政府實行唔到
最好就係民間覺醒要自救
BTW, 我想知英國人係咪大多數都今朝有酒今朝酒? 有d似最尾佢地所講既人咁
點解會有人覺得空氣清新就唔會中
病毒又唔係空氣污染
美國CNN電視節目叫人唔好戴,話有反效果
咁根深蒂固點救呢班人
同感,有得做一定做,問題係睇返手上資料根本已經遲哂
佢地呢代國民豬到呢
之前一聽到個工黨候選人話大學免學費就個個仆去投佢
一代不如一代
遲都好過唔做啦
救得一個得一個
而家得千五宗,對比意大利都只係十分一,唔通就唔同時間競賽咩
一切已經太遲,先機已失。真心希望台灣同香港可以頂到最後
但因為環保風潮所以佢地洗手係用固體梘而唔係梘液
都有唔少人用梘液嘅
不過佢地習慣隔幾日沖一次涼/剩係朝早沖涼
呢點就真係難搞
所以BJ要搏一鋪
但係佢地政府如果唔宣傳隻病毒同普通流感有咩唔同嘅話
根本好難激到班英國人自己執生
第一日已經唔撚知點解咁多人行山
台灣隔咗個海,又有主權,要捱係應該捱得到
但係香港我真係唔睇好,一個唔會理人命,仲想香港人死晒既政府,佢不知幾想依家就開返個關口
行山難啲中係因為超級通風

呼吸系統科專科醫生盧浩然指出,就算山頭多人,都不算是人多聚集的高危活動,因為行山通風環境相當好,風險很低。他引述研究指出,如果打開窗,可令環境每小時換氣比率達20至40次,大部份病毒可於5至10分鐘內,跌至一個不能傳染的濃度;行山的通風程度比開窗更好,病毒未必能建立到一個足夠的濃度令行山人士染病,「在空氣流通的環境,基本上不能透過飛沫傳播病毒給附近的人。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞