身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
辛苦了巴打你地一定會身體健康到香港
樓主頂住
想問醫療費,政府有無講明會幫你地出?
太好喇!
多謝你一直嘅update
我每日都等你開餐
好擔心你哋每一位
最後大家一定會平安無事
撐住呀師兄, 多啲同佢地溝通,做佢地嘅情緒支援,我地就做返你情緒支援,齊上齊落
不如宜家再點吓喺鑽石公主號上嘅巴絲打手足:

1. 後排既後排確診,有輕微肺炎)(父母確診)(女朋友都入左醫院隔離)

2. 你阿仔個媽陰性)等緊政府包機回港

3. 雙番西陰性)等緊政府包機回港

4. Anyoneelse(未知)

5. mmmc同屋企人已經返咗香港隔離中)

6. 雪碧巴(本人不在船上)( *updated : 父母同在船上,只是父親確診母親要在船上隔離 )

7. 大力又細食(本人不在船上) ( 爸爸媽媽返左香港 隔離緊 )

*8.(updated on 21/2/2020)奧燒矣 (本人不在船上)(父母確診))
我終於 落到車 而家等緊boarding pass
佢旅遊巴都係分開坐嘅 同埋可以開窗 但係真係唔知喺度等咩囉頭先
可能同你阿仔個媽一班機
巴打 謎底終於解開咗

啱啱收到消息,我地入到嚟boarding gate既部份人,同埋仲有啲未入閘既港人突然被日方通知為確診患者既緊密接觸者(包括我間房在內) 依家呢班“緊密接觸者“唔准上機

問題係我成個隔離期內都無出過房
飲食文化一時手快照正常書面語寫中餐 熱食物 無其他意思
絲打唔好咁激動

樓主早日康復
煲底見
即係你無得上機
依家應該係 聽講係因航既crew唔肯接收呢班 “緊密接觸者”

政府肯送我地走,因航班crew唔肯載我地
日方咁亂。希望你快d有好消息
因航
祝你上到機
可想而知架郵輪的排氣同渠中左病毒

咁佢個list係點嚟...
定講緊船上隔離前
但都要保障返員工同機上人的安全
巴打撐住
係“患者既緊密接觸者” 我同房又無確診 隔離期又無出過房 除非係staff/ 檢疫人員

不過日本今次安排成咁 屌都無用
咁會唔會成車人都唔走得
如果可以,希望同政府講定一定全額負責。呢個病咁嚴重,醫療費一定好貴,保險包唔肯定做到全額包。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞