身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
各位巴絲打要平安返黎
小心求上天賜我波會員!309284
去過湖北仲返嚟香港

依家人在湖北 點睇
https://lih.kg/1840103
行政長官林鄭月娥去信「鑽石公主號」郵輪上的香港居民,稱已安排兩架包機在明晚接載他們返港,能否如期成行仍須日本當局全面配合,特區政府正透過中國駐日大使館極力爭取。

她續稱,特區政府高度重視行動,保安局副局長區志光及入境處處長曾國衞率領的先遣隊已在日本作好準備。除了派出50名入境處人員外,亦有8名醫護人員全程參與,確保行動順利,照顧他們的健康需要。

林鄭月娥指出,由於船上不斷出現確診個案,因此要求他們返港後入住檢疫中心,接受14天強制檢疫,強調完全明白他們已因被困郵輪十多天而感到身心疲累,希望盡快回到家中,但因應專家風險評估及香港疫情,希望他們理解強制檢疫需要。

她又說,若個別香港居民選擇自行搭機返港,抵埗後仍須按法例到檢疫中心,接受最多14天的強制檢疫。
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2381021/

樓主收唔收到柒婆封信
樓主同船上既巴絲報平安啊
冇事㗎 我地支持你
祝好人一生平安
會平安無事咁返香港架
你痴撚線點唔食唔飲

你示範下拉on9
巴打要平安返嚟啊
4個鐘飛機唔食唔飲有幾難
沙士果時醫護都係,而家武漢醫護都係,你自己 on9啫。
祝船上各位平安
你on9,如果4個鐘忍唔到喺機領嘢搵鬼可憐你牙?我就係試過係得!
死淨幾多個
咪就係,HND咋,又唔係NYC。
陶傑都喺上面?!認真呢
樓主:
"我屋企人已經有無病癥帶病毒既case
應該唔算罕見
不過7成係好高既數字"

A friend told me last night some outlets say 70 people, not 70%. Divide by 454, or 15.4%, which is still high.

This morning:
"88 more people aboard the Diamond Princess cruise ship in Yokohama tested positive for COVID-19, the health ministry said Tuesday, with 65 of them experiencing no symptoms such as fever or coughs."
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/19/national/diamond-princess-coronavirus/

"Owl"爆頭 ...

樓主屋企人無病癥 -- that is reassuring (for them)! Hope for a speedy recovery!
lm
段英文個a friend told me 係錯嘅,70人無症狀只係out of 17號確診嗰99人
香港話日本嗰面要test咗陰性先上得包機,但本身其實test咗陰性都落得船,只係如果同房有確診嘅話會再送去其他設施等到過咗由確診者離房時期起計14日為止
o下 !!
無病癥帶病毒既case
Feb 17: 70 / 99
Feb 18: 65 / 88
Is this why Singapore and Japan are so *ucked ?
Mon post D記者 可唔可以 跟進 o下 ?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞