身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
恭喜巴打就算無信都應該走得,問下入境處幾時安排到旅遊巴,唔使咁早落去齋坐,廁所都無得去

btw, 我無出過去放風
同行另一間房既屋企人都收到通知係negative, 我呢間房仲係未有消息
如果真係咁既就正一仆乖

(叫人屋企人隊佢朋友出嚟啦,累人累物)
咁多位手足撐住
東京去香港 訓一訓就到啦
巴打早日康復呀
確診既點都偷渡返香港醫. 日本近千人確診, 一定醫日本人先, 加上醫護實玩班支那病人, 一定死梗.
咁撚仆街隨時一早瀨嘢

以為返到香港就冇事呀
1、睇尋晚情況,似乎根本一話陰性就拿拿臨走,係冇時間分開密切接觸者。

2、但係,睇後排巴個例,根本陰性都可以係假。

3、再睇總確診人數,顯示成條船係極高環境污染,如果係要密切面對面先會飛沫感染,係唔會咁多。

4、我估計返左香港會好大機會再有陽性個案,幾多就唔知,但幾乎可以話一定會有。

5、不過,尋晚我同另外巴打講過,越遲走感染機會越大,喺船上因為太高病毒污染,坐遲D機越多人係近發病傳染力增高。

6、假設你今日可坐其他航班返港,有好有唔好,你係減少同其他由公主號嘅香港人同機,但呢幾日日本已經放左好多話陰性嘅人,當足冇事,其中有幾多會即時離開日本呢?佢地會坐的士,喺機場出現,而又冇記號,你唔坐包機會喺機場排隊之類 hea 好耐,又有冇呢D人會上香港航班轉機呢?又係未知之數。機上會坐得密,D人唔帶口罩唔洗手,服務員派餐,就算你唔食,D野遞來遞去,又驚唔驚呢?

7、如果你自己走但唔係今日,真建議唔好啦,因為老老實實,你都可能係假陰性,一旦有症狀就一定唔準上機,咁就要喺日本治療,尋日已經講左日本有幾柒,俾我就唔博啦。

以上個人意見供參考。祝一切順利,好人一生平安。
我有親戚係船上面, 今朝確診左... 一陣先送去日本醫院...好似話要5個鐘先到
日本政府製造緊人道災難
不過後排巴係5號就做檢測係隱性 可能係放風中都唔定
不過點都好快啲離開都真嘅 日本人冇乜意識 放就就以為冇事 喺日本同船上留多一日都死
近排冇追post點知一嚟睇就。。。

樓主要振作,祝早日康復
好消息
無事既
船上感染比例 (>15%) 遠遠大過武漢
依家好似等緊運到,唔知幾時有通知
死五毛黎
早日康復
樓主確診咗就冇上水,是咪在醫院斷網了
最慘佢言語不通..又冇漫遊
比少少時間樓主,佢同老媽子都中招
我都想知 我親戚就去醫院 到時如果冇wifi就失聯
只是擔心佢,有網起碼久不久可以報平安
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞