身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
之前日本派左一人一部iphone, 應該唔會斷訊號
船公司每間房定每個人都派咗部電話, 嗰部有SIM卡,可以上網同通話, 你問返佢拎電話號碼, 起碼可以打畀佢先
可能喺車度或者做緊檢查唔方便揸電話
唔係間間房都有架 我親戚都冇
樓主
其他巴打幾時上水
佢係咪陰性先?
講多少少關於點樣中招,放風當然係風險,但基於個日本專家話,船上冇分 green 同 red zone ,可以肯定員工係冇分 clean team 同 dirty team,佢地住房同工作地方都係環境狹窄,冇隔離,交叉感染幾乎冇可避免。

好,剩係咁睇下每日派餐,派其他野,程序上有冇風險呢?用香港隔離中心做比較,係叫外賣,由煮食到送餐都係 clean team ,基本上唔會中招。但船上尤其早期係用正常餐具,即係員工係要處理剩餘食品,再入洗碗機,早前已有外媒報導有員工擔心會變 aerosol ,但做都做左,廚房等地方可能已經污染哂。

就算食物冇問題,但員工喺好大壓力下,辛苦左好多日,有D中左招又唔知,要佢地成船人派咁多野,好難唔會令D物件污染,例如飯盒外面。

所以基本上現階級係唔可以排除任何傳染渠道。
樓主
喺船度咁多日陰都可以變陽啦
樓主都係第2次先確診
緊密接觸者都上機 全機冚包散
咁真係無可避免 因為所有上機嘅都有可能中咗
係。
你知唔知咩叫緊密接觸者
中嘅機會好高
佢依家要全機人同佢攬炒
自撚私
好人一世平安
我意思係包得機所有人都係潛在受感染者
港共俾佢上你吹佢唔漲
之前有人講咩底線都知有自私閪
港共做乜我都吹佢唔漲㗎啦
亂9咁嚟

https://www.instagram.com/p/B8wI7GVB_Fw/?igshid=bjiawypno1v3
如果係月頭做Test,咁而家飛機落返嚟嗰班有機會其實中間有中招

Btw樓主一生平安
咁就好
好亂 幾號、邊d批人、幾時出結果、假陰性、咩途徑走 淨係追post都好多嘢要process
希望香港同日本都快d做個完善嘅plan出黎 未搞清楚放曬出黎真係冚球鏟
最理想係全船人重新係合規格條件下隔離 不過肯定唔制

各位巴絲頂多陣 唔好鬆懈
巴打加油
樓主頂住
放心
你實有報應
好似支那依家咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞