身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
加油,香港見
平安渡過
所有手足都要平安呀

樓主放鬆心情面對,後生仔一定挨得過 !!
樓主要好翻呀
巴打,支持住!一定要早日康復!平安返港!
啲市民都講咗根本無人check過
絲打,希望妳同家人平安渡過14日,重新享受自由,加油
每個都要平安返黎
樓主病得嚴唔嚴重?
希望冇乜事
樓主加油
停泊於日本橫濱的鑽石公主號持續有新增武漢肺炎確診個案,港府正安排包機接載港人回港。多間媒體引述相信來息港府消息指,第二班包機要延至最快明天才能於東京起飛。前往日本協助當地港人的民建聯鄭泳舜則透露,有一名郵輪上確診的港人情況嚴重,須入住深切治療部。

港府首架接載106名港人的包機今早8時50分已抵港,由三架巴士直送入住火炭駿洋邨檢疫中心。第二架包機原訂今晚起飛,不過媒體消息指第二班包機今晚無法成行,最快要明天才能起飛。

鄭泳舜透露,今日先後到三家醫院與醫護人員會晤。其中一名入住聖瑪麗安娜醫科大學醫院的女患者情況嚴重,主診醫生指患者呼吸困難,已安排於深切治療部留醫,其家人憂慮當地醫療支援不足及缺乏治療新冠肺炎經驗,希望港府盡快提供協助。

鄭泳舜要求政府設立香港傳染病專家醫療隊,並派遣到日本協助確診患者。他又要求政府派出第三支特遣隊,向滯留日本港人提供「一站式」支援,並盡快公布滯留在日本的港人返港安排。

#立場
報告下先
因為醫院冇wifi所以搞左一輪先上到網
我同女朋友都入左醫院隔離
我有輕微肺炎
不過個人就冇咩大礙
多謝咁多位巴絲關心
心情方面我會覺得比起船上最後幾日要好得多
其實確診真係預左
但如果日本果面肯早啲驗我既話應該唔使係船上留多幾日
不過唔緊要啦過左去
再一次感謝大家關心
我會無事既!
頂住呀樓主
有咩病徵,頂住
加油
加油呀 有冇話幾時可以返嚟?
祝你平安
成家都會冇事
等你返黎呀
Take care
撐住 正面!
好快冇事返屋企!
Take care bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞