身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
雙番西巴依家係咪無事
我發覺樓主既病徵好似我,成日喉嚨痕,有時有痰。前1-2 星期冇拿拿咳左幾日。同呢個月胸下半部有小小癮癮作痛。仲之同樓主9成似,但我Keep 住探熱都係冇發燒。
但我日日都有野做,唔敢去醫院做Test,驚要住院同做格離
你咁同大陸人有咩分別?唔染仲日日做野帶住病毒感染其他人
咁去邊test好,其實想Test好耐,但又冇明顯病徵(姐係好似樓主咁),冇係咁咳+冇發燒
你試下深呼吸閉氣十秒,個胸口有冇痛
急症室同門診都有
點都好睇一睇啦
知道冇事既咪好
去睇個陣做捉防護操施

https://hk.appledaily.com/local/20200219/XW2PI7FD3CJKQINAU4AZ6MRZ7A/
試過,冇
去睇醫生啦
用廚房紙頂住先
點都好,去睇一睇醫生
當買個安心都好
樓主腸胃好似冇咩事
好似好多人返到香港都中
https://www.thestandnews.com/politics/%E4%BD%A0%E7%9F%A5%E9%81%93%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%85%AC%E4%B8%BB%E8%99%9F%E6%9C%89%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%8D%B1%E6%AE%86%E5%97%8E/

//這個數字,來自一個保安局、衞生署細圍吹風會,沒有公開的採訪通知,同事意外撈到。行家說:「全行都在,只欠你們和蘋果。」//
我冇腸胃症狀
但武肺係可以有
真係去睇下醫生啦師兄
估估下你自己又擔心
其實入境處同保安局既高層真係廢到乜咁
我收到入境處職員既聯絡
會問有啲咩物資短缺可以幫忙
但大問題好似返香港後既程序係點
點chur啲職員都冇用
因為上面至今都唔願意得出一個定案
高層又淨係識攞彩
有危重病人既負面消息就低調處理
呢個政府真係腐朽不堪
巴打 加油
飲多D水 休息多D
攞完彩就算留係日本個班好似唔理咁
另一個post話有個人想過日本照顧父母揾政府幫手
入境處竟然叫佢揾中國大使館
公務員就係咁,未有指示乜都做唔到,就算你有要求都hea住你先,但同時又唔會同你搵答案,等到上頭有決定,要你追問先會同你講

同埋成個政府依家做每個決定都係政治行先
巴打你地都係安心養病先,其他野唔好諗咁多住
Do you have public health care or insurance?
Is there a clinic or ER you can use?
Is your university / government worry about the coronavirus? Do they tell you where to go if you worry about catching it?

Write down when you first noticed the symptoms, and list all the relevant symptoms. Think how you could possibly catch it (say, restaurants, housemates, crowded lectures, gym, etc). Provide these information at the clinic.

If you live in a cold place, use a scarf to wrap up your nose and mouth (as a poor mask). In most clinics, if you have respiratory symptoms, they request you put on a mask -- the clinic will provide the mask if you ask.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞