身處鑽石公主號,你問我答(2)

3275 回覆
297 Like 10 Dislike
加油
巴打一定會好番!!!
船上有300香港人 減咗確診嘅同佢哋嘅緊密接觸者之後得返170個香港 琴日走咗100幾個 得返70個
而今日收到信嘅得好少人
佢唔想派第三架所以推遲
然後又話有50 60個澳門人大陸人 聽日一齊走
樓主頂住
究竟有幾多澳門人同大陸人
本身又話冇 依家越來越多都唔知係咪玩嘢
樓主撐住
好人一生平安
加油樓主
樓主加油
樓主一定會無事,好返上嚟搵我哋傾吓計
好人一生平安
我同屋企人已經返咗香港隔離中
尋日嘅情況好混亂,夜晚9點幾入境處先打嚟話有機位問我哋走唔走,但我地當時仲未拎到檢疫證明,入境處嗰邊只係口頭同我哋講我哋係negative同留咗機位俾我哋。
去到出口已經好多人排緊隊等落船,原來船公司張未print到張update嘅名單,只係得部分人嘅名,所以好多人企晒響度等佢update嘅list,員工就好原始咁拎住張紙同支筆喺度剔名,而我哋就好幸運地可以喺張紙搵到嗰名,再好混亂地過多兩個關先離開到隻船,然後就見到香港嘅人員一路’護送‘我哋上機。
所以我係一直都無見過我嘅檢疫證明⋯希望之後嘅落船程序會有進步,大家加油,香港見
城大一名本地本科生及其家人在鑽石公主號郵輪上確診感染新型冠狀病毒,目前在日本長野縣的醫院接受治療;據了解,確診者包括其父母。 -HK01

後排兄?
唔使接支那人就押後
冇病都困到出事
*不如宜家再點吓喺鑽石公主號上嘅巴絲打手足:

1. 後排既後排確診)(父母確診)

2. 你阿仔個媽(未知)

3. 雙番西陰性

4. Anyoneelse(未知)

5. mmmc(未知)

6. 雪碧巴(本人不在船上)( *updated : 父母同在船上,只是父親確診母親要在船上隔離 )

7. 大力又細食(本人不在船上) ( 爸爸媽媽返左香港 隔離緊 )

*8.(新updated)奧燒矣 (本人不在船上)(父母同在船上,只是父親確診母親要在船上隔離

另外,昨日有兩位非常孝順仔,陳生鄭生,開記招,他們的爸爸確診,送到醫院,但日本醫生冇用藥;而媽媽只有自己一個在船上自己房隔離。其實他們父母的情況真是刻不容緩需要立即幫助,但陳生及鄭生又遠在香港,好難幫到手,情況就好似No.6.雪碧巴No.8奧燒矣。但因為大家都係用連登account, 所以fact check 唔到。

所以我懇請各位手足巴絲打,不如我們再一起集氣,為
所有船上手足,
所有手足嘅船上家人,
所有手足嘅確診家人,
所有手足隔離緊嘅家人,

一齊為佢吔加油,大家齊上齊落,健健康康,平平安安,返嚟香港!

巴打保重身體……
絲打 祝你地平平安安
各位船上巴打絲打同手足都要平安
睇住咁多日
日本政府根本同香港政府一樣無能
樓主同父母都要大步纜過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞