《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
Windows Cortana 留名系統啟動,
請勿負評干擾運作。
power_off
等緊文
最後校對中
好努力校對緊

上回講到飛揚總係覺得啱啱所發生嘅...似曾相識...
月月話飛揚一定係發夢發得太深喇~
都話咗唔係發夢囉...
月月就進入自我封關mode~諗諗係唔係寫得成故~
月月就係咁㗎喇~一有靈感就與外界隔絕~
飛揚就只好靜靜咁欣賞住月月嘅諗樣~食早餐~
到月月諗完,自然會同呢個世界connect返㗎喇~
到食完早餐,飛揚洗碗~
呢種兩公婆分工合作嘅生活...真係好耐都冇試過...
分工合作...飛揚又諗返起綽姿...
諗乜鬼吖~綽姿都未出世~
月月突然從後攬住飛揚~話想去牛棚喎~
又會咁突然嘅~
月月話都好耐冇去過~想去行吓喎~
都好嘅~
咁飛揚就梳洗加換衫啦~
出到嚟月月都已經ready好~
飛揚話要吹埋個頭先喎~
月月幫飛揚求鳩其咁吹~
「搞掂喇~」
『好似...好似仲有啲濕濕地...未乾晒喎...』
「啱㗎喇~唔好乾晒吖~八成啱㗎喇~」
『又唔係瞓覺...』
「瞓覺先係要乾晒吖~唔係會有頭風㗎~頭痛死你吖~你有冇腦㗎?」
『許...成個婆仔咁...』
「係吖係吖~我係婆仔吖~點吖你?好掛住你個小妹妹吖?」
『我...我我...邊係吖?你又講咗去邊吖?!』
「講咗去你心裡面嗰句囉~」
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

拎齊晒鎖匙銀包電話...

唔使著行者長袍...唔使綁匕首落大髀...唔使插把精神刀柄喺腰間...唔使戴精神液喺身...

總係有啲...唔自在...

真係好奇怪...要嗰陣總係要努力咁記住,仲要Check多次...唔好俾自己唔覺意漏咗...

到唔再需要嘅時候,就覺得唔自在...

總係喺對嘅時候做錯嘅事...又喺錯嘅時候做對嘅事...

係吖...人就係咁奇怪...奇怪在點解會有人存在...

人類...呢種生物...充滿矛盾同...缺陷...
扶住阿月著埋對布鞋仔...佢就左手握實拳頭!舉起隻手:「出發出發!」

拖住阿月隻手仔,落到樓下...

阿月總係跳跳紮紮咁~充滿活力咁~

尤其喺陽光照射住之下~

總係散發住陣陣光芒~有如天使一樣~

阿月就係咁~係一個無限能源嘅天使~
「行快兩步啦~」阿月拉住我行前兩步~

『行咁快做乜姐~放緊假㗎嘛~』我就想拉停阿月~

「行快啲啦~盞燈眨喇~」阿月拉住我,橫過條眨緊燈嘅馬路~

『我都唔唔明你嘅...大熱天時有商場唔行...要行室外...仲要過咁多條馬路...』我同阿月及時衝過對面馬路~

「商場多人吖嘛~你都識講啦~今日星期六吖~」阿月繼續拖實我,行快兩步~

都係...星期六嘅商場...真係多人都爆...
其實都唔止商場...就喺而家行緊嘅行人路...都有唔少人...

一個二個大陸客拖住一箱二箱旅行箱喺身邊走嚟走去...

係吖...終於都返咗嚟正正常常嘅屯門...每日都好多...六日就特別多大陸人嘅屯門...

真係正常咩?

再望望身邊嘅屯門市鎮公園...

阿月拖住我,停喺紅公仔前:「嗯?」

『哦?冇...冇...諗返起...廿年後嘅屯門公園...』喺過裡面...集合...
「哦?」阿月又眼仔碌碌咁,「係點㗎?」

『唔...可以話係...荒廢咗...』連個湖都...

「哦~你講到屯門咁亂...一個冇價值嘅公園又點會有人去理~過馬路~過馬路~」阿月又拖住我橫過馬路~

都...係嘅...

拖實阿月隻手仔跟住幾個人身後行...又同唔少人擦身而過...

我總係有...種感覺...
我偷偷望望左...望望右...企喺紅公仔前又擰轉頭!望望後面!

「唔?你又做咩吖?」阿月又疑惑咁打量住我~

『我...我總係好似...覺得...有人跟住我哋...』點解會咁...一直都...

「吓?有人跟住我哋?」阿月又八八卦卦咁擰住身望~蹬起對腳仔再望遠啲~

『嗯...喂你唔好咁揚啦!真係有人跟住我哋嘅話,都俾佢發現啦!』呢個阿月有冇咁蠢吖?!

「前設係要真係有人跟住我哋~」阿月對我莞爾一笑~

『吓?』噏緊乜吖...
「都冇人跟住我哋~又點會俾人發現吖?」阿月又恥笑我~

『呃...唔係呢...真係好似...一直俾人望住咁...』喺邊呢?邊個方向呢?

唔知...唔知喺邊個方向...邊個位置...只係感覺到...好似一直都俾人望住...監視住...

「唔好咁痴線啦~你當你自己係邊個吖?大明星吖?係跟都跟住我啦~我咁靚女~」阿月又得得戚戚咁~

『係吖係吖...一定係啲變態跟蹤狂一直跟住你!等機會捉你埋後巷女女女吖!』得戚得你吖~

「嘩嘩嘩~咁我係唔係要好驚驚吖~」阿月又扮晒驚驚樣~
『嗱!咁得戚吖~到真係有個變態跟蹤狂一手捉住你嘅時候,唔好諗住要我救你吖~』

「諗都唔會諗啦~你咁弱~」阿月又對我莞爾一笑~

『話我弱?我不知幾勁吖~』我緊握拳頭!就好似第一次...使用精神液!

「係吖係吖?過到半個鐘就話你勁喇~」

『半個鐘?AV男優咩?』

「AV男優係可以持續成個鐘仲要唔使抖都可以接住嚟㗎囉~」
『假㗎...人哋分鏡嘅時候係會抖㗎...會回氣㗎...唔係連續不停狂抽猛插㗎...條仔唔斷吖,條女都損啦...唔好睇咁多AV啦...』

「唔睇AV點寫甜故吖?」

『寫甜故睇我就得啦~』

「好啦好啦~睇你啦咁~十分鐘都唔夠就忍唔住...嘿嘿嘿...」

『哎呀呀!咁得戚?係唔係想試吓咩叫反皮吖?』

「收...皮...啦...陳...飛...揚...」
好奇怪...真係好奇怪...

唔係講笑...真係...真係總有一種...俾人喺遠處偷偷望住嘅感覺...

喺人群當中?

喺商場嘅落地大玻璃窗邊?

係真?定係...

係唔係真係錯覺?因為兩個幾禮拜嘅行者生活所產生嘅...錯覺?

喺一個無時無刻...每分每秒...只要一有差池就命都冇嘅香港地獄...
睇嚟...真係...真係太耐...

不知不覺之間...產生出本能...

對身邊四周...就算係熟悉嘅環境都會提高警覺...準備好突如其來嘅致命危機...

「行喇行喇~」阿月拖實我隻手,橫過剛剛轉綠公仔嘅馬路~

呼~放鬆~放鬆~

冇必要咁緊張喇~已經冇必要喇~

而家我...身邊有阿月吖嘛~

今晚出完

三句預告

[Day 21-現在過去] PART 03

「行快啲~行快啲~」阿月拖實我隻手,衝去巴士總站~

與唔少路人擦身而過~左閃右避~
已經將[Day 21-現在過去] PART 02 Upload上Facebook同紙言
黐線
有商場唔行走去過馬路

話唔定成班國安喺vcity starfuck睇水
你係估月月唔到㗎
仲要大熱天時
咁多人咁揚㗎咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞