《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
一味話今日罷工影響癌症病人做手術,切完都仲要跟住化療啦身為醫生係咁混淆視聽
當下嘅病人固然係係有影響
但係都唔想未來全香港爆發
今朝一早同老豆開戰
我話而家係佢唔封關只會做死人 疫情會惡化 到時全醫院大爆發就真係冇得救
佢淨係識講一單還一單
仲叫我收聲
最後我反鳩佢檯
講真明白是非嘅 就算係等住做手術都明白封關嘅必要性
高才鳩早
妹妹仔早
金令早
各位早晨
完全唔敢出街
去咗旅行好多口罩買
去邊度旅行咁開心吖
最後校對中
好努力咁校對緊
見屯門今日好似有幾單 仲要幾近 雖然唔知堅定流 但好撚驚呀真係

上回講到飛揚同月月拖住手隻咁落街。
大熱天時,月月有商場唔行,選擇趕住咁橫過馬路~
你真係估佢唔到~
然後...路經屯門市鎮公園...飛揚諗返起...曾經喺裡面集合...
月月又好好奇咁追問喎~飛揚就話廿年後已經荒廢咗喇...
都係嘅~一個冇價值嘅公園...喺亂世係冇人會在意~
過多一兩條馬路,飛揚總係覺得有人跟蹤住自己...
總係喺唔知邊個方向...位置...跟蹤住...監視住...
月月話飛揚諗多喇~係都跟蹤月月啦~
或者真係...
喺一個無時無刻...每分每秒...只要一有差池就命都冇嘅香港地獄...
睇嚟...真係...真係太耐...
不知不覺之間...產生出本能...
對身邊四周...就算係熟悉嘅環境都會提高警覺...準備好突如其來嘅致命危機...
「行喇行喇~」阿月拖實飛揚隻手,橫過剛剛轉綠公仔嘅馬路~
呼~放鬆~放鬆~
冇必要咁緊張喇~已經冇必要喇~
而家飛揚...身邊有阿月吖嘛~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 03

「行快啲~行快啲~」阿月拖實我隻手,衝去巴士總站~

與唔少路人擦身而過~左閃右避~

「衝吖~衝吖~」望住就快要開車嘅61X車尾...

“嘟!嘟!”

『嗄...嗄...好彩趕得切...嗄嗄...』差啲又送車尾...

「所以咪叫你快啲囉~」阿月就行上樓梯,上上層~

“吼!吼~”巴士隨即開動!
『喂!睇住吖!』我立即跟住阿月身後!扶住佢條腰!

「你睇住你自己仲好啦~平衡力又唔係好~喂喂!唔好累我跌埋落去吖!」阿月雙手捉實左右兩條扶手!就一口氣衝上上層!

嘩...講到我好似會拉埋你落去咁...點講我嘅平衡力都唔差啦好唔好...

同阿月上到上層,望一望都唔算有太多人...

其實屯門去土瓜灣都真係幾遠...就算係坐呢架61X一程車就到,都要成個幾鐘...

冇乜事嘅話,屯門人都真係唔會走過去嗰邊...
同阿月坐返坐開嘅位置~

『你又知差唔多開車嘅?』我望一望阿月,再望出窗外。

「有App㗎嘛~」阿月望一望我,又同我一齊望出窗外~

『我唔見你有睇過嘅?』我夠知有App啦~但都唔見你有拎部電話出嚟睇先好奇一問咋嘛~

「證明你冇留意我啦~淨係掛住啲𡃁妹仔~」阿月又對我莞爾一笑~

『我...我邊有吖...頭先一路上都冇𡃁妹仔經過!』時間尚早...啲𡃁妹仔邊有咁早起身出街?

「就係因為你掛住留意街上有冇𡃁妹仔,所以冇留意我拎部電話出嚟睇囉~」阿月用隻食指篤一篤我個鼻~
『我...唔係吖~我係覺得...唉...都係冇嘢喇...』我只係覺得好似有人𥄫住我哋...

「嗯?」阿月一頭問號咁~

『係錯覺姐~』冇嘢嘅...冇嘢嘅...

「古古怪怪~」阿月又望出窗外~

講到古怪又點及你吖...

我就拖住阿月隻手仔,同佢一齊望出車窗~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞