《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我哋架巴士好快就駛過友愛...駛到嚟兆麟苑...

望住兆麟苑...內心總係有種無奈嘅激動...

然後唔使幾耐...就見到屯門泳池...

外牆仲係完整無缺...仲未遭受破壞...

終於都俾我見返...見返有外牆圍住嘅屯門泳池...

遲咗兩個禮拜有多喇...
然後...巴士就駛上行車天橋...

然後...

『係...屯門標誌...』我望銀光閃閃嘅屯門標誌...

「嗯?」阿月都跟住我望住銀光閃閃嘅屯門標誌~

『我...仲記得去到未來嘅第二日...就過咗嚟呢邊...坐喺已經氧化既屯門標誌...望住一堆堆淺藍色嘅廢鐵...反光嘅隔音玻璃碎片...掩蓋咗成條公路...』我望返上前...

「一堆堆...淺藍色嘅廢鐵?反光嘅...隔音玻璃碎片?」阿月一頭問號咁望住我...

『嗯...嗰時我係打算返嚟時光隧道...諗住可以由時光隧道返翻嚟搵你...點知...時光隧道已經倒塌...爛晒...殘骸都掩蓋成條公路...已經返唔到嚟...』我同阿月而家正正駛入完好無缺嘅時光隧道...
「跟住呢跟住呢?」阿月又好似好有興趣咁~

『跟住吖...諗住呢邊都近舊屋...咪返去睇睇囉...兩老就唔見喇...間屋仲已經俾一個死道友霸咗...』雖然話都預咗兩老未必仲喺度...

「哦...」阿月諗一諗,帶住微笑望實我,「我哋都好似好耐都冇同你兩老飲過茶喇~過兩日等佢哋去完旅行返嚟約佢哋出嚟飲啦~」

『嗯嗯...我都有咁打算~』難得有命返到嚟...

“吼!吼~”繼續坐喺巴士上層望出窗外...

好似已經好耐都冇搭過車行屯門公路...由屯門公路望去黃金海岸...

而家嘅黃金海岸...
一邊望住黃金海岸...差唔到望到下面條青山公路...望到有紅頂...

『係紅Van...』望住架紅Van喺青山公路行駛緊...

「嗯嗯?那夜凌晨吖?」阿月又八八卦卦跟我一齊望住架紅Van~

『哈哈~唔係...都可以話係嘅...點講好呢...屯門公路被時光隧道嘅殘骸封住咗之後...就只能靠青山公路出入...而出入係唔可以用其他車輛...就只可以靠一架紅Van...個司機仲成個林雪咁嘅樣㗎!』講起又好笑~點解紅Van司機總係要似林雪㗎呢~

「呢個設定又唔錯喎~主要嘅公路封咗...又只能夠靠一架紅Van出入...用嚟寫故真係諗少好多嘢~唔係喎...」阿月又咬住唇咁諗一諗,「咁西鐵呢?」

『西鐵俾西貢獻命同天門呢兩個革命軍控制咗吖嘛~』西貢獻命同天門...
「哦~咁就啱喇啱喇...連鐵路都斷埋...海路唔使講啦...實俾革命軍控制住...嗯嗯...啱喇啱喇...又唔係喎...唔係話會整條屯門至赤鱲角連接路段㗎咩?你話發夢...」我未等到阿月講完...

『係穿越!穿越!』我立即更正阿月嘅說法!

「係係係~穿~越~」阿月勉強附和,「廿年後嘅香港...應該整好啦!」

屯門至赤鱲角連接路段?

講起上嚟...又好似...冇聽綽姿提起過...

就算執行“破壞能源”嘅委託...去到龍鼓灘一帶...都唔覺眼有...通往赤鱲角嘅路段...

點解會咁㗎呢?

今晚出完

三句預告

「唔...」阿月又眼仔碌碌咁,「可能整好冇耐就沉Q咗落大海啦~而家啲基建垃圾嚟嘅~」

『你又啱...』而家啲工程全部都係大陸㗎嘛...

頭先經過嘅擴建屯門公路工程,全部都係大陸公司...
估下
日本
鬼國
日本妹
其實……飛揚係咪去左另一個自我思維空間,或者入左一個夢(超女出現過),而監視嘅係想叫醒佢嘅綽姿🤔🤔
有點諗法 有點諗法
LIHKG 創辦人「連尼住」今日生日!
https://lih.kg/eQqvDS

二月生日嘅都係癲佬?
你覺得自己癲唔癲
都有啲癲
好唔似正常人好跳脫
陣間飛揚又對你伸脷
就只有跳掣
妹妹仔早
入境係唔係用“中國人”同一條隊
影影早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞