《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

凍到唔想做嘢
金令早
凍到喺被入面用碌棍取暖

終於睇曬革命故(上)
u.00.w 依個名又諗得幾有心思
雖然一調轉睇就估到
咩咕咪早
我諗名唔係求其㗎
成日都落雨
雨 不停落 下來
花 怎麼都 不開
儘管我細心灌溉
高才鳩早
妹妹仔早
咩咕咪早
金令早
各位早晨
凍到鳩到縮
Chok番大佢
將全身血液谷落同一點 再取暖
再用嗰點黎鑽木取火,成個世界充滿溫暖
應該摸摸都夠晒溫暖(只限囡囡

上回講到飛揚飲咗啖阿月手上杯Espresso...
麻麻地姐~
講到好似好識飲咁喎~
飛揚喺未來真係飲過杯正嘅Espresso~
月月又話飛揚係夢見喇~
講極都唔聽...真係激死人~
然後又有隻貓貓走過嚟同月月玩~
飛揚就真係唔明呢間嘢係啲做生意~九唔搭八咁~
「呢個世界唔係乜都非黑即白嘅~亦唔係單純得正反兩面~更唔係得一個原因就有而家嘅結果~而係由好多條線...由唔同方向...唔同角度...向唔同角度...唔同方向交織而成嘅~」阿月又扮晒高深咁~點點頭~
『吓?』係唔係又要上哲學堂喇?
「世上所有事並唔係突然出現...」
世上所有事...唔係突然出現...
「一杯咖啡,唔係沖出嚟就有...」
一杯咖啡...唔係沖出嚟就有...
「沖之前要磨...磨之前要烘焙...烘焙之前係一粒咖啡豆...咖啡豆又係由邊個種出嚟呢?」
咖啡豆係由邊個...種出嚟?
「邊個種...喺邊種...幾時種...點樣種...杯咖啡嚟到我手上之前...經歷過好多好多...」
經歷過好多好多...
「你同我嚟到呢度都係一樣...好多好多...」
飛揚同阿月嚟到呢度...
「差一個燈位...行慢幾步...上唔到架巴士...冇傾買油畫嘅事...我手上而家呢杯咖啡...未必再係呢杯咖啡...」
阿月手上杯咖啡...未必再係呢杯...
「所有所有...看似偶然...其實必然...」
偶然...必然...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「時空就如一個戴有唔同顏色碎沙嘅容器...每搖一下...碎沙嘅排序及分佈都會唔同...構成唔同嘅圖案...」

唔同嘅圖案...

「每一個容器都可以有屬於佢自己嘅圖案...縱使容器嘅大細與各顏色碎沙嘅佔有比例完全相同...」

完全相同...

「當然會有人想將自己手上嘅容器裡面嘅圖案同另外一個一模一樣...」

同另外一個一模一樣...
「或者真係可以...假如真係可以完完全全跟足...並無半點偏差...」

完完全全跟足...並無半點偏差...

「你話如果當日我揀嘅係男神唔係你...又或者聽Jen Jen講唔再同你一齊...你話會點吖喇?」阿月突然對我莞爾一笑~

『嘩...突然問埋啲咁假設性嘅問題嘅?』仲要咁敏感添...

「答啦答啦~我想知你會有咩睇法~」阿月又一面期待咁嘅樣~

『呃...我諗...話唔定我會同一個死港女一齊啦...』呢個世上咁多港女...
「啱吖啱吖~冇我喺身邊嘅話,你實會俾港女吸引到㗎~」阿月又半帶恥笑咁望住我~

『你咩意思呢?』我冷眼打量住阿月...

「咪就係話你容易俾港女吸引到囉~嗲你兩句,姣你兩下就氹到你上佢屋企飲咖啡~你話我話你啦~」阿月又笑淫淫咁望住我部Latte~

『嘩...你咁睇我㗎...講到我好似碌J控制住個腦咁...』我明明就係愛大於性㗎啦...

「你試下條港女仲要係十四五歲嘅𡃁妹仔~睇你第唔第一時間狗衝~」阿月越笑越淫~

『你又講咗去邊吖?』俾阿月講到個心都有少少虛添...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞