《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
呢張真係好正
錯字係會傳染

上回講到月月咁搵得,飛揚想佢幫補啲~
月月話係飛揚自己話要養佢嘅~況且月月有大計㗎喇~
又係開蝕錢嘅藝術咖啡店...
所以月月咪留咁多錢去蝕囉~更何況月月仲有大把作品~財源滾滾~
係唔係真係咁易吖...
月月唔知幫間咖啡店改咩名好~
飛揚就諗起Today Coffee~
月月都覺得唔錯~
飛揚話自己都可以幫手㗎喎~因為喺未來得閒都會喺咖啡店做PT~諗啲嘢咁啦~
仲唔覺意爆咗雨姐出嚟~
月月又諗啲衰嘢喇~
「嘩~而家係邊個唔正經?肯定係你平時返工就係睇埋晒呢啲嘢~所以發夢都係呢啲嘢~」阿月又古古惑惑咁打量住飛揚~
『痴線!返工好忙㗎!邊似得你咁吖?仲有吖!唔係發夢!係穿越!』要講幾多次吖?!
「又中二又妹控又御姐~真係一個好好嘅題材~將你個夢寫成故,一定吸引到唔少毒毒睇~」阿月又FF~
『都話唔係發夢咯!係穿越呀!』仲有!阿月啲讀者本來就全部都係毒毒嚟㗎啦!
「不過...」阿月好認真咁諗,「有一點值得注意...」
有一點...值得注意?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 05

“吼...”巴士開始駛上山...鑽石山...

「嗯...」阿月諗一諗,點點頭,「就係戰鬥場面太少...」

『吓?』咩戰鬥場面吖?

「由於受精神液同精神化嘅限制...戰鬥嘅場面唔可能接二連三...」阿月又諗一諗...

『喂大姐吖...非必要都唔想戰鬥啦!你估講玩㗎?會死人㗎!我已經見過有好多個行者喺執行委託期間化成無數嘅紅色粒子!喺氣空中散晒!消失!』你冇親身感受過就梗係講得輕鬆啦!
「寫故就唔係咁講㗎啦~梗係由頭打到落尾先精彩~精彩先吸引到人繼續追落去㗎嘛~唔通由頭講經講到尾咩~」阿月冷眼望住我~

『咁...咁事實就係咁!事實唔同故仔吖!』阿月係唔係寫故寫上腦,已經分唔到咩叫現實?

「設定嘅平衡係做得好好...之但係同時局限咗戰鬥嘅空間...」阿月又好認真咁諗諗...

『喂...喂...醒啦喂...唔好掛住FF喇...』阿月唔係真係想將我嘅經歷寫成故吖化?認真咩?!

「而最重要....最重要一點...」阿月又皺晒眉頭咁諗...

『嗯?』最重要一點?
嘩屌...呢啲就ok
「你咁鬼弱~就算唔死吖,啲戰鬥畫面都唔慌會精彩啦~」阿月又恥笑我~

『嘩...你真係講得輕鬆...我係一個普通嘅香港人嚟㗎咋...即係咩吖?唔使服兵役...由細到大都冇訓練過...唔好話打啦...睇都唔睇得啦...再唔係你去未來做一日行者俾我睇吖~』吹水你就叻~

「係我嘅話實手起刀落一刀一件!嗡!嗡!嗡嗡嗡!」阿月手舞足蹈咁扮晒雙手持刀揮動。

『算罷啦你...』雞手鴨腳咁...

「所以話如果要寫一條廢柴去到廿年後嘅香港做行者...就一定要賦予主角光環...」阿月又認真咁諗一諗...

『主角光環?』基魔嗰啲吖?
「嗯嗯...好似爆Seed咁!突然變得好勁!一個打一百個都冇問題!仲要唔受精神液同精神化嘅限制!」阿月好認真咁點點頭!

『哦~』咪即係基魔嗰種囉~

我都估到㗎喇~

主角光環來來去去都係咁㗎啦~

明明係條廢柴!但只要作者神筆加護!立即變神!

「嗯...應該定咩條件好呢?」阿月繼續諗...

我就冇理佢咁多喇...
「咩情況之下先可以發動呢?」

明明就係真人真事...

「通常都係自己唔知情嘅情況之下發動...」

但就改編成故事...

「咁都要有原因㗎...」

咁傷腦嘅嘢我就唔參與喇...
「個原因應該係...」

難得俾我返到嚟...仲諗咁多做乜吖?

咪就係囉...你估真係講故咩?

冇主角光環嘅我可以平安返到嚟...諗返起都驚驚...

係好似阿月呢種未死過嘅人先唔知驚㗎姐...
“吼...依...”巴士埋站後...

「終於都返到嚟喇~」阿月就拖住我落車~

『嗯~真係坐咗好耐車呢...』坐巴士過嚟土瓜灣真係勁耐,『你幾時買返架車吖?』

「唔係你買俾我咩?」阿月就拖住我過馬路~

『嘩...你個小富婆自己唔買...仲要我呢啲窮鬼打工仔買俾你?』唔怪得貧富懸殊咁勁啦...

「唔係Aston Martin我唔揸㗎喎~」阿月帶住堅定嘅眼神點點頭~

『嘩...使唔使咁有要求吖?』Aston Martin好貴姐...
「許~你夠係啦~開口埋口講林寶~」阿月又對我莞爾一笑~

『咁我都冇叫你買俾我吖~』

「買俾你都揸唔到啦~你都冇車牌~」

『係唔係我考到你送架林寶俾我先?』

「你考到先講啦~棍波喎~」

『嘩...睇少我吖?我揸過㗎真係!』

「無牌駕駛唔計~」
拖實阿月行入土瓜灣...喺一個又一個十字路口嘅燈位前企定定...

“吼!吼~”望住一架又一架車喺面前駛過...有私家車...有的士...有小巴...仲有巴士...

『呢度都真係...冇乜點變...』拖住阿月橫過馬路...

「都係㗎~條街都仲係咁舊~都仲係有咁多舊舖~」阿月又望望四周~

『嗯...就算係廿年後...都係冇乜點變...』都係差唔多...都係冇乜點翻新過...

「嗯?廿年後你都有嚟過吖?」阿月又眼仔碌碌咁望住我~

『嗯...嚟過...』拖住阿月...向住紅磚牆方向行過去...
越嚟越近...好快就嚟到...牛棚...

沿住牛棚嘅外牆行...行去入口...

當我踏入入口第一步...我全身不禁震起嚟...

仲要腳軟軟...

「嗯?做咩吖?」阿月扶一扶我,打量住我。

『好恐怖...』我又諗起...諗起啲恐怖嘢...
「嗯?嘿嘿嘿...係唔係好驚啲牛牛雙手拎住斧頭~MO MO MO咁追住你嚟砍呢~」阿月扮晒雙手拎斧,追住我嚟砍~

『唔止...未來呢度...唔止有牛牛嘅靈魂被困...』我拖返住阿月隻手仔...

拖住阿月行...望一望以紅磚建成嘅建築物...

『未來嘅呢度...仲有唔少...人嘅靈魂...』望住不遠處嘅建築物行過去...

「人嘅靈魂?!」阿月碌大對大眼仔~

『嗯...未來嘅呢度...變成愛港愛國辦事處...』我拖住阿月,行入以紅磚建成嘅建築物裡...

「愛港...愛國?!」阿月一面困惑咁打量住我!

今晚出完

三句預告

『嗯...未來呢度...再唔係展示藝術品嘅地方...』我拖實阿月隻手仔,一步一步行,『喺愛港愛國嘅辦事處...』

「咁係咩組織先得㗎?」阿月聽到有啲唔耐煩咁...想我快啲講落去...

『呃...係國安局嘅爪牙...』我拖到阿月實一實...喺幾件藝術品之間行過,『算係幫國安局做事嘅民間組織...』
因為係合理要求
其實佢喺嗰度埋粒炸彈

廿年後未可以炸咗個辦事處囉
好好珍惜同月月一齊嘅情節
唔通...月月會唔見咗或者會死
咁都可以搵過個地方再搞
再唔係變辦事處之前 已經check到個炸彈
然後又入革命軍數
喺港男FF同月月一齊嘅情節太少 難得而家有得一齊 仲要係情侶
埋深啲,咁咪無人發現囉
廿年後一起好就炸咗佢
咁其實FF故同呢個故嘅未來係咪會有分別
佢同唔同阿月一齊可以係導致時空之間出現唔同或者蝴蝶效應嘅關鍵嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞