《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我只對u15有性趣
金令早
強調 係u15嘅小妹妹

上回講到飛揚夢見自己喺一個藍色嘅世界裡...
喺高樓之中...殘殘舊舊...但長滿蔓藤...
而喺飛揚身邊...有兩個著住輕皮甲裝嘅人...
唔止佢兩個...就連飛揚自己都係著住輕皮甲裝...
而喺佢哋面前...有一個著住白色皮草嘅男人...
飛揚用SPIRIT嘅匕首刺入白色皮草男人嘅胸口...
喺個男人就快死之前...飛揚仲噏咗句:『去死啦...天上人...』
飛揚醒咗覺得好奇怪...點解會發埋啲咁嘅夢?
點會...飛揚點會噏得出...天上人?
喺未來玩咗生存遊戲成兩個幾禮拜,都未接觸過呢個Terms...點會又冇啦啦...
唉~都係唔好諗咁多啦~發夢嘅嘢就係咁奇奇怪怪㗎啦~
都係阿月講得啱~唔好發咁多夢~
飛揚落一落床...行返出廳...望一望窗外...
隻窗...呢隻半開嘅...大窗...
就喺飛揚正想行近窗邊之時...
「瞓醒喇?懶瞓豬~」係阿月把甜美聲線~
『醒喇~』飛揚回頭一望...
飛揚望住著住白色大Tee...喺開放式廚房...拎住兩碟早餐嘅阿月...
冇錯...飛揚已經返翻嚟...有阿月嘅時空...唔需要再諗咁多~
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「有得食喇~」阿月將兩碟早餐都放喺餐檯上~

『好似好正咁喎~』我都行近餐檯,一邊坐低~一邊欣賞住餐檯上,阿月親手煮嘅西式早餐~

「梗係正啦~阿月出品~必屬精品~」阿月再拎埋包牛奶放喺餐檯上~對住我嚟坐~

『哈哈~或者係...太耐冇食過你親手煮嘅嘢...』或者...太耐冇食過人食嘅嘢...

「你咁講即係咩意思吖?」阿月對我莞爾一笑,「即係想話我平時少煮嘢食啦?」

『唔係唔係~』我立即向阿月揮晒手~擰晒頭~『我嘅說話之中,邊會有意思喺裡面吖~你唔好咁敏感啦~』
「哈~係咩係咩?」阿月冇我咁好氣~拎起刀叉準備開餐~

我都拎起刀叉...但又唔捨得落手...一直只係痴痴迷咁欣賞住餐檯上...煎雙蛋...腸仔...火腿...

好似一個笑面咁...

真係好...真係太好...

「點吖你~煮個早餐你食姐~使唔使咁感動吖?」阿月含住條腸仔,對我莞爾一笑~

『有你真係好...只有你喺我身邊嘅日子...先係最幸福嘅人生...如果沒有你...日子好難過...』我含著淚水...望實對我莞爾一笑嘅阿月...
「嘩~口甜舌滑都唔止~仲要雙眼水汪汪咁~溝死晒啲𡃁妹仔啦~」阿月又古古惑惑咁莞爾一笑~

『邊...邊有姐...』我總係覺得阿月心中充滿住陰謀...

好似又唔知想恥笑我啲乜咁...

「嘿嘿...仲話冇仲話冇~睇你個尷尬樣~嘿嘿...」阿月仲係古古惑惑咁對我莞爾一笑~

『冇吖冇吖冇吖...食嘢食嘢食嘢...』唔好再俾阿月咁樣望住...明明冇做過虧心事...但都真係俾佢望到心都虛埋...

「冇囉冇囉冇囉~食嘢囉~」阿月又莞爾一笑咁繼續食腸仔~

我都一邊品嚐住阿月嘅廚藝...一邊欣賞住阿月嘅美麗...
「喂點吖你~又話食嘢~又眼都唔眨咁望住人~」阿月又莞爾一笑咁打量住我~

『望住你同食嘢係冇衝突㗎喎~對眼望住你同時個口食嘢係Work㗎喎~』我一邊咬條腸仔~一邊望到阿月實一實咁~

「嘩~一心二用喎~勁喎~」阿月一邊含住條腸仔嚟咬~一邊俾個叻叻我~

『梗係~今時唔同往日吖~』我又扮晒叻叻豬咁~

「係喇係喇係喇~難得今日有假放...想去邊吖?」阿月又冇我咁好氣咁~轉移個話題~

『想去邊吖...梗係你話事啦~你想去邊,我就陪你去邊~』難得今日放假~難得又可以陪阿月...
「我想...」就喺阿月含住隻叉,眼仔碌碌咁諗諗之時...

“And you don't seem to understand”

電話響...

我望望身後張茶几...望到自己部電話響緊...

“A shame you seemed an honest man”

咁早邊鬼個...

我就行去茶几拎起部電話一睇...
“And all the fears you hold so dear”

『係肥豬...』我立即滑動解鎖接聽,『老細?』

「喂飛揚你而家得唔得閒?」肥豬腦細急住咁問。

『我而家?得嘅...』又做乜鳩?

「得就啱啦吖葉總話今日得閒傾你去搵佢啦。」肥豬腦細一輪嘴咁。

『今日?唔得喎...』傾乜春吖搵佢老母咩...
「你又話得閒?」肥豬腦細反問返我。

『放假吖嘛...梗係得閒㗎...』屌你我都開咗成個月星期六OT啦...難得有得放返假...你又要我去見客?!

「但葉總話今日得喎...」肥豬腦細仲要扭。

『佢今日得係佢嘅事啦...我今日放假嘅...』我就打死都唔撚妥協!

「咁...咁...」我冇等肥豬腦細繼續咁落去...

『再唔係你自己見囉...啲文件喺我檯面咋嘛...』屌你間公司係你嘅...我就打工㗎姐...同你賣命吖?
「唉咁算啦...你遲幾日先再同佢傾啦...」肥豬腦細冇我辦法...

『嗯...冇嘢喇嘛?』冇嘢就唔好阻鳩住我放假...

老老柒柒我肯聽你電話都係咁...

「仲有仲有...你星期一準時返公司開門喎!有人送電腦嚟...」肥豬腦細冇嘢搵嘢嚟提...

『送電腦嚟...』送咩電腦嚟?

「係吖...俾我個世姪女用㗎...你記唔記得我尋日同你講過佢星期一會嚟返工喇吖?」肥豬腦細再提一提我...

『記得...記得...』其實我已經唔撚記得...

好似係...喺我忙到成隻狗咁嗰時...肥豬腦細臨走同我講咩下星期有個世侄女嚟返工...跟我嘅...人地喺咩咩大大老闆最錫嘅孫女...咩掌上明珠諸如此類咁啦...
「部電腦嚟到你就搞掂佢先啦~到我個世姪女上到嚟再介紹~」肥豬腦細再講多兩句...

『嗯...得喇...』冇嘢喇嘛?冇嘢就收皮啦...

「好啦...係咁啦...」

『嗯...拜...』

Cut鳩肥豬腦細電話後,就放返部電話,坐返喺阿月面前...

「你唔同咗喎~」阿月含住隻叉~古古惑惑咁打量住我~

『吓?』有咩唔同咗吖?
「你一向唔識得Say No㗎~」

我之前...唔識得Say No?

「你一向...老細打嚟要你做乜就做乜㗎喎~」

腦細打嚟要我做乜就做乜...

『哈...呃...或者真係...真係唔同咗喇...』真係...真係有啲唔同...

「哦?」阿月一頭問號咁...

『或...者...喺廿年後嘅香港地獄玩生存遊戲得耐...改變咗...』點解好似...似曾相識?!

今晚出完

三句預告

[Day 21-現在過去] PART 02

總有一種...熟識...

唔止...直頭係...發生過...
咁快Part 2嘅
已經將[Day 21-現在過去] PART 01 Upload上Facebook同紙言
好準時
絕對準時
快咩
冇吖
我冇計錯數吖
唔係尋日先開始Part 1咩
啲文咁熟面口嘅
Emma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞