《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有嘅機率好高
佢哋時空有冇經歷過我哋發生過嘅嘢
仲有三分鐘
九成有 甚至更更
唔係又點會搞到咁大鑊

上回講到飛揚同阿月撐檯腳~食早餐~
問起難得今日飛揚放假,想去邊~
飛揚不嬲都係一個好男友~梗係睇阿月頭啦~
正當阿月諗諗想去邊之時,飛揚電話響~
原來係肥豬腦細打嚟話葉總得閒想出嚟傾嘢!
屌啦OT咗成個月,難得有假放你而家仲要我去同人傾嘢?!
飛揚唔撚去~仲叫肥豬腦細自己去!
肥豬腦細就梗係唔會去啦~就叫飛揚遲啲先去~
臨收線仲提飛揚下星期一要早啲返公司收機~
唔記得喇?Emma返工吖嘛~
飛揚Cut鳩肥豬腦細電話後,就放返部電話,坐返喺阿月面前...
「你唔同咗喎~」阿月含住隻叉~古古惑惑咁打量住飛揚~
『吓?』有咩唔同咗吖?
「你一向唔識得Say No㗎~」
飛揚之前...唔識得Say No?
「你一向...老細打嚟要你做乜就做乜㗎喎~」
腦細打嚟要飛揚做乜就做乜...
『哈...呃...或者真係...真係唔同咗喇...』真係...真係有啲唔同...
「哦?」阿月一頭問號咁...
『或...者...喺廿年後嘅香港地獄玩生存遊戲得耐...改變咗...』點解好似...似曾相識?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 02

總有一種...熟識...

唔止...直頭係...發生過...

總係好似...曾經發生過...頭先...起身嘅時候...望見阿月嘅時候...

每一秒...每下一秒...都有種感覺...將會發生嘅...都係曾經發生...

「花哈哈~」阿月用隻叉指住我嚟恥笑,「又想講你嘅穿越故事?」

『係真㗎!嗰兩個幾禮拜...令我改變...』能夠喺地獄生存...先會改變...

唔改變...係無法生存...
「唔...」阿月含住隻叉,對我莞爾一笑,「你終於開竅喇~」

『嗯...』唔係嘅話...邊有命返嚟見你...

「又真係估唔到...發夢都真係可以令人改變...」

『發...夢?都話咗唔係發夢咯!』

「嗯嗯...睇嚟Leonardo DiCaprio講得啱...」

『真㗎!係真㗎!我真係穿越時空!去咗廿年後嘅香港!有如地獄一樣嘅香港呀!』

「只要入得夠深...意念就可以植入...」
『喂...你有冇聽我講㗎...』

「仲會好真實...真實到分唔到邊度係現實...邊度係夢境...」

『喂...喂...』

「真係一個好好嘅題材呢~可惜吖...可惜已經有神作出現~再寫相關嘅故事都只會係抄襲~不過...話唔定...又可以寫...」

阿月一邊沉醉喺自己嘅世界裡面,一邊食早餐...

完全無視我嘅存在...
唉...係咁㗎喇...係咁㗎喇...

阿月久唔久就會係咁~

只要佢一有靈感~又會好似同外界Disconnection咁~自己單機~

封閉自己喺自己嘅空間之中...建構世界...設定人物...連線關係...平衡條件...埋下伏筆...

寫故嘅嘢我就真係唔識~

只係有時會喺阿月口中聽到~
喺佢閉關寫故嘅時候,偷偷聽佢口噏噏咁:「CHE...CHE...930...神經迴路核心...神有因為害怕你偷聽都冇用㗎喇~都唔會明㗎啦~」

所以呢...我而家都唔理得阿月咁多~繼續食早餐~

到佢FF完喇,自然會連接返呢個世界~

一路望住阿月個諗樣食早餐~

然後食飽飽,阿月都仲係成個碇源堂咁諗緊嘢...

嘩...睇嚟阿月真係好認真咁喎...

我都係唔打擾佢喇...拎好晒啲刀刀叉叉碟碟入開放式廚房洗~
“灑~”有阿月煮早餐我食~我就幫手洗餐具~

呢種兩公婆一齊分工合作嘅生活終於返嚟喇~

分工合作...唔知綽姿...點呢...

有乜點吖?喺呢一刻,未來都未發生~

再者...而家綽姿都未出世啦~

係咯係咯~唔使諗咁多㗎喇~

已經知道未來會係點...只要而家開始改變...

想改變...就要自己親手改變...趁住仲有機會改變...未來更難以改變...
“灑...”就喺我差唔多洗好晒餐具之時...

「不如我哋今日去牛棚睇藝術展咯~」阿月突然從後攬住我條腰~

『嘩...咁突然吖?』啱啱仲Disconnection...咁突然就Connect返?

所以我成日都話估阿月唔到㗎啦~

「難得你放假想行街街吖嘛~又見咁耐都冇過過去~」阿月攬實我,扭吓扭吓咁~

阿月裡面...真空...

我個背脊...可以好清楚咁感覺到...軟熟...豐彈性...仲有兩點...

好耐都冇...阿月對小饅頭...十足十仲處於發育階段嘅小妹妹...
『好吖好吖~都真係好耐都冇過過去~』我都話阿月長唔大㗎啦~

「嗯嗯~咁你快啲去梳洗先啦~」阿月就拉住我隻手~

『喂...喂...俾我抹乾埋對手先啦...』

抹乾埋對手之後,就拎埋套出街衫...入浴室...

正正常常嘅出街衫...再唔係黑色緊身衫褲...

終於都...可以正正常常...
“灑!”正正常常咁梳洗...

唔使再諗委託要做啲乜...要點樣執行委託...

唔使擔心...死咗都唔知咩事...

距離香港末日...仲有廿年...

“灑...”梳洗完由浴室行返出嚟...

「快啲啦快啲啦~」阿月已經著上一條黑色吊帶連身長裙,好心急咁跳跳紮紮~
藝術展

我老媽子以前暑假成日帶我周圍去參觀,都有去啲某某某藝術展咁
『得啦得啦~等我搞埋個頭先啦~』衫都換好喇~好快就出得門口啦~

「你個頭搞唔搞都係咁柒㗎啦~唔使搞啦~」阿月仲係勁心急咁跳跳紮紮~

『咁都要吹返乾㗎~』我就拎起把風筒...

「等我嚟喇等我嚟喇~」阿月就搶走我手上把吹筒~

“颼!”

有阿月幫我吹頭真係幸福~
「吹完!行喇!」阿月只係幫我吹咗兩下...

『喂!兩下㗎喎!』

「得㗎喇~出面咁曬~曬兩曬人都乾啦~」

『咁曬法咪又出汗...又濕過...』

「咁咪係囉~反正而家吹乾,一陣出去又出汗咪又係濕~」

『喂水同汗兩樣嘢嚟㗎喎~』

「都係濕吖~」
『呃...唔好啦~而家吹乾咗先啦~』

「好喇好喇~幫你再吹乾啲喇~」

『唔該~』

“颼!颼~颼~颼颼颼颼~颼...”

「搞掂喇~」

『好似...好似仲有啲濕濕地...未乾晒喎...』
「啱㗎喇~唔好乾晒吖~八成啱㗎喇~」

『又唔係瞓覺...』

「瞓覺先係要乾晒吖~唔係會有頭風㗎~頭痛死你吖~你有冇腦㗎?」

『許...成個婆仔咁...』

「係吖係吖~我係婆仔吖~點吖你?好掛住你個小妹妹吖?」

『我...我我...邊係吖?你又講咗去邊吖?!』

「講咗去你心裡面嗰句囉~」

今晚出完

三句預告

拎齊晒鎖匙銀包電話...

唔使著行者長袍...唔使綁匕首落大髀...唔使插把精神刀柄喺腰間...唔使戴精神液喺身...

總係有啲...唔自在...
唔通你老媽子真係月月
你真名係唔係叫思揚/念揚
拖劇情拖到...
吹頭都可以寫幾段,繼續出啦
我唔係姓陳架...
溫馨嘅對話吖
情趣識唔識㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞