《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
主席 我要求點名
飛揚到
九鳥到
金鈴到
主席 我要求點名
飛揚到
九鳥到
金令到
食屎啦支那婆
想用碌鳩懲罰佢
唔知大家有冇睇過一套漫畫 講男主角懲罰啲女仔 就係入廁所對住個女仔啲相嚟打J
單吊到
好多囝囝
冇囡囡

上回講到飛揚同月月喺牛棚遊多陣~睇多陣展覽後~月月話肚仔餓~
唔知土瓜灣有乜食呢?
月月話知道附近新開咗間樓上咖啡店~想過去試試喎~
OK吖~月月推介得嘅,一定係好嘢~
一上到舊唐樓,係一間古著店...唔止...
仲有好多貓貓添~
原來係一間貓貓古著咖啡店~
啲貓貓都好黐月月~但飛揚就唔多受貓貓歡迎喇~
唉~飛揚真係慘~明明都係好鍾意貓貓...但又同唔到貓貓玩...
搵個位坐低後,月月就去買嘢返嚟~
飛揚又喺度沉思...未來嘅地獄係點鍊成?
雖然自己穿越過時空...但就冇去探究過...
到月月買完嘢返嚟,飛揚望住杯拿鐵...裡面隻貓貓拉花...
又令飛揚諗返起...第一次...梓翹帶佢去Today Coffee...
第一次喺Today Coffee飲嘅Latte...係有雀仔拉花...
「係係係...咁你思考咗啲乜出嚟吖?」正當阿月拎起杯Espresso,想放近嘴邊之時...
『等等先!』飛揚捉住阿月隻手仔!
「嗯?」阿月一頭問號~
『我想...試一啖...』飛揚拎走阿月手上杯Espresso...
「吓?」阿月睜大對大眼仔!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 07

我拎起屬於阿月杯Espresso...放近鼻聞一聞...

唔...咖啡嘅香味...

然後再細味一口...

『唔...』閉起雙眼...

呢種味道...Espresso嘅味道...
「點吖?」阿月睜大對大眼仔望實我~期待我嘅答案~

『麻麻地姐...』我擰擰頭...

「嘩!講到自己真係好識飲咁喎!」阿月立即由我手上搶返杯Espresso!細味一口!「唔...唔係吖~都唔錯吖~」

『嘩...咁都叫唔錯?仲以為你真係好識飲...原來都未飲過好嘢...』平時扮晒嘢咁...

「嘩!俾你呢啲外行人話我唔識飲吖?仲話我未飲過好嘢吖?你平時好似都只係飲Latte咋喎!少啲奶都話苦到入唔到口喎!仲話飲Espresso?!」阿月雙手拎住杯Espresso,用上鄙視嘅眼神斜視住我...
『嘩...我就係喺未來曾經飲過一杯堅好飲嘅Espresso!』頭先一飲啖Espresso嘅時候...嗰種感覺...嗰種感覺...曾經飲過宋伯伯沖嘅Espresso...亦係我第一次真真正正品嚐Espresso...

當Espresso進入口腔之時...苦而不澀...甘而不酸!

真係一飲上癮...

而家...喉嚨充斥住渴求...渴求再品嚐多一次...宋伯伯沖嘅Espresso...

「唔...」阿月仲係斜視住我...

『你唔咩呢又?』我又回返個冷眼俾阿月...

「睇嚟係我講得太多苦而不澀...甘而不酸...」阿月鄙視住我...擰擰頭...
『你又想講因為你講得太苦而不澀,甘而不酸,所以令我喺夢中都有呢種味覺出現呢?』唔好話我睇死你...

「咦喂~醒咗喎~」阿月俾個讚我!

『跟官咁耐仲唔知官姓乜咩...』郁吓條尾都知你想點啦~

「係吖係吖~小蟹柳~」阿月又冇我咁好氣咁~

『係穿越吖!穿越!你係要將我嘅經歷寫成故嘅話,一定要係寫穿越吖!』呢點好重要!

「得喇得喇~我會寫話你喺巴士瞓著咗...」我冇等阿月講完...

『唔係喺巴士瞓著咗吖!係坐巴士穿過時光隧道!穿越時空!去到廿年後嘅香港吖!』我立即更正!
「得喇得喇~瞓著咗穿越時空吖嘛~」阿月又唔多著緊咁~

唉...真係俾阿月激死吖...

“喵~”呢個時候,又有隻白色貓貓走嚟阿月身邊~

「做咩吖你~」阿月就抱起隻白色貓貓~放喺大髀上~

望住隻貓貓勁嗲咁扭阿月摸摸...

『真係唔知呢間嘢係點做生意...』我冷眼望住隻白色貓貓...

隻白色貓貓繼續懶得理我...好爽咁瞓喺阿月大髀上,任得阿月摸肚仔~
「嗯?有咩問題?」阿月又懶得理我咁,邊摸住隻貓貓肚仔邊食嘢~

『又賣衫...又有貓...又咖啡店咁...三不像...』我都食啲嘢先~

「嗯?又有咩問題?阿貓地攤都係咁㗎啦~吸引愛貓人士幫襯吖嘛~」阿月眼尾都唔望我一眼~

『阿貓地攤又點同呢?呢度仲要賣埋衫喎...啲貓毛又黐晒上去...又吸晒啲咖啡味...仲有烤焗味...』點買返去著吖...

「所以話你唔識嘢~咁先有味道㗎嘛~呵~」阿月問問隻貓貓~

“喵~”隻貓貓又真係好似好認同咁點晒頭~
「嗱~你睇~貓貓都識嘢過你吖~」阿月又恥笑我~「唔好因為唔受貓貓歡迎而討厭貓貓先得㗎~」

『我邊有討厭貓貓姐?我都不知幾鍾意佢哋~就算幾唔受佢哋歡迎,我都係咁鍾意佢哋㗎囉好唔好~』最多咪離遠啲望佢哋...

「係喇係喇~」阿月一邊玩貓貓,一邊食嘢又含住隻叉,望一望遠處...靠近落地大玻璃窗嘅一張空檯,「話說呢度呢...最出名其實唔係賣衫...唔係有貓貓...唔係啲咖啡...而係有個占卜師...好準㗎!不過唔係成日出現...又冇得Book...要睇好唔好彩...」

『占卜師...哦!你今日趕住過嚟嘅真正目的唔係想嚟睇藝術展!係想嚟搵占卜師先真嘅!』我就話阿月係有目的㗎啦!

「嘻嘻...又唔好咁講~睇藝術展係其中一個原因~好耐都冇返過嚟想返嚟行吓又係其中一個原因~上嚟睇吓同占卜師有冇緣都係其中一個原因~」阿月對我莞爾一笑~

『係咩...』有咁多原因㗎咩?
「呢個世界唔係乜都非黑即白嘅~亦唔係單純得正反兩面~更唔係得一個原因就有而家嘅結果~而係由好多條線...由唔同方向...唔同角度...向唔同角度...唔同方向交織而成嘅~」阿月又扮晒高深咁~點點頭~

『吓?』係唔係又要上哲學堂喇?

「世上所有事並唔係突然出現...」

世上所有事...唔係突然出現...

「一杯咖啡,唔係沖出嚟就有...」

一杯咖啡...唔係沖出嚟就有...

「沖之前要磨...磨之前要烘焙...烘焙之前係一粒咖啡豆...咖啡豆又係由邊個種出嚟呢?」

咖啡豆係由邊個...種出嚟?
「邊個種...喺邊種...幾時種...點樣種...杯咖啡嚟到我手上之前...經歷過好多好多...」

經歷過好多好多...

「你同我嚟到呢度都係一樣...好多好多...」

我同阿月嚟到呢度...

「差一個燈位...行慢幾步...上唔到架巴士...冇傾買油畫嘅事...我手上而家呢杯咖啡...未必再係呢杯咖啡...」

阿月手上杯咖啡...未必再係呢杯...

「所有所有...看似偶然...其實必然...」

偶然...必然...

今晚出完

三句預告

「時空就如一個戴有唔同顏色碎沙嘅容器...每搖一下...碎沙嘅排序及分佈都會唔同...構成唔同嘅圖案...」

唔同嘅圖案...

「每一個容器都可以有屬於佢自己嘅圖案...縱使容器嘅大細與各顏色碎沙嘅佔有比例完全相同...」
各位 懲人節快樂
唔係好明你講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞