《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
金令早
各位早晨
又醒咗瞓唔返 好攰吖
午安
好耐冇見,被連仔禁言咗一個禮拜
影影午安
今次又衰咩
佢話我spam
咁大誤會
係唔係俾五毛盯上吖
可能係
俾人瘋狂report
太揚喇太揚喇
吸引到火力了
我都係叫人做twitter啫
人係唔可以太過努力

上回講到占卜師出現!
月月就拖住飛揚去搵占卜師占卜!
行到埋去睇清楚啲...占卜師個妝直頭好似易容術咁!
月月話想占佢同飛揚呢個傻佬嘅命運~
冇問題吖~
月月同飛揚抽到第一張係戀人正位~
果然係命中注定嘅一對吖~
然後就係命運之輪逆位...
所有嘢...都有機會逆轉...咁講法...飛揚有可能再次失去月月!
唔撚係吖化?!
而最後一張係月亮逆位...
「月亮...不安...迷惑與恐懼...最讓人感到恐懼嘅時刻...就係面對未知之時...而非敵人已經出現之後...讓人感到精神最緊繃嘅時刻...」占卜師諗一諗...
點解點聽都唔似係好嘢?
「面對未來嘅迷惘...面對陌生情況嘅不安...隱藏嘅秘密...危險...敵人...你哋嘅未來...正等著你哋...」占卜師凝視住飛揚同阿月...
飛揚同阿月嘅未來...隱藏嘅秘密...危險...敵人...
「不過唔需要太過困惑...由於係逆位嘅關係...隱藏嘅事物將逐漸浮現...無論係暗藏嘅敵人...危險...秘密...都將一一浮現...而變得較不具危險性...因為當佢哋都浮出檯面之時...自然知道該如何應對...」占卜師望住“月亮”,點點頭。
咁即係...好定壞吖?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 09

我仲係未清楚塔羅牌俾我嘅啟示...

占卜師眼定定咁望實三張牌:「三張牌得嚟嘅啟示係...你哋係命中注定...喺命運之輪之中轉動...暗藏嘅敵人...危險...秘密...好快都會一一浮現...但唔需要擔心...因為當所有所有都浮出檯面之時...應對嘅方法亦隨之出現~」

咁即係...點吖?

「嗯~」阿月好似好明白咁~好似好安心咁~

真係明白?真係可以安心?

我仲係一頭霧水喎...忐忑不安喎...
「不過有一點你哋要好好記住。」占卜師舉起隻食指。

有一點要好好記住?

「就係...結局唔一定係得一個!」占卜師好認真咁望實阿月!

結局唔一定係...得一個?

又話應對嘅方法會隨之出現...又話結局唔一定係得一個?

係唔係有啲矛盾呢?
「好好記住喇。」占卜師再叮嚀我哋多一句。

「嗯~好好~我會好好記住~係呢~幾錢吖?」阿月摷摷個銀包仔~

「我哋有緣...唔收你錢~」占卜師帶住微笑望住我同阿月揮揮手~

「咁就多謝晒喇~」阿月向占卜師鞠一鞠躬~

『多謝...多謝...』我都向占卜師鞠一鞠躬...

占卜師同我哋揮揮手~

我同阿月都同占卜師揮揮手後,就一齊起身轉身離開~
同阿月坐返埋位之後...我再偷偷咁望住啱啱拎起本書睇緊嘅占卜師:『喂喂...你明佢講乜吖?』

阿月拎起部電話,眼仔碌碌咁點點頭:「明吖明吖~」

『咁即係點吖?』我繼續留意住個占卜師...

「咪講得好清楚囉~仲問~」阿月又好似冇我咁好氣咁~撳撳部電話~

『我就係唔清楚先問你咋嘛...』占卜師仲係好專心咁睇佢手上本書...

「咪就係話我哋係命中注定~將會遇上命運之中要遇上嘅難關~但唔使擔心咁多~因為應對方法會隨住隱藏嘅危機浮現而相繼浮現~而且結局唔一定係得一個囉~」阿月又點點頭~
『嘩...你講到好似好放心咁喎...』我就真係冇你咁樂觀喇...

「放心又有咩問題呢?」阿月冷眼打量住我,「同船到橋頭自然直一樣道理咋嘛~」

『啱吖啱吖...撞到冰山特別攣...』幾咁危險吖...

「做人唔好咁灰先得㗎嘛~都話咗結局唔一定係得一個㗎嘛~」阿月一副“聽日一定會好天嘅”咁嘅樣~

『所以咪話有機會撞冰山囉...』咁都唔明...

「唉~冇你咁好氣吖~去叫多杯咖啡先~」阿月彈一彈起身~「你飲唔飲吖?」

『哦...好好...』
「咁你想飲咩吖?Latte吖?」

『呃...都係要杯Espresso啦...』

「嘩...連你都話要飲Espresso...果然命運之輪正在轉動吖~」阿月就彈彈跳跳咁走去櫃檯~

望住阿月嘅背影...再望返占卜師...

啱啱就有一對情侶坐喺占卜師面前...

望住呢對情侶同占卜師講咗幾句...占卜師就開始為呢對情侶占卜...

總係帶住不安...

頭先占卜師為我哋占出嚟嘅啟示...總係覺得帶住不祥之兆...

係我誤解?定係我諗多?
「喂~Espresso吖~唔好發呆啦~」等到阿月拎咗兩杯Espresso返嚟之後,又有幾隻貓貓跟住阿月身邊~

『唔該~』我接過阿月手上杯Espresso,望住啲貓貓...

啲貓貓當然又係唔Show我~只係想同阿月玩~

唉~算啦~我都慣㗎喇~

有得離遠望住阿月同啲貓貓玩都開心㗎喇~

我細味一口Espresso...唔...都係冇宋伯伯嗰杯咁正~

宋伯伯...
呢個年代嘅宋伯伯...會喺邊呢?

唔止宋伯伯...仲有Owner...輝哥...雨姐...梓翹...子茵...

綽姿同羅羅就仲未出世㗎喇~咁仁慈呢?片翼呢?SPIRIT呢?

SPIRIT...冇錯喇...呢個世界...係有SPIRIT...

縱使我返咗嚟...SPIRIT一直都潛藏喺呢個世界之中...

而家佢哋做緊乜呢?又有幾多行者潛伏咗喺香港呢?
呢個年代...我諗應該就唔會好多...

咁應該幾時先多?

再遲啲...再動盪啲...

一邊品嚐住Espresso...一邊望住阿月同幾隻貓貓玩...

和平嘅日子...越嚟越少...

我哋正在步入亂世之中...
絕大多數嘅人都仲係懵然未覺...

安逸久了...變成一隻唔識得捕獵...更唔識得保護自己嘅家貓...

殘酷嘅未來...就等緊我哋送到嘴邊呢...

繼續同阿月享受僅餘嘅安寧...

歎住杯Espresso...同貓貓玩...(就只有阿月有得玩...冇我分...)

又留意一眼占卜師...又有一對情侶搵佢占卜...
唔好停,繼續出

兩倍 thx
「好喇~都差唔多喇~」阿月飲埋最後一啖Espresso~

『嗯?走喇?』我都飲埋最後一啖Espresso...都真係冇宋伯伯嗰杯咁好飲...

如果喺呢個年代都可以飲到宋伯伯嘅咖啡...Today Coffee嘅咖啡同食物...你話幾好呢~

「嗯~都坐咗好耐喇~差唔多係時候要走喇~」阿月就企起身,同啲貓貓揮揮手~

『哦...好好...』我都起身~同啲貓貓揮揮手~(當然冇一隻貓貓係理我嘅...)

同阿月拎齊嘢,就拖實佢隻手仔,離開呢間充滿特色嘅古著貓貓占卜咖啡店~

今晚出完

三句預告

拖住阿月隻手仔,落到嚟街上行~

時間仲算早~都仲係中午~

阿月捉實我隻手,伸咗個大懶腰:「嗯~吖~都真係好耐都冇返過嚟喇~喂~仲記唔記得你追巴士吖?」
啱啱出完 明天繼續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞