《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
但令人難忘
妹妹仔午安
金令午安
吸塵機器人會唔會好啲 有得𥄫底
power off早
影影午安
啱吖啱吖
最後校對中
仲有八分鐘

上回講到飛揚提起廿年後...呢度會變成愛港愛國嘅辦事處。
愛港愛國...係國安局嘅爪牙...係幫支共辦事...
主要係搵啲黑社會幫手...又捉啲異見人士返嚟...嚴刑拷問...
飛揚已經見過唔少...絕望之中...帶住一絲絲希望嘅眼神...
雖然話捉嘅人又未去到革命軍嘅級數...之但係黃傘都唔碎料~
而且逆行者都同黃傘有啲關係...(飛揚仲俾逆行者陰咗鑊~)
月月都覺得好正常~喺唔同層面吸納唔同力量,係反抗嘅必要手段~
飛揚就真係唔知逆行者想點...
月月就好有興趣咁~話寫故就係要了解晒各方勢力~
傻㗎真係...飛揚大難不死...難得返到嚟就真係唔想諗咁多...
不過既然去過未來...體驗過地獄...而家又返到嚟...又可唔可以...改變呢?
以飛揚呢粒...細小嘅齒輪...
飛揚同阿月繼續睇展覽~
有一幅幅嘅畫~又有一件件大大小小嘅展品~
有啲睇得明~有啲睇咗介紹都唔明~
飛揚真係冇乜藝術感㗎~
然後...
「咦咦喂喂喂~呢幅畫~呢幅畫~~~」阿月拉住飛揚走去一大幅畫面前~
飛揚望住呢幅...夜幕之下...黃金海岸...明月倒照...油畫?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 21-現在過去] PART 06

望住幅油畫...呢幅油畫...

「唔...唔...嗯!呢幅夜幕之下的黃金海岸的明月倒照真係好有Feel!」阿月望住幅油畫好滿意咁點點頭~

『呢幅...呢幅油畫...我見過㗎...』我望住塊簡介板上寫住“夜幕之下的黃金海岸的明月倒照”...

明明就係...呢幅油畫明明就係...

「嗯嗯?你見過?」阿月眼仔碌碌咁打量我一眼,再望返幅油畫~

『係吖係吖...我喺未來嘅時候...喺黃金海岸嘅攤檔見過...』係呢幅...我可以肯定...同梓翹一齊行黃金海岸嗰日...見到就係呢幅油畫!

點會...又點會咁巧合...
「係吖係吖?又會咁有緣嘅?咁睇嚟呢幅油畫注定係屬於我!」阿月點一點頭後,就拉住我行!

『喂喂...行去邊吖?』我就俾阿月拉住嚟行!

「去搵職員吖~」阿月一邊拉住我行~一邊左望右望~

『吓?』搵職員做乜吖?

正當我哋想行出門口,咁啱就有個掛咗名牌嘅女職員行入嚟!

阿月立即單刀直入開口問:「你好吖~我想買嗰幅油畫吖~」

阿月回身一指!指住幅“夜幕之下的黃金海岸的明月倒照”!
「吓?」女職員一面驚訝,之後帶點尷尬,「呃...展品屬非賣品...只供展覽...」

係咯係咯...嚟過牛棚咁多次睇藝術展,次次都係非賣㗎啦~阿月唔會唔知㗎~

「我知我知~」阿月點點頭,又睜大對大眼仔望住個女職員,「但我真係好欣賞呢幅藝術品!仲同佢好有緣呢~」

「呃...」女職員面有難色,「之但係所有藝品都係非賣品...真係唔賣得俾你呢...」

「我唔係要立即拎走~」阿月窮追不捨,「我只係想喺展覽完咗先帶佢返屋企姐~」

「呃...」女職員嘅面色越嚟越尷尬,「之但係呢...」

阿月冇等個女職員講完:「不如你幫我打俾個畫家,等我同佢傾吖~」
「吓?」女職員一面驚訝,之後帶點尷尬,「呃...展品屬非賣品...只供展覽...」

係咯係咯...嚟過牛棚咁多次睇藝術展,次次都係非賣㗎啦~阿月唔會唔知㗎~

「我知我知~」阿月點點頭,又睜大對大眼仔望住個女職員,「但我真係好欣賞呢幅藝術品!仲同佢好有緣呢~」

「呃...」女職員面有難色,「之但係所有藝品都係非賣品...真係唔賣得俾你呢...」

「我唔係要立即拎走~」阿月窮追不捨,「我只係想喺展覽完咗先帶佢返屋企姐~」

阿月冇等個女職員講完:「不如你幫我打俾個畫家,等我同佢傾吖~」
等到女職員聽完個電話之後,又遞部電話俾阿月:「咁麻煩你俾返個姓名地址同電話我...等個展覽完咗,我哋再送幅油畫過嚟俾你。」

「嗯嗯~」阿月就接過部電話快速咁撳撳撳撳撳~撳完再交返部電話俾女職員,「咁就麻煩晒喇~」

女職員接返部電話,望一望:「咁好啦羅小姐~到時再聯絡~」

「勞煩晒~」阿月向女職員鞠一鞠躬~

「唔勞煩~」女職員都向阿月鞠一鞠躬揮揮手~

我同阿月都向女職員揮揮手後,擰轉頭望返住幅“夜幕之下的黃金海岸的明月倒照”...
『真係俾你買到吖?』呢幅曾經喺未來出現過嘅...油畫...

「嗯嗯~」阿月眼定定咁望實幅油畫,「鍾意嘅嘢就要得到~」

『哦...啱吖啱吖...完全合乎你嘅性格吖...』我都眼定定咁望實幅油畫,『不過呢...都話咗唔係發夢咯...』

「嗯?我有話發夢咩?」阿月望咗我一眼~

『有吖...頭先你同個畫家講電話嘅時候...』唔係自己講過乜都唔記得吖化?

「哦?好似係喎~」阿月又眼仔碌碌咁~「咁你頭先講發夢見過吖嘛~」

『我係話喺未來見過!係穿越!穿越吖!』
「吓吓?係咩係咩?穿越囉~穿越囉~」

『你好似Hea我咁喎...』

「邊係呢~邊係呢~咦咦喂喂喂~有本名冊有本名冊~」阿月就拉住我走去本簽有幾個名嘅名冊面前~

阿月拎起支Marker~喺本名冊上畫咗個女仔公仔~然後遞咗支Marker俾我:「嗱~到你~」

我接過阿月手上支Marker:『今次畫公仔吖?』

「係吖係吖~睇睇你係唔係真係一啲藝術感都冇提升過吖嘛~」阿月又對我莞爾一笑~

『睇少我...』我就喺阿月隻女仔公仔身邊畫返個男仔公仔...
好努力又好用心咁畫...畫...畫...

『好!搞掂!』幾經辛苦,畫到牙血都出埋...終於俾我畫好隻拖住阿月隻女仔公仔嘅男公仔~

「唔唔唔...」阿月忍住笑,「呢隻咩嚟㗎...咁樣衰嘅...」

『咩樣衰吖?你有冇藝術感㗎?』畢加索都係咁上下咋!

「唔唔唔...藝術感...唔唔唔...你不如畫隻火柴人算~花哈哈~」阿月忍唔住捧腹大笑~
『我都係襯返你姐...』笑笑笑...

「點襯吖?反襯吖?」

『咩點襯吖?反咩襯吖?明顯係現實咁襯啦!』

「嗯嗯~啱吖啱吖~現實都係咁上下啦~」

『嘩...你咩意思吖?』

「正正就係你理解嘅意思囉~」

今晚出完

三句預告

同阿月再喺牛棚遊幾轉~欣賞唔同嘅藝術品~

阿月嘅心情都好好~

梗係啦~又俾佢買到心頭好~
係咪貼錯文

仆街真係貼賺錯咗一段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞