《香港傭兵》(40)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
影影早
記得戴口罩
power off早

非Gay
金令早
這裡沒有gay
仲有兩分鐘
就快出
出文前都要屌
CSI口罩上晒大陸 呢個政府係唔係CLS㗎

上回講到月月都話飛揚好弱㗎~
然後就講開,原來月月有寫開故~而且仲已經出書~出版社仲想月月去書展簽書添~
原來月月咁勁㗎?
唔止!原來月月已經搵到七位數字~
咁搵得㗎咩?!
不過月月冇打算去簽書喎~因為月月係以男性身份寫甜故~咁樣一出嚟咪穿晒囉~
咁唔係仲有話題咩?
月月話呢張皇牌係要留到最後先出喎~
幾時先係最後?
「仲有仲有~已經有電影公司搵我傾喇~」阿月點點頭~
『嘩!仲要拍成電影添吖?!』邊間邊間?係唔係古天樂嗰間?!
「嗯嗯~其實都傾得七七八八㗎喇~等到書展開始,就會宣布埋電影開始拍攝~」阿月又點點頭~
『哦!到電影開拍嘅時候先公開身份!』飛揚冇估錯喇掛?

「梗係唔係啦~」阿月帶住微笑擰擰頭,「我係會參與拍攝~喺套戲裡面拍幾個鏡頭~」
『哦哦!到上畫先話俾人聽嗰個就係你本人!』今次冇估錯喇掛?!
「梗係唔係啦~呢套都只係其中一套~到打後嗰啲故都拍成電影,我又會拍幾個鏡頭~」阿月又點點頭~
『呃...』咁即係...
「每套戲都拍幾個鏡頭...好似路人甲乙丙丁咁...就睇有冇人留意到呢個彩蛋...」阿月對住飛揚莞爾一笑~
呃...阿月個腦...究竟係乜構造...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

“吼...”巴士繼續向住土瓜灣方向行駛...已經駛入九龍區...

『喂喂...你搵得咁多...拎啲出嚟幫補吓好喎...』賺咗成百萬...小富婆啦...

喺屋企發吓夢發吓呆打吓文就賺成百萬...

難為我日日朝九晚唔知幾點仲要隨時星期六都要OT...仲要搵得雞碎咁多...

公平咩?!

「許~又係你應承過話養我嘅~我冇迫你㗎~亦唔係我提出㗎~係你自己講㗎~我嗰時都話唔使㗎啦~係你硬要話唔想我辛苦㗎嘛~」阿月又對我莞爾一笑~

係...係姐...之但係...點解我而家總係覺得...嗰時嘅阿月係用上一招以退為進㗎呢?
『係姐...之但係...』我都未講完...

「我唔理吖我唔理吖~你應承咗㗎~」阿月又谷一谷塊面豬登~

唉...睇嚟呢個伏早喺我向阿月許下諾言前一秒就已經埋下...

「更何況...」阿月諗一諗,「啲錢有個好重要嘅用途...」

『重要用途?』幫補我哋嘅生活呢點仲唔夠重要吖?

「我要開間...咖啡店~」阿月對眼一亮~
『咖啡店...』我諗一諗,『你一直都想開嗰種...精品咖啡?』

「嗯嗯~已經唔係想~係計劃好~」阿月得得戚戚咁點點頭~

『算罷啦~蝕死你吖!又話要喺旺角開~又話要有好景緻~舖租一定唔平啦~仲話店裡面要留個位置,俾我哋本土嘅藝術家寄賣佢地既心血...香港係一個文化沙漠嚟㗎嘛~你仲話要賣藝術品?啲人識條鐵咩?再加上Cafe,人哋去Starbucks影張相做偽文青~再唔係去Agnes b扮High class放上IG呃Like好過啦~邊會真係有人上到去欣賞完藝術品,買到合眼緣嘅藝術品之後,仲會坐低生活態度?FF就有~仲話佣金抽得嗰1%...一杯咖啡仲要賣得嗰廿蚊...』我都唔係第一次講㗎啦...

「所以我咪已經準備好成百萬慢慢蝕囉~」阿月又對我莞爾一笑~

『呃...都唔係咁Dom落海㗎...』雖然我唔覺得阿月啲錢係辛苦賺返嚟...
「怕咩姐~我已經有好幾個作品大賣~仲要係獨立得嚟有連貫性~即係咩吖?」阿月古古惑惑咁打量住我~

『咩吖?』我唔知喎...

「即係話打後嘅故事吸引到新讀者,佢哋都有機會睇返我之前嘅作品~即係之前嘅作品都會多人睇咗~又有機會再版~然後再拍電影~然後又會有人關注打後嘅作品會同前面嘅作品有咩關連~然後又有話題~有話題自然就會喺人與人之間傳播~做到宣傳效果~唉~睇你都係唔明㗎喇~」阿月又莞爾一笑擰擰頭~

嘩...我真係唔明喎...

我只係覺得...阿月FF得太美好姐...
「總之呢...咖啡店就箭在弦上...」阿月諗一諗,「改咩名好呢?」

改咩名...

『Today Coffee...』突然諗返起...Today Coffee...

「Today...Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present...嗯嗯...」阿月點點頭,「當下都幾啱我Style~」

『你鍾意就好喇~』難得幫到阿月手,『係喎!我都可以幫你㗎喎!』

「嗯?你?」阿月一面嫌棄咁望住我。

『嘩...你咩意思吖?我識啲嘢㗎!』唔好睇少我吖!話晒我都喺Today Coffee幫過手㗎!

「識啲咩吖?抹檯拖地吖?都OK嘅~總要有雜工~」阿月恥笑住我~
『抹檯拖地我梗識啦!我仲識沖咖啡添㗎!』睇少我吖而家?

「係係?講嚟聽聽~」阿月又古古惑惑咁打量住我~等我講~

『咖啡豆要存喺陰暗嘅地方啦...最好飲嘅時候先磨豆...』我記得有咁講過...

「嗯嗯~」

『咖啡豆係有保鮮期嘅...仲要好短添~』

「嗯嗯~」
『所以除咗保存方法講究,我哋都會喺沖俾客人享用時先開始磨粉~確保品嚐到最佳風味嘅咖啡~』

「嗯嗯~」

『唔同咖啡就要磨出唔同粗幼嘅咖啡粉~』

「嗯~連呢點都講得出,好似真係做過功課喎~」阿月好似幾滿意咁點點頭~

『梗係啦~雨姐教過我㗎嘛~』我有好好記住㗎~

「雨姐?」阿月一頭問號咁打量住我~

『嗯~我喺未來...得閒都有喺咖啡店做Part Time嘅~雨姐係間咖啡店嘅員工~仲可以話係打晒色添~』嗯嗯~Owner同輝哥都係冇鬼用嘅男人~
「哦~姐姐嚟㗎?」

『嗯~』

「哦~好大波㗎?」

『都幾㗎~』

「哦~御姐吖~御姐吖~」阿月又古古惑惑咁~笑到衰衰咁~

『咩...咩御姐吖?』呢個阿月又想講咩吖?

「又大波又乳姐仲唔係御姐節奏~」阿月流晒口水咁~

『痴線!正經啲得唔得㗎你...』阿月個腦淨係得呢啲㗎咋!

明顯係寫得甜故太多啦!
「嘩~而家係邊個唔正經?肯定係你平時返工就係睇埋晒呢啲嘢~所以發夢都係呢啲嘢~」阿月又古古惑惑咁打量住我~

『痴線!返工好忙㗎!邊似得你咁吖?仲有吖!唔係發夢!係穿越!』要我講幾多次吖?!

「又中二又妹控又御姐~真係一個好好嘅題材~將你個夢寫成故,一定吸引到唔少毒毒睇~」阿月又FF~

『都話唔係發夢咯!係穿越呀!』仲有!阿月啲讀者本來就全部都係毒毒嚟㗎啦!

「不過...」阿月好認真咁諗,「有一點值得注意...」

有一點...值得注意?

今晚出完

三句預告

[Day 21-現在過去] PART 05

“吼...”巴士開始駛上山...鑽石山...

「嗯...」阿月諗一諗,點點頭,「就係戰鬥場面太少...」
已經將[Day 21-現在過去] PART 04 Upload上Facebook同紙言
會唔會搞到時空崩塌㗎
真係FF故平行時空
床上戰鬥畫面太少
飛揚分身又劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞