[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下

744 回覆
742 Like 7 Dislike

捱得到果啲真係好犀利
留名
仲未到恐龍
留名
樓主有無睇過依單野?有無諗過係咩古代生物仲存在做既?http://www.ettoday.net/dalemon/post/3540
留多次名,推
樓主有無睇過依單野?有無諗過係咩古代生物仲存在做既?http://www.ettoday.net/dalemon/post/3540

好似話鯊魚由bb胎入面開始就已經會同類相食
樓主信演化論多啲定進化論?
我想問吓講咗恐鱷未
未追得晒

兩個唔係一樣架咩

兩個唔係一樣架咩

好似話進化論係由廢變勁,唔關環境事
而演化係因應環境而改變,汰弱留強去適應環境

好似係咁
利申 dse程度 bio

兩個唔係一樣架咩

好似係咁

廣泛被接受既係Darwin既適者生存,姐係你所講既演化

兩個字眼好似係一樣意思,用英文學bio所以唔肯定
留名!鍾意古生物

兩個唔係一樣架咩

好似係咁

咁由眼點至現今眼既演化,同軟卵至子宮卵既演化應該點解釋
呢種結構似係所謂既進化多過演化

利申,一直都好認同適者生存呢一套

兩個唔係一樣架咩

好似係咁

乜野係眼點同軟卵
46億年物語真係神game, 好玩, 有教育意義, 音樂正

希望會重製
非理科出身,睇到呢度覺得好精彩

兩個唔係一樣架咩

好似係咁

乜野係眼點同軟卵

冇記錯傍觀巴打前十幾廿頁有寫眼點係乜
簡單講係一小pat用嚟感光嘅細胞
軟卵係咪即係蛇, 龜生嗰種蛋

眼點變眼同軟卵變子宮卵()係進化定演化
唔得閒講卵, 淨係講眼
眼點同眼個分別係簡單同複雜, 但複雜係咪=進步?
構成眼嘅細胞種類同數量都多過眼點好多, 要嘥多啲能量製造同供養多啲細胞, 仲要是但一樣發育有問題隻眼就廢咗, 咁樣算係進步定退步?
用"眼點變成眼"證明生物係進化唔係演化, 但係再細分落去, 貓眼夜視能力勁但近視同睇唔到咁多顏色, 人眼睇彩色一流又控制到焦距但夜晚視力好差, 魚同昆蟲甚至睇到UV, 咁呢幾種眼喺眼點>眼呢個進化史上分別佔據咩位置? 應該係貓眼進化成人眼, 定係掉返轉?

生物基因突變點樣分好壞?由人去分?
進化定演化定神神化化都係人對呢個現象既描述 用咩terms會對呢個突變現象有咩影響?

應該係貓眼進化成人眼
應該係人眼進化成貓眼
應該係貓眼人眼同時出現

以上三種又對神神化化論有咩沖突?
「二疊紀講完喇?吓?」
梗係未。
前面,我講左二疊紀之中,合弓綱既盤龍目以及合弓綱既獸孔目既故事。
我講左獸孔目係點崛起,引申出日後既哺乳類。

但我講過早期爬行動物,
分成2大分支︰合弓綱(Synapsida) + 蜥形綱(Sauropsida)

蜥形綱(Sauropsida)呢?
佢點樣演化?
點樣慢慢變成之後三疊紀(Triassic),侏羅紀(Jurassic),白堊紀(Cretaceous)既
恐龍呢?
關於恐龍既故事,
我地move on去下一個post繼續
https://lihkg.com/thread/240657/page/1
[古生物/多圖] 有無人傾下古代生物?包你目不睱給!(恐龍篇!!!!)

到時見!

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞