[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下

744 回覆
742 Like 7 Dislike
To 邊個發明返工 巴打

形狀都唔似你post嗰隻衣魚

LV 40 進化

LV 40 進化

有無諗過係蚰蜓

LV 40 進化

有無諗過係蚰蜓

肯定唔係
蚰蜓脆皮,極快速,好多腳,而且修長
通通唔係呢隻嘢嘅特徵

LV 40 進化

有無諗過係蚰蜓

肯定唔係
蚰蜓脆皮,極快速,好多腳,而且修長
通通唔係呢隻嘢嘅特徵

我錄咗5秒佢移動嘅video 不過無得up片
只論形狀,網上嘅衣魚似第9頁嗰隻eurypterus多啲
巴打呢隻乜蟲黎 ,呢排成日出現好撚煩

補充︰
志留紀先正式開始有脊骨魚
咁之前呢?有無魚?

寒武紀已經有魚仔
所以奧陶紀都有

Conodont

牙形石(Conodont)又稱牙形刺,舊稱牙形蟲、牙形類、錐齒、錐齒類。是一種古代未知生物的部分遺體,多呈尖齒或鋸齒狀。牙形石個體微小,從不足0.1毫米到4毫米,屬微體化石,其主要化學成分為磷酸鈣,一般呈琥珀光澤,淺褐黃、灰白色。牙形石在各種沉積岩中分布甚廣,灰岩和頁岩中最多,白雲岩、燧石次之,但是牙形石僅限于海相沉積物,非海相沉積物中至今尚未見到。

關於牙形石的生物分類位置問題至今沒有解決。20世紀60年代以前,主要有魚牙說、蟲顎說。80年代後,又有牙索動物說、觸手環動物說。牙形石在這一未知動物體內的功能也不十分清楚,似乎起牙齒作用的可能性比內部支撐物的可能性大一些。

牙形石從古生代寒武紀開始出現,幾經盛衰,絕滅於中生代三疊紀末期,其演化歷程達3億年。牙形石在這個期間演化十分迅速,使得它成為標準化石,有效地用於地層的劃分和對比。牙形石形體很小,在鑽探工程中的少量岩芯和岩屑中同樣可以採集到,這是大化石所不及的。所以在地層劃分和對比中,尤其是井下地層的劃分對比中,牙形石正日益起著重要作用。

好qq

成個on9仔咁
好撚正 推
去名古屋科學博物館睇過一次呢d生物既特別展

有講由外眼到內眼,複眼到而家我地隻眼既發展

由軟蛋到硬蛋再發展出子宮,真係好神奇

where ?遲D去日本想去睇下
求地點
我想問點解d物種會越黎越細
有趣
去名古屋科學博物館睇過一次呢d生物既特別展

有講由外眼到內眼,複眼到而家我地隻眼既發展

由軟蛋到硬蛋再發展出子宮,真係好神奇

where ?遲D去日本想去睇下
求地點

咩叫內/外眼?
複眼算唔算先進過人眼?
LM
本來我諗住係來鳩吹下

吹下有咩古今奇獸 巴閉史前生物

依家變左我個人talk show

同大家lecture natural history, evolutionary history
強帖留名學野
連登仔鐘意睇故多過講故
留名
文科人但勁鍾意睇呢啲資訊,仲揀埋bio黎讀
Btw上面講果隻蚰蜓親眼見過,勁撚核突(仲要係自己房度 )諗起都打冷震
補充︰
志留紀先正式開始有脊骨魚
咁之前呢?有無魚?

寒武紀已經有魚仔
所以奧陶紀都有

Conodont

牙形石(Conodont)又稱牙形刺,舊稱牙形蟲、牙形類、錐齒、錐齒類。是一種古代未知生物的部分遺體,多呈尖齒或鋸齒狀。牙形石個體微小,從不足0.1毫米到4毫米,屬微體化石,其主要化學成分為磷酸鈣,一般呈琥珀光澤,淺褐黃、灰白色。牙形石在各種沉積岩中分布甚廣,灰岩和頁岩中最多,白雲岩、燧石次之,但是牙形石僅限于海相沉積物,非海相沉積物中至今尚未見到。

關於牙形石的生物分類位置問題至今沒有解決。20世紀60年代以前,主要有魚牙說、蟲顎說。80年代後,又有牙索動物說、觸手環動物說。牙形石在這一未知動物體內的功能也不十分清楚,似乎起牙齒作用的可能性比內部支撐物的可能性大一些。

牙形石從古生代寒武紀開始出現,幾經盛衰,絕滅於中生代三疊紀末期,其演化歷程達3億年。牙形石在這個期間演化十分迅速,使得它成為標準化石,有效地用於地層的劃分和對比。牙形石形體很小,在鑽探工程中的少量岩芯和岩屑中同樣可以採集到,這是大化石所不及的。所以在地層劃分和對比中,尤其是井下地層的劃分對比中,牙形石正日益起著重要作用。

好qq

成個on9仔咁

有冇人有興趣聽下陸地生物係點樣由魚進化出黎?有我可以分享一下
有冇人有興趣聽下陸地生物係點樣由魚進化出黎?有我可以分享一下

好驚啲大隻深海怪物

泥盤紀, 4.19億年前–3.58億年前

呢個又係一個痴撚線年代!!
大量可怕生物出現!!

痴線魚︰鄧氏魚!!

嘩....打到爆哂缸

早期鯊魚
Cladoselache

連魚都變港女,識搵好碼頭上岸!

兩棲類,見參!

出現世界第一蟲!
Rhyniognatha

你老母,你班仆街蚊,畀我返返4億年前,我實踩扁你祖先!!

風光明媚

蕨類植物原始裸子植物出現
蕨類植物,你地都識架,咪呢D,今日都有

--------

下回
泥盤紀生物大戰

未~~~完~~!!!!!!

樓主喺邊度
諗起以前玩過隻game 叫 spore
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞