[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下

744 回覆
742 Like 7 Dislike
好耐無入來
我終於知道廁所嗰啲係咩蟲喇!
唔係衣魚,原來叫鼠婦

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/鼠婦

不過得好少資料,仲以為係古代生物
哇,巴打個post咁耐竟然仲keep住更新,好有心
留明
本來我諗住係來鳩吹下

吹下有咩古今奇獸 巴閉史前生物

依家變左我個人talk show

同大家lecture natural history, evolutionary history

巴打好高汁
高質post
Archimylacris eggintoni
石炭紀

遠古蟑螂。

現代蟑螂、螳螂和白蟻的共同祖先。它們生活在3.59億—2.99億年前的石炭紀時期,當時地球生物正從海洋過渡至陸地。

研究負責人是英國倫敦帝國學院博士生拉塞爾·加伍德,他說:「遠古蟑螂遍布石炭紀時期全球各地,目前通過分析它的3D結構模型,我們可以發現它的肢體是如何適宜各種地形環境,它不僅可以在空中飛行,還在地面上靈活爬行。」

加伍德和研究人員使用CT掃描儀器成像,對化石3142倍X射線掃描彙編成一個精確的3D模型,用特製的電腦軟體形成「虛擬骨骼化石」。科學家基於3D模型預見這種遠古物種的腿部、觸角、口腔和肢體,這是之前人類未曾觀看到的。

研究人員計算機模擬發現遠古蟑螂腿部長著叫做「euplantulae」的粘性結構,他們認為這將有助於它們攀爬在樹葉等表面,可避免地面產卵面臨的掠食者威脅。此外,科學家還發現肢體長著爪子,表明它可能適宜在粗糙的樹皮上攀爬,它不僅能棲息在較高的樹枝上,還可獲得較豐富的食物來源。

3D模型還顯示遠古蟑螂的腿部結構能使其快速奔跑,他們分析腿部與身體所形成的角度較小,並且腿部較長。這種腿部結構可以快速移動,即使遇到惡劣的地形環境。

小強果然名不虛傳👍🏻
正post
本來我諗住係來鳩吹下

吹下有咩古今奇獸 巴閉史前生物

依家變左我個人talk show

同大家lecture natural history, evolutionary history

巴打好高汁

真心好正
聽講雙「追」鯊,都係遠古鯊魚種類?
Btw返大陸成日見到cctv播關於進化既紀錄片,
hk冇乜點播,得明珠台間中播下
總括而言,石炭紀天氣潮濕,森林多,溫暖,
氧氣含量高,令陸上動物呼吸系統唔使太efficient都可以將氧份帶到身體深處
令體型可以變大D都唔怕
兩棲動物上水,又唔怕好快dry up左個body,有得撈
兩足動物入內陸,又無咩天敵,因為大型陸上動物唔係太多

真係一個暖笠笠既天堂

咁果陣係咪好少沙漠?
好期待
呢個post特登係用精美古生物圖片來吸引大家學多D野

"多圖", "靚圖" is a must
否則無圖既話 連登仔狗也不屌

如果用 LIHKG app睇呢個post,好似係咪有個圖片模式,好好玩
只係show pictures in this post
咁又係一個好正既體驗
由page 1來到呢到,集合all pictures,無數古生物圖大集匯,
一氣過睇哂
應該令你眼界大開
應該多圖到仆街,我睇過百張圖都來緊頭
咩話?
個LIHKG app圖片模式話,本post已經有478張圖片

Happy browsing
終於追哂啲post
睇演化史真係好正,由冇腳到有腳,由冇眼到有眼,由遊水到陸上生存,真係覺得好奇妙

我才疏學淺,想請教一下 以前中學學過植物生長NPK係好重要,舉氮為例,植物需要大量氮去組成細胞,而空氣中大量氮都唔能夠直接吸收,人類要到工業革命時發明haber process先能大量轉化空氣中嘅氮作為肥料比植物用。 咁石炭紀又係有咩方法去支撐咁大量嘅植物生長?
終於追哂啲post
睇演化史真係好正,由冇腳到有腳,由冇眼到有眼,由遊水到陸上生存,真係覺得好奇妙

我才疏學淺,想請教一下 以前中學學過植物生長NPK係好重要,舉氮為例,植物需要大量氮去組成細胞,而空氣中大量氮都唔能夠直接吸收,人類要到工業革命時發明haber process先能大量轉化空氣中嘅氮作為肥料比植物用。 咁石炭紀又係有咩方法去支撐咁大量嘅植物生長?

有細菌可以將空氣入面既氮變做可以吸收既nitrate,叫nitrogen-fixing bacteria
終於追哂啲post

有細菌可以將空氣入面既氮變做可以吸收既nitrate,叫nitrogen-fixing bacteria

受教了 去查下睇下先
終於追哂啲post

受教了 去查下睇下先

追哂Post?太早了 重有大把野講呢
都未講到恐龍
其實恐龍太common,我想快D講漸新世 中新世 個D已絕種既哺乳類,
因為有機會將來復活佢地

尤其象類,咁撚古怪,究竟係點進化出來?真係好得意

終於追哂啲post

受教了 去查下睇下先

追哂Post?太早了 重有大把野講呢
都未講到恐龍
其實恐龍太common,我想快D講漸新世 中新世 個D已絕種既哺乳類,
因為有機會將來復活佢地

尤其象類,咁撚古怪,究竟係點進化出來?真係好得意

等樓主出post
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞