[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下

744 回覆
742 Like 7 Dislike
即係哺乳類同鳥類都係爬蟲類既分支
即係哺乳類同鳥類都係爬蟲類既分支

根據so far既考古結果
一個字︰
屌那媽
我連中文都睇唔明
留左名先
好正, 支持
推啊
我叫你地post reptiles野
唔係只係留名

留名
我叫你地post reptiles野
唔係只係留名

留名

留名
留名學野
以前biomedical底,只係識現代野
留名學野

Biomedical Science?人才喎
屌那媽
我連中文都睇唔明
留左名先

太削了
我已經一路搵中文名畀你地
用中文名
用中文內容
怕你地唔睇英文

中文都唔明?
高質post
留名學野

Biomedical Science?人才喎

iochem UG﹐medical research﹐不過轉左行好耐啦
我一唔講野
就無人傾

連登仔太低汁
令我太失望鳥
我一唔講野
就無人傾

連登仔太低汁
令我太失望鳥

真係有興趣但無奈知識唔多
盡量諗啲問題啦咁我

變色龍同蜥蝪似 係咪同一個呀媽出黎
但又有好多同唔 例如手腳指數量 眼睛等等
lm
正皮留名
此乃動物
不是植物

界: 動物界 Animalia
門: 棘皮動物門 Echinodermata
綱: 海百合亞門 Crinozoa

海百合是一種始見於石炭紀 (3.55億年前開始- 2.9億年前)的棘皮動物,生活於海裡,具多條腕足,身體呈花狀,表面有石灰質的殼。

古生代石炭紀時,海百合數量極龐大,品種繁多,可歸類在「海百合亞門」之下的多個綱目下。牠們跟苔蘚蟲和腕足動物在海底形成草地般的大面積覆蓋面,留下許多化石(早侏羅紀的一種海百合Lobothyris subgregaria就是典型例子)。後因「二疊紀、三疊紀滅絕事件」,90%的海洋物種滅絕,海百合也迅速退出歷史舞臺。

現生種的海百合綱被重新發現時,是在深水海域中,所以初期人們以為牠們只能在深海生存。後來發現,原來不論淺海或深海、熱帶珊瑚礁或高緯度海域,都能發現其蹤跡。

我地去片︰
https://www.youtube.com/watch?v=X0kO6QNrdLA
https://www.youtube.com/watch?v=rRej1VKDgcE

Calvin
咁蛇係咪好後期先進化?
咁蛇係咪好後期先進化?

唔係,係恐龍出現前應該由魚變兩棲類再變泰坦巨蟒咁
咁蛇係咪好後期先進化?

唔係,係恐龍出現前應該由魚變兩棲類再變泰坦巨蟒咁

咁姐係耐過恐龍
鳥類好似話由速龍暴龍嗰類恐龍演化出嚟,而唔係所有恐龍都變做鳥類

仲有恐龍呢樣嘢成日講,好似來來去去都係嗰啲嘢好悶
但諗深一層,恐龍仲有好多嘢講,例如恐龍到底係周身毛定有鱗片都未知…

btw之前有人提進化論,其實我覺得進化論係講得通嘅,只係有好多missing ring未比人發現
當然你攞外星人出嚟就咩都解釋得到啦
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞