[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下

744 回覆
742 Like 7 Dislike
留名
巴打高質

老豆都好好哩味野,
屋企好多化石

叫你老豆睇下呢個post
辛苦你啦
補充︰
志留紀先正式開始有脊骨魚
咁之前呢?有無魚?

寒武紀已經有魚仔
所以奧陶紀都有

Conodont

牙形石(Conodont)又稱牙形刺,舊稱牙形蟲、牙形類、錐齒、錐齒類。是一種古代未知生物的部分遺體,多呈尖齒或鋸齒狀。牙形石個體微小,從不足0.1毫米到4毫米,屬微體化石,其主要化學成分為磷酸鈣,一般呈琥珀光澤,淺褐黃、灰白色。牙形石在各種沉積岩中分布甚廣,灰岩和頁岩中最多,白雲岩、燧石次之,但是牙形石僅限于海相沉積物,非海相沉積物中至今尚未見到。

關於牙形石的生物分類位置問題至今沒有解決。20世紀60年代以前,主要有魚牙說、蟲顎說。80年代後,又有牙索動物說、觸手環動物說。牙形石在這一未知動物體內的功能也不十分清楚,似乎起牙齒作用的可能性比內部支撐物的可能性大一些。

牙形石從古生代寒武紀開始出現,幾經盛衰,絕滅於中生代三疊紀末期,其演化歷程達3億年。牙形石在這個期間演化十分迅速,使得它成為標準化石,有效地用於地層的劃分和對比。牙形石形體很小,在鑽探工程中的少量岩芯和岩屑中同樣可以採集到,這是大化石所不及的。所以在地層劃分和對比中,尤其是井下地層的劃分對比中,牙形石正日益起著重要作用。

好qq
以前D生物 size真係好大
黎到而家啲物種縮晒水

其實又唔一定,地球歷史上最大嘅生物藍鯨都係現代,同咩“古代”有成幾億年,而“現代”都係嗰一千幾百年,所以可能可以對比
高汁post 留名
以前D生物 size真係好大
黎到而家啲物種縮晒水

其實又唔一定,地球歷史上最大嘅生物藍鯨都係現代,同咩“古代”有成幾億年,而“現代”都係嗰一千幾百年,所以可能可以對比

http://m-miya.net/worlds-10-big-animals.html

Megalapteryx種恐鳥爪

隻鳳瓜好正
[quote]

喂屋企日日見到呢隻嘢喎
不過得手指尾頭咁細,行動有時好慢,但一唔留神佢就會極速消失
[quote]

喂屋企日日見到呢隻嘢喎

果d叫衣魚
好鍾意恐龍 有陣都會睇下
樓主有無諗過可能有d未絕種晒
lm先
唔留名唔得,正皮
[quote]

喂屋企日日見到呢隻嘢喎

果d叫衣魚

yes
一樣樣
全部好醜樣 無心得罪
留名
高汁
想問點解史前生物隻隻感大
高汁
想問點解史前生物隻隻感大

其他唔肯定,但好似話泥盆紀(?)啲昆蟲咁大隻係因為空氣含氧量高
強帖留名
又要驚又要睇 有啲個樣幾得意
好難想像如果呢啲生物復活會點,咁撚大隻
高汁
點解以前d巨形生命都好似帶有硬殼 有d由體型上已經遠勝其物種 咁個硬殼要黎做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞