[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
我之前用27uk600冇呢d聲音
另一個討論區有人淘 開埋箱 都係唔洗3千蚊
香港到時唔知賣貴幾多
黎緊仲有隻u2720q
95%DCI-P3
Why don’t buy ASUS ?
$
開hdr 玩幾個鐘後轉返去普通mode 就會有,機面好熱下
平時唔開hdr 唔會有勒勒聲
我想問係咪唔一定會有聲音輸出位
我依加果隻mon用黎玩PS4 HDMI>MON>3.5to紅白線出hifi咁玩
但係另一個mon試同樣駁法淨係會係個mon到出聲
用緊出到hifi果隻係LG既後面見佢係H/P 3.5 google過話呢個係output
dell既mon特別貴過人
不是吧
最平既32吋4K IPS HDR DCI-P3 仲係dell既U3219Q
搵dell sales又再平少少
系統限制問題, HDR係Windows上面未有完整支援
如果你想過得舒服啲就應該再買一部Player專門睇戲, 例如PS4, Apple TV 4K, ChromeCast Ultra
我應該會買呢個,唔該晒巴打。
我想問apple tv 係咪得個盒仔咁樣? 然後駁落個mon就可以睇戲?
win10應該只係介面唔得
唔影響HDR content
我用win10 PC同xbox one s睇UHD BD HDR冇咩分別
Apple TV 係比蘋果信徒專用, 一般都係通過串流方式播放影片, 併不支援用戶傳送影片檔案至儲存空間
如果用madvr之類播放器插件支援hdr, 網絡上既教學唔完整, 又過時, 整完出黎未必人人有一樣效果, 有時Windows介面會爆光睇到眼盲, 但個影片內容依然係灰左. 各種插件同設定只會令人落入地獄
madvr HDR我用let madvr decide就算數
感覺同xbox one s冇咩分別
madvr HDR會令Windows介面會爆光
但都係開full screen睇唔到Windows介面的
關閉條片會自己跳返SDR 基本上唔需要接觸爆光介面
我覺得用potplayer+madvr睇HDR係最好既方案
其他方法好似冇得set字幕亮度/透明度
字幕過光睇得好辛苦
potplayer可以外掛字幕 設定透明度 字幕睇落暗D
我以為係成部電視
香港邊度可以買到240hz ips
請問呢隻mon伏唔伏
Samsung 24" Curved Gaming Monitor (曲面) LC24RG50FQCXXK
新手一問 其實啲VESA架咩價叫合理價
想問枱深60cm 用27吋moon會唔會太大?
諗緊呢隻定mag241cv
有無指點
我用緊嗰個400百左右

4個degree of freedom

用咗2年幾都無問題

俾你參考下
有無人呢個距離用27” mon分享下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞